21. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas luua kodukontoris produktiivset keskkonda?

Ergonoomiline mööbel, piisav hulk päevavalgust ja inspireerivad kunstiteosed seinal aitavad kodukontoris produktiivsust märgatavalt tõsta!
Foto: pixabay.com
Viis kuud tagasi võtsin vastu väljakutse, kus „Tiim Eesti” ettevõttes CakeHR moodustasin ainult mina. See andis mulle võimaluse kujundada oma tööstiil ja valida ka keskkond, mis oma korda tõi lauale vajaduse mõelda produktiivsust soodustavatele faktoritele.

Tehnoloogia areng ja pilvesüsteemid võimaldavad meil töötada või juhtida äri põhimõtteliselt kõikjal maailmas ja kohaks ei pea tingimata olema kontor. Telework Research Networki kohaselt suureneb kodust oma ettevõtteid juhtivate ameeriklaste osakaal vahemikus 2013–2018 63% võrra.

Oluline on disainida kodukontor nii, et see optimeeriks produktiivsust. Olles viimases edukas, saab su kodukontor ka väga kuluefektiivne olema!

Kui oled väikeettevõtte omanik või töötad kodus ja soovid endale kodukontorit luua, siis heida alljärgnevale pilk peale.

Kodukontori sisseseadmise juhised

Valgus

Looduslik valgus on seotud parema tervise ja heaoluga ning see tõstab produktiivsuse taset. Seega, mida rohkem päevavalgust kodukontorisse sisse tuleb, seda parem. Kui päevavalgust kasutada ei ole võimalik, siis taga, et kunstlik valgustus oleks piisav.

Märkeid meie „Kodukontori kohustuslike elementide” juhisest: „Valgus on sinu kontoris oluline mitte ainult selleks, et näeksid tööd teha, vaid see aitab kaasa kogu atmosfäärile ja tujule.” 

Too loodus tuppa

Lisaks sellele, et taimed muudavad kontorikeskkonna meeldivamaks, seostatakse neid ka stressi maandamise ja tervemale tööelule kaasa aitamisega. Taimed on ka lihtne ja taskukohane viis, kuidas oma kodukontorile värvi ja elu juurde lisada.

Vaata nimekirja 20 toataimest, mille lisamist kodukontorisse peaksid kodus töötajad kaaluma, et lisada oma kodukontorile juurde orgaanilisust, parandada õhu kvaliteeti ja vähendada saastet.

Mõtle oma kontori mööbli peale

Mööbel on kodukontori üks olulisemaid elemente ja kuna sa veedad tõenäoliselt olulise osa oma päevast kontoris, peab mööbel olema mugav. Kontorisse tooli ja lauda valides tuleb mõelda oma pikkusele ja kehaasendile, et vältida ahvatlust laual lösutada, mis võib viia halvaa rühi ja seljavaluni.

Vabane segadusest!

Legendaarne autor, ajakirjanik ja näitlejanna Arianna Huffington ütles oma kodukontori planeerimise nõuannetes, et segadus on „kodus töötava ettevõtja nuhtlus”.

„Kodukontori korrastamisega võib tänu selgemale ja targemale otsuste langetamisele hoida oma iga-aastastelt kulutustelt kokku 15–20 protsenti,” ütles Huffington.

Ideaalse kodukontori loomisel tuleks veenduda, et seal oleks piisavalt sahtleid ja hoiuruumi paberitele ja muudele kontoritarvikutele, et vältida sodi kuhjumist.

Elektroonilised arhiveerimissüsteemid

Üks efektiivne risust vabanemise viis on vähendada paberitöö hulka, kasutades selleks efektiivseid elektroonilisi arhiveerimissüsteeme. Lisa Kanarek ütles oma ettevõtlusega tegelevatele inimestele suunatud raamatus „Orgnanize Your Home Office for Success — Expert Strategies That Can Work For You”, et elektroonilised arhiveerimissüsteemid aitavad kontorit puhtamana hoida ja tõstavad kodukontoris töötamise efektiivsust.

Kiire WiFi

Võib julgelt väita, et enamik kodustöötajaist sõltub äri juhtimisel ja välismaailmaga suhtlemisel internetist ja kaugtehnoloogiast. Hea internetiühendus ja kiire WiFi on seega eduka kodustöötamise hädavajalik komponent. Kui sinu internetiteenusepakkuja ei ole täielikult usaldusväärne või kiire, tasuks mõelda teenusepakkuja vahetamise peale.

Muuda oma kontor nutikaks

Tehnoloogia areneb uskumatu kiirusega. See on loodud, et muuta meie elu kergemaks, efektiivsemaks ja produktiivsemaks. Nagu kirjeldasime, saavad kodus töötavad inimesed nutitehnoloogia abil oma kontorid targemaks muuta. Näiteks Belkin Instant Switch jälgib energia kasutamist ja juhib kontorielektroonikat ning Google Cloud Print võimaldab kasutajatel printida mis tahes seadmest.

Kaalu hoolikalt värve

Uuring näitab, et teatud värvid kutsuvad esile teatud vastused, mis võivad mõjutada otseselt meie tuju, heaolu ja produktiivsust. Kodustöötajad peaksid seega oma kodukontori värvivaliku hoolikalt läbi mõtlema.

Kodukontori sisseseadmisel oleks tark tutvuda värvide psühholoogiaga, et sinu keskkond mõjuks sinu tööle positiivselt. Samuti on hea mõte kasutada oma tööruumi organisatoorse struktuuri täiustamisel värve.

Energiaefektiivsus

Üha enam ettevõtteid otsib energiakulutuste suurenemise tõttu võimalusi, kuidas energiatarvet ja kulutusi vähendada. Kontoridisain mõjutab otseselt selle energiatarvet ning kui ettevõtte omanikud ja kodustöötajad soovivad oma energiatarvet vähendada, peaksid nad vastavalt käituma, lülitades arvutid ööseks välja, kasutades pikendusjuhtmeid, seadistades kõik elektroonikaseadmed unerežiimile ja ostes Energy Star märgistusega tooteid.

Riputa seintele kunstiteoseid

Meil kõigil on vaja pisut inspiratsiooni, eriti veel tööl olles. Kodustöötajad ei saa jääda enamasti lootma inimkontaktist saadavale inspiratsioonile, seetõttu oleks hea mõte lisada oma kontorisse kunstitöid ja muud inspireerivat.

She's Got Systemsi Kelly Azevedo ütles Small Biz Trendsile: „Minu kontoris elab ühelt mu kliendilt kingituseks saadud värviline väljatrükk, mis tuletab mulle meelde tema äri ja talenti, kui mul tekib tunne, et olen omadega jännis, või kui ma olen lihtsalt toas olemisest väsinud. Leia endale kunstiteoseid, mis sulle meeldivad, ning aseta need oma kontoris tähtsale kohale.”

Loo autor Laura Liisa Lemetsar kutsub kodustöötajaid üles jagama isiklikke kogemusi oma kodukontorite kohta.

NB! Oled kodustöötaja, kellel on inspireeriv kodukontor, mis on loodud suurendama heaolu, loovust ja produktiivsust? Kui jah, siis kirjuta kommentaaridesse, mis sinu kodukontoris on. 

Autor: Laura Liisa Lemetsar, biz dev @CakeHR

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456