Autorid: Tööelu.ee, Tööelu.ee • 20. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome võttis luubi alla seal töötavad Eesti ehitustöölised

Foto: pixabay.com
Lõuna-Soomes on hakatud varasemast põhjalikumalt kontrollima alltöövõtjaid, kes kasutavad välismaist tööjõudu, eriti kontrollitakse alltöövõtjate töötajate töötasusid ja tööaegu. Selle eesmärk on kindlustada, et nii soomlaste kui ka välismaiste töötajate puhul järgitakse töölepingu miinimumtingimusi. Kontrollitakse nii Soome kui ka välismaiseid alltöövõtjaid. Peale alltöövõtjate kontrollimise jätkatakse ka ehitusobjektide tavalisi üldkontrolle, millega kontrollitakse peamiselt töötajate töötamise õigust.

Eelmisel aastal Lõuna-Soomes ehitusvaldkonnas tehti üle saja alltöövõtjate sihtkontrolli, milles kontrolliti välismaise tööjõu kasutamist. Tööajaarvestus oli korras ainult igas kolmandas kontrollitud ettevõttes, 22 ettevõttes ei olnud töötajate töötamise õigust kontrollitud seaduses ette nähtud viisil, 11 ettevõttes ilmnes põhjust kahtlustada välismaalastest töötajate diskrimineerimist palga osas ja tööandjat kohustati järgima võrdõiguslikkuse seaduse diskrimineerimise keeldu.

Lõuna-Soomes vastutab välismaise tööjõu järelevalve eest Lõuna-Soome kohaliku omavalitsuse töökaitse osakond. Kui kontrollimise ajal avastatakse märkimisväärseid puudusi, määrab inspektor kohustuse need kõrvaldada. Peale järelevalve juhendavad ja nõustavad inspektorid ettevõtteid tegutsema Soome tööseadusandluse kohaselt.

Eestist saabuval töötajal ei pruugi olla õigust Soomes töötada

Seaduse kohaselt peab tööandja veenduma, kas välismaalasest töötajal on töötamise õigus Soomes, ja säilitama neid andmeid töökohal. Kontrollkäikudel on märgatud, et ehitusvaldkonna tööandjad ei tea selle kohta endiselt paljut ja neil on valesid arusaamu. Üks tavaline arvamus on see, et Eestist saabuvatel töötajatel on automaatselt Soomes töötamise õigus. See on aga vale arusaam, sest kuigi eestlastel on EL-i kodanikena Soomes töötamise õigus, elab Eestis palju ka ilma kodakondsuseta ja Venemaa kodakondsusega isikuid.

Lõuna-Soome kohaliku omavalitsuse töökaitse osakond on piirkonna vastutav töökaitseorgan. See valvab, et tööandjad järgiksid tööseadusandlust ja seda, et töö tegemine oleks võimalikult ohutu ega ohustaks tervist. Piirkonnas töötab 1,1 miljonit inimest ja järelevalve alla kuulub 120 000 töökohta.

Allikas: Tööelu.ee (töökaitse osakond, Lõuna-Soome kohalik omavalitsus)

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456