Autor: Lauri Leet, kaasautor • 1. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Heli Raidve: uus põlvkond otsib paindlikke töösuhteid

Foto: Meeli Küttim
Jaanuaris küsitlesid Äripäeva Konverentsid Eesti juhte ja palusid neil heita pilgu tagasi 2016. aasta olulisematele õppetundidele. Tööandjaid nõustava juristina tõi Heli Raidve 2016. aastast välja kolm enda jaoks olulist teemat.

Tööõigusabi juhataja Heli Raidve astub üles juba 16. märtsil Tallinnas hotell Euroopa konverentsisaalis toimuval tööõiguse seminaril „Tööaeg ja töötasu”. Heida pilk peale tänavuse seminari päevakorrapunktidele ja pane end kirja soodushinnaga!

Esiteks probleemid nn Z-generatsiooniga. Vanema põlvkonna juhid püüavad harjuda turule sisenevate uue põlvkonna noorte töötajatega, kes ei ole vaimustuses kellast kellani töötamisest ega ilmuta vanemate töötajatega sarnast lojaalsust tööandjale. Selle põlvkonna jaoks on tööajal veebis surfamine ja mitme asja korraga tegemine loomulik tööpäeva osa ning töökoht vaid raha teenimise koht. Noored langetavad kiireid otsuseid, avaldavad julgelt oma eriarvamust või rahulolematust ja probleemide korral on valmis lahkuma või vaidlust alustama.

Teiseks tänased juhid ja personalijuhid püüavad leida uusi mehhanisme ja tööriistu vanade töötajate töö efektiivsemaks muutmiseks ja samal ajal uute noorte töötajate motiveerimiseks. Katsetatakse näiteks vaba aja kui boonuse kasutamist, see tähendab noorele antakse konkreetsed tööülesanded ja kui need on tehtud, võib ta töölt lahkuda (kuigi tavapärane tööaeg veel kestaks).

Ja kolmandaks töötasusüsteemide suhtes tunnevad juhid rohkem huvi paindlike töösuhete rakendamise võimaluste, sealhulgas erinevate tükitasu süsteemide vastu, mis vahepeal olid aastaid varjusurmas. EAS ärimentorprogrammi alustavate ettevõtjate mentorina näen peale kasvamas uusi noori firmaomanikke, kes on võtnud plaani käivitada firma ja seda käivitamisprotsessis ka ise juhtida, kuid esimesel võimalusel töötav äriühing müüa, juhtimisest ja sellega seotud vastutusest taanduda ning jääda passiivse tulu saajaks.

Allikas: Konverentsid.ee

 

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456