Autor: Äripäeva Akadeemia • 16. mai 2023

Juhid, on aeg astuda uude ajastusse: kaugtöö ja hübriidmeeskondade juhtimine vajab uusi praktikaid

Hirm, et kaugtööd tegev töötaja ei ole pühendunud, võib osaliselt tuleneda traditsioonilisest töökoha kontseptsioonist, kus juhid ja töötajad on füüsiliselt samas ruumis ning pühendumust mõõdetakse näiteks kohaloleku ja nähtava tegevuse kaudu. Kaugtöö korral on aga vaja kasutada teisi mõõdikuid ja juhtimispraktikaid, mis arvestavad töötajate vabadust ja paindlikkust.
Foto: Jake Ferra
Foto: Reelika Ein, organisatsioonidisainer, INZMO inimeste ja kultuuri juht

Osalege 9. juunil toimuval koolitusel "Kaugtöö ja hübriidmeeskondade juhtimine"

Koolitab: Reelika Ein

Oluline on mõista, et pühendumus ei sõltu mitte töötamise asukohast, vaid pigem organisatsiooni kultuurist, töötajate motivatsioonist ja juhtimisest. On palju näiteid edukatest kaugtöö tegijatest, kes on äärmiselt pühendunud ja produktiivsed. Mõned töötajad võivad leida kaugtöö tegemisel suurema töö- ja isikliku elu tasakaalu ning seetõttu olla veelgi pühendunumad ning tulemuslikumad.

Gallupi viimased statistilised andmed näitavad selgelt, et hübriidne töökorraldus on tee edu poole ning meil on võimalus seda enda kasuks tööle panna. Uuringute kohaselt on kaugtöö ja hübriidmeeskonnad osutunud produktiivsemaks kui kunagi varem. Koguni 56% töötajatest ütleb, et eelistab hübriidset töökorraldust, mis annab neile võimaluse teha osa ajast tööd kodust või väljaspool kontorit. See mitte ainult ei suurenda töötajate rahulolu, vaid parandab ka tulemuslikkust.

Kui oluline on kontoris veedetud aeg?

Inimesed tulevad kontorisse selleks, et teisi kolleege näha ja nendega suhelda. Ei ole mõtet tulla kontorisse, kui pead terve päev istuma videokõnedes.

Me vajame vabas vormis näost-näkku suhtlust ja kohtumisi. Gallup on leidnud, et kui inimene suhtleb teistega üle 25% ajast virtuaalses keskkonnas, siis tuju langeb. Seejuures ole vahet, kas tegemist on vabas vormis suhtlusega või videokoosolekutega. Häda on selles, et virtuaalses keskkonnas suheldes on sotsiaalsed vihjed piiratud (näiteks kehakeel, hääletoon, kontekst). Videokohtumised on sotsiaalsete vihjete poolest kõige rikkalikum viis virtuaalses suhtluses, kuid me tegelikult ikkagi ei tea, kas inimese tähelepanu on täielikult meie kohtumisel või tegeleb ta samal ajal veel viie ülesandega. Meie aju tegeleb videokohtumiste ajal selle määramatusega ja see põhjustabki nn “zoomi-väsimust”, mis loomulikult mõjutab töö tulemuslikkust.

Elame ajastul, kus kaugtöö ja virtuaalne koostöö on muutunud lahutamatuks osaks meie tööelust. Tehnoloogia on võimaldanud meil ühenduda ja töötada ka siis, kui oleme füüsiliselt eraldatud. Kuid hiljutised uuringud on näidanud, et virtuaalne koostöö võib vähendada ideede genereerimist ja loovust võrreldes füüsilise koosolemisega. Kas meie organisatsioonide kultuur kannatab selle tõttu?

Milline kombinatsioonkaug- ja kontoritööst tagab kõrge tootlikkuse, loovuse, tugevad sotsiaalsed sidemed ja vastupidava organisatsioonikultuuri?

Peaaegu üheksa kümnest (88%) kaugtööks valmisolevate töökohtade töötajast teatab, et nad teevad nii iseseisvat kui ka koostööalast tööd; 61% ütleb, et nad täidavad oma ülesanded iseseisvalt ja seejärel toovad oma töö meeskonnale koostööks. Võib-olla oli see üks suur "Aha!" hetki pandeemia ajal: töötajad said aru, et suudavad palju tööd ära teha ka kontorisse igapäevaselt kohal olemata.

Seejärel vaadati töötajaid, kelle töö eeldab teatavat koostööd, ning küsiti, mitmel päeval nad hetkel töötavad kodus ja kontoris. Selgus, et kaks kuni kolm päeva kontoris toovad kaasa parimad tulemused töötajate kaasatuse, heaolu, töökoha vahetamise vähendamise ja läbipõlemise vähendamise osas. Kontoris viibimise positiivsete tulemuste osas ei olnud kindlat mustrit, ehkki inimesed eelistavad kontoris käia teisipäeviti, kolmapäeviti ja neljapäeviti.

Tulemused olid halvemad nende jaoks, kes töötasid kogu viis päeva kontoris, isegi arvestades töö tüübi varieeruvust. Täistööajaga kontoris töötavad töötajad ei tundnud end organisatsiooni kultuuri osana rohkem kui teised. Kuigi kontoris viibitud päevade arv on oluline, on määravamad muud tegurid.

Nii juhid kui ka töötajad peaksid olema avatud uutele ideedele ja lähenemisviisidele, et leida parim viis kaug- ja kohatöö ühendamiseks. Suhtlus, koostöö ja tugev organisatsioonikultuur ei pea piirduma ainult füüsilise koosolemisega kontoris. Tehnoloogia pakub meile mitmeid võimalusi virtuaalse suhtlemise ja koostöö jaoks, mis võimaldavad meil ühendada ja inspireerida meeskondi, olenemata nende asukohast.

Kuidas tagada kõrge töötajakaasatus ja tõhus meeskonnatöö ning säilitada kõrgelt kvalifitseeritud töötajate rahulolu ja püsimine organisatsioonis? Siin on mõned soovitused juhtidele.

- Kohanda hübriidtöö reeglid kaugtööks valmisolevate töötajate jaoks. Ärge jätke neid töötajaid kõrvale, sest see võib vähendada nende töötajakaasatust ja soovi jääda organisatsiooni. Kinnitage hübriidtöö põhimõte ja tagage, et kaugtööks valmisolevad töötajad saavad teha oma ülesandeid iseseisvalt ning tuua tööd meeskonnale koostööks. See võimaldab neil kasutada oma loovust ja potentsiaali ning tunnetada end olulise osana meeskonnast.

- Kehtestage kindlad kontoripäevad, näiteks teisipäevast neljapäevani. Uuringud näitavad, et kaks kuni kolm päeva nädalas kontoris viibimist on ideaalne töötajate kaasatuse ja heaolu ning töökoha vahetamise ja läbipõlemise vähendamise seisukohalt. Oluline on see, et kontoris viibimine ei oleks nõue või poliitika, vaid uus töökorraldus. Oluline on, et töötajad teaksid, millistel päevadel nad füüsiliselt koos töötavad, et saavutada maksimaalne koostöö ja innovatsioon.

- Andke oma juhtidele vajalikud oskused, et pidada igal nädalal 15-30-minutiline tähendusrikas vestlus iga töötajaga eesmärkidest, klientidest, heaolust ja tunnustusest. Need vestlused loovad usaldust, tugevdavad suhteid ning annavad juhtidele võimaluse paremini mõista ja toetada oma meeskonna vajadusi.

- Meeskonnatunne ja sotsiaalne sidusus. Korraldage virtuaalseid meeskonnaüritusi ja kohtumisi, et säilitada suhted ja ühtekuuluvus. Julgustage meeskonnaliikmete omavahelist koostööd ning looge neile võimalused jagada oma ideid ja kogemusi.

Hübriidtöö ja kaugtöö on muutumas üha olulisemaks töökultuuri osaks ning juhid peavad olema valmis selle muutusega kaasas käima. Julgustage avatud suhtlust, kohanemisvõimet ja pidevat õppimist. Rakendage uusi juhtimisvõtteid ja looge inspireeriv ja toetav keskkond hübriidtööks. Ühendage kaugtöö ja koostöö parimad omadused ning saavutage suurem töötaja kaasatus, tõhusus ja organisatsioonikultuur. Käige ajaga kaasas ja olge avatud uutele võimalustele!

Allikas: www.gallup.com

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456