Autor: Personaliuudised.ee • 25. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrist põhjustatud tööõnnetusi oli möödunud aastal varasemast rohkem

Foto: pixabay.com
Tehnilise Järelevalve Ameti statistika kohaselt toimus 2016. aastal 54 elektriga seotud õnnetusjuhtumit. Elektriõnnetustes hukkus neli inimest, tõsisemalt sai kannatada kaheksa ja kergemalt 42 inimest.

Võrreldes 2015. aastaga ei ole elektriõnnetuste üldarv oluliselt tõusnud, kuid märgatav on tööõnnetuste arvu suurenemine (7-lt 12-ni) ja traagiliste tagajärgedega tööõnnetuste arvu suurenemine (1-lt 3-ni). Elektrist põhjustatud õnnetuste peamisteks põhjusteks on ohutusnõuete eiramine, hooletus ning mittekorras elektriseadmete kasutamine.

Enamik õnnetusi (78%) toimus kodudes või nende lähiümbruses, 22% juhtudest olid tööõnnetused. Kodustes ja sarnastes oludes toimusid õnnetused elektriohutusnõuete eiramise ja hooletuse tõttu, remonditöödel, katkiste elektrijuhtmete või -seadmete kasutamisel või elektriseadmete kasutamisel mitte ettenähtud otsatarbel. Tööõnnetused toimusid elektritööde käigus jaotlates ja õhuliinidel. Tööõnnetuste peamiseks põhjuseks olid elektriohutusnõuete eiramine, aga ka vigased elektriseadmed, hooletus ja isikukaitsevahendite puudumine.

Piirkonniti toimus õnnetusi kõige rohkem Põhja-Eestis (Tallinnas, Harjumaal) ja Ida-Virumaal (72% õnnetustest). Elektriõnnetuste tagajärjel kannatanute vanuselises jaotuses eristusid möödunud aastal 3 vanusegruppi: väikelapsed (22% õnnetustest) ning vanusegrupid 20–29 (22% õnnetustest) ja 40–49 (18% õnnetustest). Tüüpiliseks õnnetuseks väikelastega oli esemete pistmine pistikupesade kontaktidesse. Elektriõnnetusi toimus ka katkiste juhtmete või pikendusjuhtmete tõttu toas ja õues ning vigaste või oludele mittevastavate elektriseadmete kasutamise tõttu.

Kuna möödunud aastal toimus palju just elektriga seotud tööõnnetusi, tuletab TJA meelde, et kõigil tööprotsessis osalejatel (vastutav isik, tööjuht, tööline) tuleb kinni pidada kehtestatud ohutusnõuetest ja -reeglitest. Eelkõige tuleb enne tööle asumist veenduda, et töökoht oleks ettevalmistatud ning pingetu ja maandatud ning et töötajad kasutaksid töödeks ettenähtud isikukaitsevahendeid.

Elektriõnnetuste vältimiseks tuleb alati järgida ohutusnõudeid:

elektriseadmeid tohib kasutada üksnes kasutusjuhendis ettenähtud viisil ja oludes;nähtava rikkega elektriseadmeid ei tohi kasutada ega jätta laste käeulatusse;maja või korteri elektrisüsteemi on soovitav paigaldada rikkevoolukaitselüliti, mis kaitseb elektrilöögi ja tulekahju eest;kui elektriseadme ohutuse suhtes tekib kahtlus, tuleb pöörduda elektriala spetsialisti poole, mitte hakata seadet ise parandama;elektritöid võivad teha vastava ettevalmistusega elektritööde tegijad;lastega tuleb rääkida elektriga seotud ohtudest. Samuti tuleb õpetada lapsi elektriseadmeid õigesti kasutama ja rikkega seadmeid ära tundma.

Lisainfo TJA kodulehelt.

Allikas: Tehnilise Järelevalve Amet

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456