Autor: Anneli Nelson • 31. oktoober 2019

Circle K kogemuslugu: vanus ei defineeri töötaja teotahet

„Vanus ei defineeri töötaja vitaalsust, energiat või teotahet,“ ütleb Circle K Eesti personalipartner Anneli Nelson. Circle K on teadlikult võtnud suuna vanemaealiste töötajate värbamisele.
Küsimustele vastab Circle K personalipartner Anneli Nelson.

Jaekaubandusettevõtted ägavad väga suure tööjõupuuduse all ja konkurents töötajate pärast on tihe. Üldiselt püütakse eeskätt noori tööle meelitada. Miks on Circle K fookusesse võtnud vanemaealised?

Kahtlemata on tegemist teadliku ja läbimõeldud lähenemisega. Võlusõnaks on meie hinnangul üksteise täiendamine ehk erinevas vanuses inimesed toovad endaga kaasa erinevad tugevused, mis üksteist vastastikku toetavad. See rikastab töökeskkonda ja -kultuuri ning seeläbi ka meeskonna koostööd ja tulemust. Tänapäeval käib tööga meie teenindusjaamades kaasas müüt, et ootamegi endi sekka üksnes noori. Paratamatult sobib meie juures töötamine erinevatel põhjustel väga hästi noortele, kuid see ei tähenda sugugi, et nemad oleksid töötajatena meie ainus sihtgrupp.

Kuidas te vanemaealisi töötajaid enda juurde meelitate? Mis on nende värbamisel olulised märksõnad, et nad just teie ettevõtte valiks?

Nimetatud müüdi murdmiseks saame ise oma ootustest potentsiaalsetele kandidaatidele rääkida. Teeme seda läbi oma olemasolevate töötajate, kes oma kogemust jagavad, samuti värbamiskampaaniate ja -sõnumite kaudu. Kevadel valisime värbamisel oma juhtmõtteks „Arvestame sinuga” – sinu kogemuse, sinu tugevuste, sinu väärtuste ja võimalustega.

Millistel ametikohtadel teil 55+ vanuses töötajaid töötab?

55+ vanuses töötajaid on meil väga erinevatel positsioonidel nii teenindusjaamades kui ka kontoris. Tegelikult ei ole ju vanus see, mis defineerib inimese vitaalsuse, energiataseme või teotahte – töö sobivust peab igaüks ise enda jaoks hindama ja tunnetama. Tööandjana panustame palju sellele, et teenindusjaama töö oleks võimalikult tervisesõbralik ja pakuks võimalust ka lõõgastumiseks. Näiteks kuuluvad meie pakutava tööriietuse juurde ergonoomilised jalanõud, teenindusjaamades on olemas võimalus võimelda ja jalgadele puhkuse andmiseks pikali visata, samuti juhendame ja suuname on töötajaid selleks regulaarselt. Soodustame sportimist erinevate ühiste väljakutsete kaudu ning pakume soodustusi ka omaette sportimiseks. Lisaks on võimalik tööandja kulul massaaži nautida.

Mis on vanemaealiste töötajate plussid?

See on väga stereotüüpne lähenemine, sest vaatame iga inimest just tema tugevuste põhjal. Kui siiski üldistada, siis tihti toovad vanemaealised kaasa elukogemuse (kuidas midagi efektiivsemalt teha), kannatlikkuse ja püsivuse (mis kulub ära uue kolleegi juhendamisel ja oma tegevuse läbimõtlemisel), teistsuguse tööeetika ning viisakalt aupakliku teeninduskultuuri eeskuju.

Circle K sai just aasta õppijasõbraliku tööandja tiitli. Kuivõrd on teie koolitusprogrammides arvestatud vanemaealiste töötajatega?

Me ei tee koolitus- ja arenguvõimaluste pakkumisel vanuse põhjal eelistusi. Kui inimene on vähegi huvitatud enda täiendamisest, siis saab ta selleks ise meie kaasabil väga palju ära teha. Ka tudengi staatus ei ole tänapäeval enam äsja keskkooli lõpetanud noore võrdkuju ning erialase tasemeõppe läbimiseks stipendiumi võimaldame olenemata vanusest. Samuti osaleb meie teenindusjaama töötajate talendiprogrammis erinevas vanuses oma valdkonnast põhjalikumalt huvitatud töötajaid.

Kas vanemaealised töötajad ise oskavad ennast väärtustada? Või on suhtumist „mis nüüd mina”? Kas ja kuidas aitate neil sellest üle saada?

„Mis nüüd mina” arvamus on ilmselt tekkinud meie praegust töötajaskonda teenindusjaamades vaadates, kus tõepoolest on rohkem noori. Seetõttu võib tekkida tunne, et just selliseid kiireid, liikuvaid ja uuendusmeelseid noori inimesi me otsimegi. Tegelikult püüamegi erinevaid kanaleid kasutades sellest arvamusest kaugemale minna ning näidata, et sellel mündil on ka teine külg, mis on ehk teistes toonides, kuid samavõrd särav. Südantsoojendav on näiteks näha, et meie juures töötavad edukalt koos samast perest, kuid erinevast generatsioonist inimesed (näiteks emad ja tütred).

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456