Autor: Rivo Sarapik • 19. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veriffi juht paljastas lihtsad tõed tippu jõudmiseks

Identimisteenuse pakkuja Veriffi juht Kaarel Kotkas tõdes Äripäeva raadiole antud intervjuus, et kõige tähtsam oskus edu saavutamiseks on olulise eristamine ebaolulisest, ning paljastas, kuidas on võimalik tema palgale saada.
Veriffi juht Kaarel Kotkas.
Foto: Andres Haabu

„Kõige tähtsam juhtimisvõte on prioritiseerimine,“ rõhutas Kotkas. Kõige halvemaks töövõtteks peab ta aga seda, kui teha kõike nii, nagu ette öeldakse. Elus väärtustab Kotkas kõige rohkem õppimist oma ala spetsialistidelt, töökust ning meeskonnatööd.

Kotkas on veendunud, et töötajal aitab kasvada vastutuse võtmine ning seda peaksid tegema kõik keskastmejuhid. Oma töös on ta orienteeritud lahenduste leidmisele, mitte probleemide kirjeldamisele. „Olen veendunud, et klaaslagesid ei ole olemas, ja seda peaks sisendama iga juht oma meeskonna liikmetele,“ sõnas Kotkas.

Järgneb intervjuu Kaarel Kotkasega.

Olete öelnud, et ei tunne end veel juhina…

Juhtimine oma olemuselt tekkis minu jaoks vajaduspõhiselt. Idufirma algusfaasis üritasin end „lilleks“ töötada, kuid nägin, et asjad ei liigu veel ikka piisavalt kiiresti. Sain peagi aru, et koos tehes tulevad ka tulemused.

Alati ei saa igaüks olla mees nagu orkester ja minu roll muutub järjest rohkem dirigendi omaks. Hea on panna orkester kokku kõlama, kui parimad virtuoosid on koos.

Mulle meeldib näha töö tulemust. Näiteks niidad muru ja näed kohe tulemust. Meeskonnaga näed tulemust veelgi kiiremini. Olen hästi inimeste usku.

Millal see hetk oli, kui tundsite, et üksi enam ei jõua?

Idee kallal üksi pusimist oli kuus kuud. Seejärel hakkasin nägema, et kõik on küll õpitav, kuid kiirus on tähtsam. Igas valdkonnas on oma ala spetsialistid, kes teevad asju sinust kiiremini ja miljon korda paremini.

Veriff kasvas aastaga 8 inimeselt 100-le ja nüüd on teil tööl 200 inimest. Kas tunnete kõiki inimesi?

Jaa, ma räägin kõigiga. Vahepeal võin nimega küll eksida, aga iga esmaspäev tutvustame nädala plaane kogu meeskonnale ja iga reede võtame nädala kokku. See on üks juhtimisvahend, mis kiire kasvu ajal annab võimaluse inimestele üksteist tundma õppida. Kui tead, kellega missioonil oled, on lihtsam eesmärke saavutada.

Millised inimesed saavad Veriffis tööd?

Väga tähtis on õige ja tugeva sõelaga värbamine. Kiire värbamine ja protsess on üks vahend, et jõuda järgmisele levelile.

Otsime inimesi, kes on valmis võtma vastutust ja kes soovivad oma tööl näha oluliselt suuremat tulemust. Minu soovitus kandideerijale on see, et kõigepealt tuleb endale täpselt selgeks teha, miks Veriff ja see valdkond on niivõrd huvitavad.

Teiseks on tähtis, et julgetaks teha otsuseid. Kõige suurem probleem on otsustamatus. Tuleb argumenteerida praeguse info alusel oma otsust, ka vale otsus on parem kui see, et otsustamatusega paigal püsitakse.

Ja kolmandaks, kui sa näed, et suudad Veriffi oma tegevusega uuele tasandile viia, siis kandideeri!

Keda te kindlasti tööle ei võta?

Meie tegevusala on seotud sellega, et soovime internetis võita usaldust ja pakkuda turvalisust. Anda inimestele ligipääsu erilistele teenustele ükskõik mis kella ajal. Need, kes on pahalased, nende elu teeme keeruliseks, raiskame nende kõige suuremat vara, mis neil on – aega.

Tahame usaldusväärseid inimesi, kes on autentsed ja valmis hindama seda suurt töö hulka ning nägema selles väljakutset. Need inimesed, kes meile ei sobi, ongi need, kelle puhul me ei jõua vestluste käigus päris inimese endani. Kui on tunne, et väärtused ei klapi, siis me ka edasi ei lähe.

Kindlasti on meeskonna tugeva taseme hoidmiseks vaja lasta inimesi teistele väljakutsetele, kui on näha, et koostöö ei sobi. Neid otsuseid tuleb teha pigem varem kui hiljem. See on meeskonna poolt tervitatav. Nii tekibki tugev kultuur, kus hoitakse üksteist. Austus on see, et mõlemad pingutavad, mitte et keegi laseb liugu.

Kuidas teate, et juht teeb oma tööd hästi?

Tähtis on lahendustele keskenduda. Autoritaarsete juhtide koht on minevikus, pead oma meeskonnas leidma austuse ja seda eeskujuks olles. See on üks põhiline alus vundamendi ladumiseks.

Tuleb võtta ka vastutust ja teha otsuseid – see on väga tähtis teema, kuidas ehitada suuri asju. Keskastme juhid peavad samuti võtma vastutust ja omama autonoomsust. Suured asjad ei tohi olla heas mõttes ühe inimese otsustada. Kindlasti juht on eeskuju, kes seab südame rütmi, mille järgi asjad käivad. Firmasisene kommunikatsioon on tähtis

Kuidas saate aru, et juht teeb oma tööd halvasti?

See on lihtne. Juht, kes ei tule oma tööga toime, tuleb sellises tempos väga kiirelt välja. Juht on hea mentor, kes kasvatab ja õpetab, hoiab mentaliteeti, et ühtegi klaaslage pole olemas. Kui need asjad pole paigas, on seda näha ja siis tuleb kiiresti otsustada.

Mis on teie juhtimispõhimõte?

Ühtset teesi ei ole. Minu jaoks on hästi tähtis, et keskenduksime lahendustele, mitte probleemidele. Kui keskenduda probleemidele nii palju, et sellele kulub enamik energiat, siis mina hingan kergendatult, et ju siis pole see nii suur probleem, sest on aega ja energiat keskenduda selle rääkimisele. Lahendusi on alati palju, neid tuleb prioritiseerida ning seejärel lahendada.

Mis on teie eelised teiste juhtide ees?

Mulle meeldib see, mida ma teen, ma teen seda südame ja hingega. Elu on näidanud, et ei ole ühtegi klaaslage, kui teha hingega ja nii hästi kui üldse võimalik. Ma ei ole ülemäära talendikas inimene, ma olen lihtsalt töökas, kõik algab töökusest ja toorest jõust. Osa annab alla, kui võhm otsa saab, meie jaoks siis alles väljakutse algab. Jube lihtne on töökust hoida, kui teha asju, mis meeldivad.

Milline teie päev välja näeb?

Nädal algab esmaspäeval kell 9, mil meil on management’i koosolek. Vaatame põhiteemad läbi, paneme paika nädala eesmärgid ning seejärel kaasame kogu meeskonna ning näitame ka, kuidas eelmine nädal läks. Kui see osa on tehtud, tehakse eraldi meeskondadega väikesed kokkuvõtted. Minu roll on olla tiimijuhtide mentoriks, eriti neile, kes on alles juhtivasse positsiooni kasvanud.

Iga nädal poole nädalast olen ära, kas Londonis või meie San Francisco pesas. Seal tuleb rääkida võtmeklientidega ja värvata võtmeinimesi. Tööde list on suur ja kõige tähtsam on prioritiseerimine. On palju asju, mida pean võtma ajakavast maha, et keskenduda õigetele, väärtust loovatele asjadele. Ei tohi tekkida rööprapsimist, kus firma edasi ei liigu, kuid vaeva nähakse palju.

Raadiosaadet "Juhi jutud" Kaarel Kotkasega kuula siit.

Pärnu Juhtimiskonverents "Muutu või sure"

- Kaarel Kotkas astub Eesti pikima ajalooga konverentsi lavale 16. mail

- Laval on veel Tallinki juht Paavo Nõgene, Eesti Panga presidendina ametiaega lõpetav Ardo Hansson, 32. keskkooli direktor Maarja Merigan, Luminori teenusedisaini juht Lars Erik Hion, karastunud ettevõtja Indrek Rahumaa ja paljud teised

- Konverentsile on oodata 600 tippjuhti, äriliidrit, võtmetöötajat ja turundajat, kes saavad kokku, et arutada disainmõtlemise mõju ja metoodikaid.

- Pärnu Juhtimiskonverentsi peatoetaja on Luminor

- Vaata kogu programmi ja osalejaid aadressilt www.juhtimiskonverents.ee.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456