13. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enam kui pool eestlastest tahab saada ettevõtjaks

Foto: Scanpix/Panthermedia
Värske rahvusvahelise ettevõtlusuuringu AGER 2018 tulemuste järgi unistab eestlane suurlinnas tegutsevast ja kasumile orienteeritud ärist, kus tal on palgatud personal ja pakutakse pigem teenuseid kui tooteid. Ettevõtjaks saamisest unistab 52 protsenti eestlastest ning lausa 41 protsenti usub, et neil on olemas ka kõik vajalikud oskused ja teadmised, et ettevõtlusega alustada. See on võrreldes eelmiste aastatega kõrgeim skoor.

AGER 2018 kohaselt on eestlase ettevõtlik loomus, mille väljaarvutamisel võetakse arvesse nii ettevõtjaks saamise soovi, sotsiaalset tuge või vastuolu ning teadmisi ja oskusi ettevõtlusega alustamiseks, pidevalt kasvav. Eestlase ettevõtliku loomuse skoor on 47, mis on samal tasemel maailma keskmisega ning kõrgem Euroopa keskmisest (42).

Ettevõtlus ja iseenda tööandjaks hakkamine on Eestis aasta-aastalt üha populaarsem ja on selgelt näha, et see liigub tõusvas trendis. Kui 2015. aastal tahtis ettevõtjaks saada 46% eestlastest ja 2016. aastal 49%, siis tänavu on see skoor taas kolm protsenti tõusnud. Eestlase soov olla ettevõtja on 11% võrra kõrgem kui Euroopa riikides keskmiselt ja samuti kõrgem maailma üldise skooriga (49%) võrreldes.

Amway globaalse ettevõtlusraporti (AGER) eesmärk on uurida inimeste suhtumisi ettevõtlusesse, nende ettevõtlikku loomust ning mõista ja võrrelda erinevate piirkondade elanike vajadusi iseenda tööandjaks hakkamisel. AGERit on välja antud alates 2010. aastast. Eesti lisandus sellesse rahvusvahelisse uuringusse alates 2015. aastast. Kokku osales tänavu juba kaheksandat korda läbi viidud uuringus 44 riiki üle maailma ja selle raames küsitleti 2017. aasta aprillist kuni juunini ligi 49 000 meest ja naist vanuses 14-99 eluaastat. AGERi raport on välja töötatud Müncheni Tehnikaülikoolis ning küsitluse korraldas uuringufirma GfK.

Maailmas paistavad kõrgeima ettevõtliku loomusega silma Aasia riigid, kus nii majandus kui tehnoloogiline võimekus on viimastel aastatel eriti esirinnas ja paljud suurettevõtted laienevad just nimelt Aasia turgude arvelt. Kõrgeima skooriga on Vietnam (84), järgnevad India (81), Hiina (80) ja Malaisia (72). Suurim soov saada ettevõtjaks on inimestel just nendes riikides: lausa 92% vietnamlastest tahab saada ettevõtjaks, järgneb India, kus 91% elanikest soovib olla iseenda tööandja. Eesti asub 44 riigi hulgas täpselt keskel, olles 22. positsioonil.

Mida eestlased vajavad, et oma ettevõtlusega alustada?

„Hea meel on näha, et eestlased hindavad riigi tehnoloogilist võimekust ja haridussüsteemi toetust kõrgelt ning peavad neid aspekte oluliseks endale tööandjaks hakkamisel,” kommenteeris Tartu Ülikooli ettevõtlusprofessor Tõnis Mets, kes on samuti tutvunud äsja avalikustatud uuringu tulemustega. „Amway globaalse ettevõtlusuuringu tulemuste kohaselt peab 68 protsenti eestlastest oluliseks, et Eesti on tehnoloogiliselt arenenud, mis teeb omakorda ettevõtjaks hakkamise lihtsamaks. 62% vastanutest on rahul meie haridussüsteemiga, mis õpetab inimestele vajalikke oskusi, et hakata ettevõtjaks,” tõi professor Mets välja kaks kõige olulisemat uuringust selgunud fakti ja rõõmustas, et ettevõtlusalane haridus on Eestis üha parem ning eestlaste hinnang küsitletud Euroopa maade hulgas üks kõrgemaid Šveitsi järel, samal tasemel Rootsi ja Iirimaaga.

Eestlased on üsna kindlad, et nende pere ja sõbrad on ettevõtluse suhtes positiivselt meelestatud ja toetavad, kui nad peaksid otsustama hakata iseenda tööandjateks (87%). Samuti on 78% eestlastest valmis kulutama oma vaba aega, et töötada välja äriidee, 64% neist on kindlad, et äriidee väljatöötamine ka õnnestub.

Kui aga küsiti, millistes ettevõtjaks hakkamise aspektides vajaksid eestlased kõige enam tuge, selgus, et maksude ja regulatsioonidega seotud abi sooviks 22% ja tuge äriidee elluviimiseks vajaliku finantseeringu leidmisel vajaks 20% vastanutest.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456