Autor: Personaliuudised.ee • 19. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palgaga tullakse tänavu toime mullusest paremini!

Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder
Foto: Meeli Küttim
Täna päeval tehakse teatavaks Palgainfo Agentuuri ja partnerite sügisese tööturu- ja palgauuringu tulemused.

Töötajate majanduslik toimetulek oma palgaga on paranenud. Kui aasta tagasi tuli oma töötasuga keskmiselt, hästi või väga hästi toime 67% töötajatest, siis sel sügisel oli neid 72%. Töötajad, kes hindasid oma majanduslikku toimetulekut palgaga keskmiseks või heaks teenisid 861 eurot või rohkem kätte, näitavad täna esitletava Palgainfo Agentuuri tööturu- ja palgauuringu värsked tulemused.

Tulemuste esitlus toimub täna, 19. detsembril. Uuring korraldati novembris 2016, selles osales 11255 töötajat ja tööotsijat ning 404 organisatsiooni.

Ka oma palgaga rahulolevate töötajate osatähtsus on mõnevõrra kasvanud – novembris 2016 tehtud uuringus osalejatest oli oma põhipalgaga rahul 36%, rahulolematuid oli 40%. Aasta tagasi oli töötasuga rahulolematuid 46%, kaks aastat tagasi 57%. Suurem on rahulolematus lisatasude teenimisvõimaluse ja tööandja pakutud soodustustega – lisatasudega ei olnud rahul 47% ja soodustustega 42% selle aasta sügiseses uuringus osalenud töötajatest.

Töötajate keskmine netotöötasu on aastaga kasvanud 5,5% ja mediaan netotöötasu 4,7%. Keskmine netopalga ootus on kasvanud 8,3% ja on 1456 eurot. Mediaan netopalga ootus, millest pooled töötajad soovivad rohkem ja pooled vähem palka saada, kasvanud ei ole, olles jätkuvalt 1200 eurot kätte.

Töötajate palgaootus on tavapäraselt 30% suurem kui saadav töötasu ja iseloomustab palka, mille pakkumisel enamus töötajaid on valmis töökohta vahetama. Palgaootus on kasvanud rohkem seadme- ja masinaoperaatorite ning müügi- ja teenindustöötajate ametirühmas.

Töötasu kasv ei tähenda, et kõigil töötajatel on sellisel määral põhipalk või kogu töötasu kasvanud. Uuringus osalenud töötajatest oli töötasu võrreldes eelmise aasta oktoobriga kasvanud 43%-l. 38%-l töötasu muutunud ei olnud, 10% oli see langenud ja 9% ei saanud võrrelda, kuna ei töötanud aasta tagasi.

Kolmandiku (34%) töötajate töötasu muutust mõjutas oluliselt töökoha vahetus ja teise organisatsiooni tööle minek. Põhipalk oli 2016. a muutunud enam kui poolel (53%) töötajatest. Riikliku alampalga tõus oli mõjutanud oluliselt pea veerandi (23%) töötajate töötasu muutust.

Palgainfo Agentuur küsitleb tööandjaid, töötajaid ja tööotsijaid kaks korda aastas – kevadel ja sügisel. Agentuuri uuringud on osalejate arvult kõige suuremad tööturu- ja palgauuringud Eestis. Uuringut toetasid auhindadega ESTONIA Resort Hotel & Spa 4*, Loodusvägi, MuaMua Studio, Prisma Peremarket, Saku Õlletehas, Viking Line ja Ühinenud Ajakirjad. Uuringu partnerid on Eesti suurim tööportaal CV Keskus, tööandja turunduse agentuur Brandem, personalitöö teenuseid pakkuv HR factory, Targa töö ühing ning Tartu Ülikooli majandusteaduskond.

Allikas: Palgainfo Agentuur

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456