Autor: Personaliuudised.ee • 23. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

63,5% noortest soovib loobuda palgatööst enne pensioniiga

Henry Auväärt: praegu tööturule sisenev põlvkond on kasvanud idufirmade tippajastul, mis kasvatab ühelt poolt seiklusvaimu ja ettevõtlikust, kuid teiselt poolt loob ka illusioone sellest, et edukus tuleb lihtsasti ja üleöö.
Foto: Veiko Tõkmann
63,5% noortest, keda CV Keskus.ee Lõuna-Eesti suurimal karjäärimessil Intellektika 2017 küsitles, soovib loobuda igapäevasest palgatööst enne pensioniiga, sealhulgas tahab viiendik küsitletuist jätta igapäevase palgatöö veel enne 50. eluaastat.

„Küsisime noortelt, millise vanuseni plaanivad nad teha igapäevast palgatööd, et uurida nende suhtumist töösse ja näha, kas demograafilistest muutustest tulenev tööjõu kiire vähenemine võib seoses noorte plaanidega tööturult varem väljuda veelgi kiireneda,” ütles CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt. „43,3% vastanuist ütles, et tahab kindlustada oma pensionipõlve enne riiklikku pensioniiga. 20,2% küsitletud noortest tahab lõpetada igapäevase palgatöö veel enne 50. eluaastaid.”

Küsitluse tulemused peegeldavad Auväärti sõnul ilmekalt noore põlvkonna ellusuhtumist ja seda, et maailmas on töötamise mõiste kardinaalselt muutumas – tööandjad peavad üha enam arvestama, et noore põlvkonna töövõtjad ei taha enam esmaspäevast reedeni hommikust õhtuni 50 aastat järjest tööd teha. See omakorda tähendab, et peame suutma luua rohkem „tarku” töökohti ja tõstma märkimisväärselt töö efektiivsust.

„Noorte soov jätta igapäevane palgatöö oma vanematega võrreldes varem, tuleneb ka kasvanud ettevõtlikkusest. Seda kinnitas omakorda Intellektika messil korraldatud küsitluse teine küsimus, mille puhul tahtsime teada, kelleks noored 30. eluaastaks saada tahavad. Pea kolmandik vastas, et soovib saada ettevõtjaks,” sõnas Auväärt. „Märkimisväärne on ka vabakutselise elu soovivate noorte hulk – seda sooviks tervelt 8,2% küsitletuist.”

„Praegu tööturule sisenev põlvkond on kasvanud idufirmade tippajastul, mis kasvatab ühelt poolt seiklusvaimu ja ettevõtlikust, kuid teiselt poolt loob ka illusioone sellest, et edukus tuleb lihtsasti ja üleöö,” leidis Auväärt. „Tööandjad peavad aga arvestama, et noorte väärtused on muutunud ja stabiilsest töökohast hinnatakse enam töölt saadavat kogemust, töö eesmärki ja vabadust ning vastutust otsustamisel, mis ei sunniks töötajat olema vaid mutter suures masinavärgis.”

Küsitluse korraldas CV Keskus.ee karjäärimessil Intellektika 2017 ja sellele vastas 573 noort. 94,8% vastajatest olid nooremad kui 25 eluaastat.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456