Autor: Taimi Elenurm • 15. veebruar 2023

Töötaja läbipõlemist põhjustavad organisatsiooni tööharjumused

Töötervishoiupsühholoogias kirjeldatakse läbipõlemist kui reaktsiooni pikaajalisele ravimata tööstressile, mida iseloomustavad kolm sümptomit: kurnatus, küünilisus ja tööefektiivsuse vähenemine. Seda ei käsitleta meditsiinilise haigusena, vaid pigem terviseseisundina, mille on põhjustanud kontrolli kaotamine oma tööelu üle. Töötaja läbipõlemise tõttu kaotab palju ka organisatsioon.
Foto: Pexels

Vaimse tervise probleemid, mis võivad olla põhjustatud tervist mõjutanud tööharjumustest organisatsioonis, on WHO soovituse kohaselt käsitletavad tööst tingitud tervisekahjustusena. Sagedasem neist on läbipõlemine, mille kasv on olnud plahvatuslik: näiteks Soomes esines läbipõlemist 2011. aastal 2 protsenti, 2015. aastal diagnoositi seda juba 25 protsenti.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456