Autorid: Personaliuudised.ee , aripaev.ee reklaamtekst, Allikas: www.aripaev.ee • 16. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui palju peab teenima, et kuuluda rikkaima 10% sekka?

Foto: pixabay.com
CV Keskus.ee ja Palgainfo Agentuuri piirkondlike palgaerinevuste analüüsist selgub, et rikkaima kümnendiku sekka kuulumiseks peab teenima vähemalt 2000-eurost brutokuupalka. Regioonide lõikes on märgata erinevusi, mis tulenevad aga suuresti suurettevõtete juhtide koondumisest pealinna ümbrusesse.

Kui palju peab teenima, et kuuluda rikkaima 10% sekka?

Harjumaal: 2250 €Tartumaal: 1800 €Kirde-Eestis: 1650 €Lääne-Eestis: 1642 €Kesk-Eestis: 1600 €Lõuna-Eestis: 1600 €

Ametirühmade lõikes on 10% piir:juhtidel 3000 €valgekraedel1900 €sinikraedel 1300 €

„Harjumaal on palgatabeli tippu esimese 10 protsendi sekka jõudmiseks vaja teenida 2250-eurost kuupalka,” ütles Eesti suurima tööportaali CV Keskus.ee Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt. „Tartus ja Tartumaal on tippu jõudmiseks vaja teenida 1800 euro suurust kuupalka, mujal Eestis piisab 1600–1650-eurosest brutopalgast.”

Juhtide ja teiste ametirühmade palgastatistikat eraldi analüüsides on näha, et regioonide palgaerinevused muutuvad nii valge- kui ka sinikraede puhul pea olematuks. „Suurt regioonilist erinevust palgastatistikas veavad just juhid, kuna suurettevõtete peakontorid ja ka kõrgepalgalised IT- ning finantssektori töötajad on enamasti koondunud Tallinnasse, osaliselt ka Tartusse, mis tekitab ka palgastatistikas illusiooni, nagu pealinnast väljaspool saaks töötajatele väiksemat palka maksta,” lisas Auväärt. „Ametirühmade lõikes on juhtidel vaja esimese 10% sekka jõudmiseks vaja teenida 3000-eurost kuupalka, valgekraedel piisab selleks 1900-eurosest ja sinikraedel 1300-eurosest kuupalgast.”

Töötasu, millest 10% töövõtjatest enam teenisid, kasvas aastaga 8,8%, kuid mediaanpalk (millest pool töötajaist teenib väiksemat ja pool suuremat töötasu) vaid 4,8%. „Seega on juhtide palgakasv olnud pea kaks korda kiirem, suurendades palgalõhet ametirühmade lõikes,” selgitas Auväärt.

Statistika aluseks on Palgainfo Agentuuri, tööportaali CV Keskus.ee ja partnerite kaks korda aastas korraldatav tööturu-uuring, millesse annab panuse üle 13 000 Eesti töövõtja.

2017. aasta kevadine uuring on vastajatele avatud maikuu jooksul ja tänavu on Eesti suurima töötajate küsitluse fookuses tööga seotud emotsioonid ning nende mõju motivatsioonile ja lojaalsusele. Otselink töötajate ja tööotsijate ankeedile on SIIN. Iga vastaja saab ka tasuta uuringu tulemused ja juurdepääsu töötasude andmebaasile, et võrrelda oma palga konkurentsivõimet tööturul.

Autor: aripaev.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456