Autor: Personaliuudised.ee • 21. mai 2021

Kuidas aidata välismaalt värvatud töötajal Eestis kohaneda?

Paljudes ettevõtetes, eriti just IT valdkonnas, töötab välismaalasi, kes on Eestis elamisloa saanud töörände alusel. Välismaalt töötajaid värvates tuleks ettevõtetel hoolikalt läbi mõelda, kuidas uussisserändajate kohanemisele kaasa aidata. Oma kogemusi kirjeldab Creditstari personalijuht Kristiina Kuulman.
Creditstari personalijuht Kristiina Kuulman
Foto: Andres Raudjalg

Võõrasse riiki elama asunul on alguses väga palju olulisi üksikasju, millele mõelda, ja küsimusi, mis tekivad kõikvõimalikel teemadel: kuidas Eestis kodu leida, kuidas korteri üürimisega seotud protsessid välja näevad, kuidas leida perearst, milliseid dokumente on vaja esitada, kuidas eestlastega suhelda ja milliseid kultuurilisi eripärasid arvesse võtta. Üks viis, kuidas saab välismaalane neil teemadel kiire ülevaate, on kohanemisprogramm „Settle in Estonia”. See on riigi pakutav tasuta teenus kõigile elamisloa ja -õigusega välismaalastele, kes on Eestisse saabunud viimase viie aasta jooksul.

Creditstar Grupi Eesti kontoris töötavatest inimestest 52 ehk pea pooled on välismaalased ja üle poolte uussisserändajatest on osalenud mitmes koolitusprogrammi moodulis. „Koostööna Expat Relocation Estoniaga organiseerisime „Settle in Estonia” programmi raames eelmisel aasta Creditstari töötajatele ettevõttesisese eesti keele A1-taseme kursuse, millest võttis kokku osa 12 inimest,” sõnab Kuulman ja rõõmustab koolitusele antud positiivse tagasiside üle. „Kiideti nii koolituse korraldust kui ka õpetajat”.

Aga mitte ainult koolituste tutvustamise tulemusel pole välismaalased kohanemisprogrammini jõudnud. Personalijuht lisab, et nende ettevõtte tiimis on ka töötajaid, kes on omal käel „Settle in Estonia” keelegruppidega liitunud.

Creditstari töötajate näitel räägib Kuulman, et tihti tulevad välismaalased Eestisse koos peredega, seetõttu saavad „Settle in Estonia” programmist kasu mitte ainult töötajad, vaid ka nende lähedased. Peale praktiliste nõuannete annab programm esimest korda Eestisse tulijatele hea võimaluse uusi sõpru ning tutvusi luua, mis omakorda avab uusi uksi.

Personalijuht tõdeb, et Creditstari kandideerijad on enamasti enne vestlusele tulemist Eesti kohta suure uurimistöö ära teinud. „Enamasti on kandideerijad juba enne vestlusvooru suhelnud siin elavate sõprade, tuttavate ja teiste välismaalastega ning internetiavarustest informatsiooni otsinud, mistõttu ollakse vestlusele tulles hästi ette valmistunud,” sõnab ta.

Uus töö- ja elukoht võõras riigis ei eelda pelgalt töö ja kolleegide tundmaõppimist. Uuritakse ka Eesti elatustaseme kohta, mis Kuumanni sõnul täiesti mõistetavalt suurel määral karjääriotsuseid mõjutab. Teine oluline teemaks on Eesti kliima. „Lumised talved ja jahedad ilmad tunduvad paljudele väga eksootilised ning on tihti suurepärane võimalus palavast kuumusest veidi puhata,” räägib ta ja lisab, et uussisserändajatel on ettevõttes lihtsam kohaneda, kui uusi tulijaid teised välismaalastest töötajad juba ees ootavad.

Kuulman on kindel, et välismaalasele on kohanemisprogrammiga liitumine kasuks ka pisut hiljem, kui ollakse juba mõnda aega Eestis elanud. „Tavaliselt on inimene esimese paari kuu jooksul informatsiooni ülekülluses ja vajab veidi aega sisseelamiseks. Hiljem on juba lihtsam uusi teadmisi ka väljastpoolt töökeskkonda ammutada ja tekib huvi sobitada uusi tutvusi, mistõttu on kohanemisprogrammis osalemine hea võimalus saada detailsemalt infot Eesti kohta ja kohata teisi välismaalasi,” sõnab ta.

Kõigile välismaalt Creditstari tööle tulijatele saadetakse programmi „Work in Estonia” koostatud ümberasumise juhend ehk ülevaatlik informatsioon Eesti kohta. Materjal hõlmab pea kõike: alates ilmast, söögist ja transpordist kuni tervishoiu ja tööeluga seotud õigusaktideni välja. „Samuti jagame välismaalt meile tööle tulijatele erinevaid linke, mis aitavad ka hiljem hõlpsalt õiget informatsiooni või kontakte leida,” lausub Kuulman nende tööle tulijate kohta, kes pole veel elamisluba saanud.

Kohanemisprogrammiga julgustab Kuulman liituma kõiki vähem kui viis aastat Eestis elanud siinse elamisloaga välismaalasi. „Koolitused on täiesti tasuta ja valida saab nii vene kui ka inglise keeles toimuvate loengute vahel,” lisab ta. Piirangute ajal on koolitused toimunud videokõne teel, kuid olukorra leevenedes kolitakse esimesel võimalusel veebist tagasi klassiruumi.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456