28. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rööprähklemisest vabanemine on tõsine töö

Kui rööprähklemist peetakse millekski halvaks, siis asendades seda ingliskeelse multitaskinguga tundub, et kõik on justkui hästi ja teeme palju kasulikku korraga.
Jaanus Harro

Meditsiiniteaduste doktor Jaanus Harro räägib 13. märtsil Juhtimislaboris, kuidas rööprähklemine tegelikult mõjutab inimese aju ja psüühikat. Saame teada, mida räägivad selle kohta uuemad uuringud.

Miks meile tundub, et rööprähklemine efektiivne on?

Inimesed ütlevad sellele küsimusele vastates, et nii töötamine tundub neile kergem või isegi lõbusam. Mõned usuvad ka, et rööpräheldes saab palju rohkem tehtud.

Neurobioloogi see ei üllata – me teame katseloomade pealt, et uued stiimulid käivitavad ajus närvirajad, mis kasutavad virgatsainetena noradrenaliini ja dopamiini. Need toetavad tähelepanu ja annavad energiat. Tõenäoliselt ongi mõnel inimesel see efekt suurem kui vaimutöökadu, mis rähklemisega paratamatult kaasas käib.

Kuidas endas või oma meeskonnaliikmes rööprähkleja ära tunda? Kas rööprähkleja teab, et ta seda on, või ei oska paljud seda endas kahtlustada?

Igaüks ehk ei tea. Või ei taha teada, sest eestikeelne "rööprähklemine" on kergelt halvustava varjundiga. Ingliskeelne multitasking tingimata ei ole.

Rööprähklejal on ühe ütlemise kohaselt alati arvutis vähemalt kuus akent lahti. Ja tal on arvuti või midagi taolist igal pool nina ees. Või telefon pea ja õla vahel.

Millised on esimesed lihtsad sammud/tegevused, mille abil rööprähklemist vähendama hakata?

Lihtsat pole siin midagi, aja vaim soosib rööprähklemist. Kui aga ikka häirima hakkab, siis on mitmeid võtteid, kindlasti midagi igaühele. Pane telefon kaugemale ära. Kõrvalda välisärritajad, vajadusel võta äpp appi. Määra igale tegevusele kindel aeg ja keskendu sel ajal ühele ülesandele. Kui see on väga raske, ära määra väga pikka aega.

Juba 13. märtsil kuuled Juhtimislaboris „Kuidas saavutada vähemaga rohkem?“ pikemalt meditsiiniteaduste doktori Jaanus Harro ülevaadet, kuidas rööprähklemine meid tegelikult mõjutab ja mida meiega teeb. Samuti jagavad väärt nõuandeid koolitajad Eero Sikka, Kristjan Otsmann ja Raimo Ülavere. Vaata lähemalt ja registreeri SIIN.

Loe lisaks
Kas harjumused aitavad su edule kaasa või hoopis takistavad sind?

Tulekul

Juhtimislabor "Kuidas saavutada vähemaga rohkem?"

Esinejad: konsultant ja koolitaja Eero Sikka, koolitaja ja coach Raimo Ülavere, koolitaja Kristjan Otsmann, meditsiinidoktor Jaanus Harro.

Toimub: 13.03 Tallinnas

Vaata lisainfot ja registreeri SIIN.

Allikas: Konverentsid.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456