14. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esmaspäev tekitab stressi? Nii saad uut nädalat rahulikumalt alustada

Mitmete küsitluste järgi on üle pooled töötajatest esmaspäeviti halvas tujus. Töötervise psühholoog I. Korhonen annab nõu, kuidas vähendada esmaspäeva stressi.
Maga piisavalt ja tegele nädalavahetusel meeldivate asjadega
Foto: Pixabay.com

„Uue nädala alustamisega võib seonduda natuke ärevust, aga põhimõtteliselt peaks tööle naasmine esmaspäeval suhteliselt lihtne olema. See nõuab aga kolme eeltingimuse täitumist: töö peaks meeldima, meeskonnas peaks asjad sujuma ja taastumine nädalavahetusel peaks olema olnud piisav,” toob ta välja.

„Kui on raske puhata, lõõgastuda ja keskenduda ning ei oska lahti lasta tööasjadest, siis on põhjust võtta aega ja analüüsida olukorda täpsemalt.”

Sama meelt on ka tööotsingu portaali Duunitori juht T. Grönholm. Ta näeb selget seost esmaspäevase kõrge tööotsimise aktiivsuse ja negatiivse meeleolu vahel.

Järgnevalt on ära toodud viis soovitust, kuidas esmaspäevast stressi vähendada.

1. Planeeri järgmist töönädalat

Mõnelegi võib olla kasulik pühendada väike hetk järgmise töönädala plaanile, enne kui minna nädalavahetust veetma. Pisut struktureerida, milline nädal on tulemas, et esmaspäevane töö algus õnnestuks sujuvamalt.

2. Tegele vabal ajal meeldivate asjadega

Tegele vabadel päevadel selliste asjadega, mis toetavad sinu taastumist, aitavad mitte mõelda tööasjadele ja annavad jõudu uueks nädalaks. Nädalavahetuseks ei tasu aga planeerida liigselt tegevusi, sest ka meeldivad asjad, kui neid on liiga palju, võivad kasvatada tunnet ülekoormusest.

3. Maga piisavalt

Enamik inimesi vajab 7-9 tundi und. Unerütm oleks hea pidada regulaarsena ka nädalavahetusel, et hästi magada ka pühapäeva ja esmaspäeva vahelisel ööl ning alustada nädalat virgena.

4. Vajadusel määra tööasjadele oma hetk

See, et tööasjad tikuvad nädalavahetusel pähe, on loomulik. Neid aga ei tasu jääda oma peas liiga kauaks ketrama. Vahel võib olla kasulik pühendada näiteks 20 minutit mingil ajal nädalavahetusel, kus anda endale luba tööasju mõelda.

5. Mõtle, mis halba tuju tekitab

Kui märkad, et halb tuju esmaspäeviti kordub, siis tee endale selgeks, millest on see tingitud. Kas probleemiks on konkreetne tööülesanne või elustiil? Kas magad piisavalt? Kas jõuad nädalavahetusel uueks nädalaks akusid laadida? Kui iga pühapäev möödub stressiga uue nädala ees, siis tasub võtta aega ja otsida, milles on selle põhjused.

Kauppalehtist refereerinud Tööheaolu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456