5 märts 2018
Uudised
Ainult tellijale

Töökiusu ennetav personalipoliitika – mis see on ja kuidas seda rakendada

Tööpsühholoog ja superviisor Taimi Elenurm  Foto: Raul Mee

Kuidas ennetada töökiusu? Erinevustega arvestav ja tööheaolu toetav personalipoliitika, töökiusu võimalikest ilmingutest ja juhtumitest teavitamine ning koolitus nendega toimetulekuks aitavad töökiusu riski vähendada. CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development) soovitab selleks järgmist.

Leppige nii meeskonnas kui ka organisatsioonis kokku töökiusu ennetava personalipoliitika põhimõtted. Nendest rääkimine aitab parandada teadlikkust sellest, mida keegi võib tajuda kiusuna ja mis seda kindlasti pole.Teavitada tuleb ka küberkiusamisest, seepärast esitage näiteid ahistamisest, kiusamisest ja ähvardamisest sotsiaalmeedias ja sisevõrgu kaudu ning arutage läbi olukorrad, mida keegi on töökiusuna tajunud.Selgitage kiusamise kahjulikke mõjusid ja seda, miks see pole lubatud.Selgitage kiusamise õiguslikke tagajärgi ja kirjeldage kulusid, mis sellega võivad kaasneda.Kirjeldage, kuidas on võimalik abi saada ja kaebusi esitada. Kavandage ja leppige kokku toimingud (kaebuste esitamise ja menetlemise kord, selle seotus diskrimineerimise vähendamise ja ebavõrdse kohtlemise poliitikaga vms) ning kanalid (usaldusisik, mentor, töökeskkonnavoliniku jututunnid vms).Käsitlege kaebusi kiiresti, suhtuge neisse tõsiselt ja säilitage konfidentsiaalsus ning hoiduge osaliste ohvristamisest.Selgitage kõigi juhtide vastutust töökiusu ennetamisel ja töötajate esindajate rolli selles.Rõhutage, et iga töötaja vastutab oma käitumise eest.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • lugeda kõiki lukus lugusid, valdkonna arvamusliidrite artikleid ja intervjuusid
 • ligipääsu põnevatele kogemuslugudele ja palga TOPi artiklitele
 • ülevaate raadiosaadete ja ürituste ettekannete kokkuvõtetest
 • aastatellimuse puhul Personali Praktiku paberväljaande
 • kord nädalas ilmuva personaliuudised.ee uudiskirja
 • Jaga lugu:
  PERSONALIUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad personali uudised igal nädalal enda postkasti.

  Personaliuudised.ee toetajad:

  Kai Miller
  Kai MillerPersonaliuudised.ee juhtTel: 5330 5136
  Cätlin Puhkan
  Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700