Autor: Gofaizen & Sherle • 29. november 2023

Turvaline fintech: kuidas üks Eesti ettevõte käivitab projekti, et koolitada rahapesuametnikke kogu ELis

Konsultatsioonifirma Gofaizen & Sherle vanempartner Mihhail Sherle annab artiklis ülevaate sellest, kuidas ettevõtted sellele väljakutsele reageerivad ja kuidas tugevdada finantsharidust.
Rahandus on iga majanduse oluline ja üsna keeruline osa. Selle küpsusest ja "tervisest" sõltub ettevõtetevaheliste ühenduste kvaliteet, nende töö kiirus ja tõhusus. Eesti on üks esimesi riike ELis, kes arendas aktiivselt fintech- ja krüptoteenuseid, mõistes selle valdkonna tähtsust majanduse tuleviku jaoks. Kuid nagu iga tehnoloogiline tööstusharu, seisab ka finants- ja krüptorahanduse valdkond arengu käigus silmitsi väljakutsetega.

Üks suurim väljakutse on kvalifitseeritud tööjõu puudus. Näiteks vajab tööstusharu üha enam kogenud rahapesu ja terrorismi rahastamise vastase võitluse (AML) spetsialiste. Eesti konsultatsioonifirma Gofaizen & Sherle vanempartner Mihhail Sherle annab ülevaate sellest, kuidas ettevõtted sellele väljakutsele reageerivad ja kuidas tugevdada finantsharidust.

„Enamik ettevõtteid, kes tegelevad raha või muu varaga, mille hulka kuuluvad ka digitaalsed varad, on kohustatud täitma rahapesu ja terrorismi rahastamise vastase võitluse seaduse nõudeid. See on keeruline valdkond finants- ja õiguspraktika kokkupuutepunktis,“ ütles Mihhail Sherle. AML-ametnikku on vaja igale litsentseeritud krüptoprojektile, nagu seda vajavad ka pangad, fondid ja maaklerid. Kuid kogenud spetsialistide arv on piiratud ja peamine põhjus on süstemaatilise AML-hariduse puudumine.

"Te ei leia eraldi ülikoolikursust AML-ametnike jaoks. Enamik AML-spetsialiste koolitatakse praegu töökohal. Tööstusel on ühised standardid, need on traditsiooniliste finantsettevõtete ja krüptoteenuste puhul samad, reeglid on üsna ranged. Seetõttu on peamine töötajate allikas traditsioonilised finantsteenused, kes koolitavad uusi spetsialiste. Kuid sellest ilmselgelt ei piisa," ütles Mihhail Sherle.

Ettevõtete vajadused ja rahapesuametniku töökoormus sõltuvad projektist: kui ettevõte on aktiivne ja teeb sadu või tuhandeid tehinguid päevas, on loomulikult vaja tohutut spetsialistide meeskonda. See on nii suurte pankade kui ka krüptobörside puhul. Kui projekt on väike või töötab piiratud arvu klientidega ja tehinguid on vähe, siis tavaline turu praktika on palgata kogenud AML-ametnik ja anda rutiinsed ülesanded alustavatele spetsialistidele, näiteks üliõpilastele, isegi kui neil puudub asjakohane kogemus. "Meie praktikas kohtame selliseid projekte, tegemist on osalise tööajaga tööga, mis võtab paar tundi nädalas. See sobib üliõpilastele, kes soovivad alustada karjääri ja areneda finantsvaldkonnas. Rutiinsed ülesanded nõuavad algteadmisi, aitavad õppida ja kohustuslik järelevalve pädeva AML-ametniku poolt muudab selle lähenemisviisi tõhusaks," selgitas Mihhail Sherle.

Kuid see ei ole siiski viis, kuidas koolitada piisavat arvu AML-valdkonna ametnikke, leiab ekspert. "Turu vajadused on suuremad kui sellise mittesüstemaatilise koolituse võimalused. Ja vead AML-valdkonnas on vastuvõetamatud – need lähevad ettevõttele ja spetsialistidele endile liiga kalliks maksma. Rahapesuvastase võitluse valdkonnas tuleb teha oma tööd iga kord suurepäraselt. Meil on üle 400 kliendi ja me võime kindlalt öelda, et tunneme nende protsesse ja vajadusi hästi. Seepärast otsustasime käivitada AML-spetsialistidele mõeldud haridusprojekti, et muuta nende haridus kättesaadavaks ja süstemaatiliseks," ütles Mihhail Sherle, kes juhib Gofaizen & Sherle’i juriidilist praktikat.

Kursus koosneb kolmest osast – põhi-, üld- ja edasijõudnute kursus. Koolitus toimub internetis inglise keeles. Teooria on tihedalt seotud praktikaga, et õpilased saaksid õppida riskide, analüütika ja IT-teenustega töötamise eripärasid. Metoodika loomisel osalesid turuspetsialistid ja pikaajalise kogemusega eksperdid. Seetõttu on praktilised juhtumid huvitavad ja aitavad reaalses töös. Tegemist on sertifitseeritud kursusega, mille läbimine võimaldab lõpetajatel tugevdada oma positsiooni tööl ja laiendada karjäärivõimalusi.

"Kursus on mõeldud bakalaureuseõppe üliõpilastele, magistritele, noortele spetsialistidele, kes soovivad areneda finantsvaldkonnas. Samuti on see kasulik juhtidele ja personalispetsialistidele, kes soovivad oma pädevusi tugevdada," on Mihhail Sherle kindel. "See on töö majanduse, rahanduse ja juriidilise praktika ristumiskohas. Keeruline, kuid huvitav protsess."

Kursuse käigus õpivad üliõpilased:

- rahapesu ja terrorismi rahastamise vastase võitluse aluspõhimõtteid;

- riskiteabe analüüsimise viise;

- tundma ja tuvastama erinevaid rahapesu ja terrorismi rahastamise riske;

- kuidas anda õigesti teavet asjakohaste riskide kohta luureteenistustele seadusega ettenähtud juhtudel;

- kuidas rakendada kaasaegseid IT-lahendusi rahapesuvastase võitluse valdkonnas.

Sherle lisas, et kursuse üks eesmärk on õpetada inimest, kuidas põhimõtteliselt jälgida finantssektori suundumusi. "Kursuse raames selgitame, kuidas otsida infot ja millise infoga nad suudavad tulevikus iseseisvalt oma pädevuse taset säilitada. Sest igasuguse hariduse peamine eesmärk on õpetada inimesele, kuidas infot leida ja rakendada," ütles Sherle.

Gofaizen & Sherle loodab, et suundumus AML-ametnike taseme tõstmiseks on Euroopa turul ühine. "Meie eesmärk on lisada see kursus ülikoolide kohustusliku programmi. Tulevaste spetsialistide koolitamine on osa meie ettevõtluskultuurist. Meil on hea meel, et sellest lähenemisest on kujunenud reaalne projekt, mille kasu on Eesti turul ja teistes riikides käegakatsutav ja mõõdetav," võttis Mihhail Sherle kokku.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456