Mis raha eest saab töötaja üle osta?

raha
Kõrgema palga kõrval meelitab ka lisatasu!

Et töötajat üle meelitada, tuleb jõuliselt suuremat palka pakkuda, selgub värskest palgauuringust.

Palgainfo agentuuri kevadise tööjõuturu- ja palgauuringu kohaselt on töötajate palgaootus ehk unistuste palk keskmiselt kolmandiku võrra praegusest kõrgem. Seega võib öelda, et töötaja üleostmise hind on 21–30% praegusest palgast suurem palgapakkumine, mille puhul enamik töötajaid oleks suure tõenäosusega valmis töökohta vahetama. Rahulolematus töötasuga toimib uuringu koostajate sõnul tõuketegurina siis, kui saadakse ootustele vastav palgapakkumine, mida aga paljud ei pruugi saada.

Töötajatelt küsiti uuringus, kas ja millise palgapakkumise saamisel vahetaksid nad töökohta, kui muud töötingimused jäävad praegusega võrreldes samaks. 6% vastajatest vahetaks kindlasti töökohta 10% võrra parema palgapakkumise pärast, 15% töötajatest teeks seda 11–20% suurema töötasu pärast ning 40% uuringus osalenud töötajatest 21–30% kõrgema palga pärast.

Rahulolematu liigub kergemini

Kui võiks arvata, et madalama töötasuga ja majanduslikult kehvasti toime tulevad töötajad oleks valmis töökohta vahetama ka 10% suurema palga pärast, siis uuringu tulemused seda ei näita. Töötasu gruppide lõikes suuri erinevusi palgapakkumise pärast töökoha vahetamises ei ole. Pigem näitab analüüs, et nendel, kes on rohkem valmis ka pisut parema palgapakkumise pärast töökohta vahetama, on tööga rahulolu koondindeks madalam.

Lisaks küsiti uuringus töötajatelt, kas ja milliste tingimuste muutumise korral vahetaksid nad töökohta, kui töötasu suurus jääks praegusega võrreldes samaks. Huvitavam töö ja paremad tööalased arenguvõimalused paneks liikuma pea pooled töötajad – vastavalt 46% ja 44%.

Lisatasu meelitab

Nende seas, kes märkisid, et nad kindlasti vahetaks töökohta, oli rohkem neid, kes ei ole oma praeguses töökohas töö huvitavuse ja arenguvõimalustega rahul, aga oli ka praeguste võimalustega rahulolevaid, keda paremad võimalused siiski kõnetaks.

Teistpidi on seos aga uuringu kohaselt tugevam – töö huvitavuse ja arenguvõimalustega rahulolematutest enamik vahetaks huvitavama töö ja paremate arenguvõimaluste pärast töökohta. Paremad lisatasude teenimise võimalused toimivad tõmbetegurina paremini madalama töötasuga ja majanduslikult kehvemini toime tulevate töötajate puhul.

Parem juhtimiskvaliteet toimib nii tõuke- kui ka tõmbetegurina – üle kolmandiku töötajatest kaaluks parema juhtimiskvaliteedi korral töökohavahetust. Vähemolulised tõmbetegurid on paremad töövahendid, mõnusam füüsiline keskkond, organisatsiooni majandustulemused ja parem maine tööandjana.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Personaliuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Valdkonna töökuulutused