Autor: Kadri Koor • 22. november 2023

Diginomaadid: uus põlvkond tänapäeva tööelus

Kas olete kunagi kuulnud diginomaadidest? See võib tunduda uue mõistena, kuid tegelikult on diginomaadid kiiresti kasvav ja jõudsalt muutuv rühm tööinimesi, kes elavad ja töötavad digitaalsel ajastul.
Foto: Pixabay

Diginomaadid on inimesed, kes on võtnud endale eluviisi, kus nad ei ole piiratud konkreetse asukohaga, et oma tööd teha. Nad kasutavad moodsat tehnoloogiat, et olla ühenduses oma tööandjate ja klientidega, olles samal ajal vabad liikuma, reisima ja elama just seal, kus nad soovivad. See elustiil võimaldab neil ühendada töö ja vaba aja ning viia globaalsuse uuele tasemele.

Mõni sihtkoht on diginomaadide seas eriti populaarseks muutunud, näiteks Bali, Indoneesia ja Mehhiko on saanud tuntuks diginomaadide paradiisiks tänu oma kaunitele randadele, taskukohastele elamiskuludele ja kiirele internetile. Samas on Euroopa linnad nagu Budapest, Lissabon, Barcelona ja Tallinn diginomaadide huviorbiidis just nende kultuuripärandi ja elukvaliteedi poolest.

Diginomaadide arv kasvab pidevalt ja see näitab digitaalse töö tulevikku. Mõni huvitav fakt diginomaadide kohta:

• aastal 2021 oli umbes 10% maailma tööjõust seotud diginomaadide liikumisega;

• aastal 2022 oli hinnanguliselt üle 17 miljoni inimese töötanud vähemalt osaliselt kaugtööna, olles niimoodi osaliselt diginomaadid;

• diginomaadid panustavad kohalikku majandusse olulisi summasid, kulutades oma raha kohalikes majutusasutustes ja restoranides ning transporditeenustele.

Diginomaadid on kiiresti muutumas oluliseks jõuks tänapäeva töömaailmas ja nende mõju kasvab pidevalt. Nende kogemused võivad avada uusi arusaamu ja pakkuda väärtuslikke teadmisi selle kohta, kuidas kaasaegne töömaailm toimib ja kuidas saaksime seda paremaks muuta.

Tallinna Ülikooli magistrant Kadri Koor on tegemas uuringut diginomaadluse teemal ja soovib teada saada, kuidas tajuvad diginomaadid oma konkurentsivõimet tööturul, kui haaratud nad on oma tööst ning kui tähendusrikas on töö nende jaoks. Nii et kui oled diginomaad või tunned kedagi, kes on, ja soovid selle teema uurimisele kaasa aidata, saad uuringus osalemiseks oma vastused kirja panna SIIN.

Küsimustik on anonüümne ja selle täitmisele kulub umbes 6-7 minutit.

Uuringu korraldaja Kadri Koor on öelnud: “Ma usun, et diginomaadide osalemine selles uuringus aitab kaasa parema tuleviku loomisele, kus töö on mitmekesine, motiveeriv ja tähendusrikas.”

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456