Kus peitub tööturul raha tegelikult?

palk

Kuigi tööturule sisenejate tüüpiline alampiir „poolteist kilo kätte” jääb enamikule saavutamatuks, võivad mõnes sektoris hea ettevalmistusega inimesed ka esimesel töökohal 1500-eurost netopalka teenida.

Selline netopalk esimesel töökohal on realistlik näiteks IT ja telekomi, turunduse, kinnisvara ja finantsvaldkonnas, näitab Eesti suurima palgauuringukeskkonna Palgad.ee analüüs. Samamoodi võib hea ettevalmistuse, kuid kogemuseta töötaja teenida 1500-eurost netopalka ka transpordi-logistika ja meditsiiniteenuste valdkonnas.

Üldiselt võib 1500-eurost netopalka Eesti tööturul realistlikuks pidada aga haritud ja kogenud spetsialist või juht. „Tüüpiline 1500-eurose netopalga saaja on kõrgharidusega, 5–10-aastase töökogemusega oskus- või juhtivtöötaja Tartu- või Harjumaalt, kes teenib mõnes eduka valdkonna ettevõttes,” selgitas CV-Online’i tööturuekspert Rain Resmeldt Uusen.  

Väga head tehnilised oskused annavad palgaturul suure eelise logistika, IT ja telekomi ning arhitektuuri ja energeetika valdkonnas. Mittetehniliste oskusteadmistega saab suurimat palka teenida aga õigusabi, reklaami ja turu-uuringute, panganduse ning logistika valdkonnas.

Kõrgepalgaliste, st üle 1500-eurose netopalgaga töökohtade seas torkavad omakorda kõrgeima keskmise palgaga silma kinnisvarasektori ametid, Harjumaal on kõrgepalgaliste kinnisvaratöötajate keskmine netotöötasu 2216 eurot.

Pindi Kinnisvara müügipartneri Peep Soomani sõnul võib kinnisvarasektoris teenida ka 5500-eurost palka. „Siin on ametid paljuski tulemustasupõhised – kui oled tulemuslik, siis see ongi võimaluste maa. See nõuab aga teatud iseloomuomadusi ja kindlasti töökust,” lisab ta. Samas on Soomani sõnul sektoris ka palju läbipõlejaid, sest enne suure sissetulekuni jõudmist tuleb teha väga palju n-ö musta tööd. 

LVM Kinnisvara juhataja Ingmar Saksingu sõnul on tulemused saavutatavad vaid väga süsteemse tööga. „Tulemusteni võib jõuda ka päris tempokalt – aasta-kahega, kui oled oma töös süsteemne ja tegeled teadlikult tulemuste saavutamisega. Aga see nõuab ka kindlasti täna rohkem teadmisi kui viis aastat tagasi,” rõhutas ta. „Arvamus, et kinnisvarasektoris piisab vaid pealehakkamisest, enam ei kehti.” 

Kinnisvarasektori headele palkadele järgnevad reklaami ja turu-uuringute sektor (kõrgepalgaliste keskmine töötasu 2043 eurot) ning arhitekti- ja inseneritegevustega seotud tööd kõrgepalgaliste keskmise netotöötasuga 1901 eurot kuus.

Tartumaal 1500 eurot ja rohkem kuus kätte teenida soovijad peaksid end sättima tööle IT valdkonda või toiduainetööstusesse. Huvitaval kombel on eelarvamuste kiuste kõrgepalgaliste keskmine töötasu viimases isegi suurem. Tartumaal on hästi tasustatud magistrikraadiga tehniliste teadmistega oskustöölised keskmise netotöötasuga 1808 eurot kuus.

Sellest rohkem teenivad Tartumaal kõrgharitud ja üle 10-aastase tööstaaþiga IT valdkonna tehnilise taibuga oskustöölised.

STATISTIKAT

Harjumaa kõrgepalgaliste keskmine töötasu kogemustest sõltuvalt

Töökogemus      kõrgepalgaliste keskmine netotöötasu kuus
Üle 10 aasta       1833 eurot
6-10 aastat        1803 eurot
3-5 aastat          1732 eurot
1-2 aastat          1639 eurot
alla aasta           1566 eurot

Tartumaa kõrgepalgaliste keskmine töötasu kogemustest sõltuvalt

Töökogemus      kõrgepalgaliste keskmine netotöötasu kuus
Üle 10 aasta      1844 eurot
6-10 aastat       1691 eurot
3-5 aastat         1551 eurot
1-2 aastat         andmed puuduvad
alla aasta          andmed puuduvad

Kõrgepalgaliste keskmine netotöötasu

Harjumaa               1763 eurot
Tartumaa               1712 eurot
Eesti keskmine*     1125 eurot
Naiste keskmine     1009 eurot
Meeste keskmine    1260 eurot
Mehed                   1787 eurot
Naised                   1710 eurot
* Palgad.ee andmeil.

Kõige kõrgemini tasustatud valdkonnad (kõrgepalgaliste keskmine netotöötasu kuus)

Kinnisvara ost, müük, rentimine ja haldus    2217 eurot
Reklaam ja turu-uuringud                           2043 eurot
Arhitekti- ja inseneritegevused                   1901 eurot
Masinatööstus                                           1879 eurot
Pangandus/finants                                     1862 eurot
Toiduainete, jookide, tubaka tootmine         1830 eurot
Meditsiiniteenuste osutamine                      1820 eurot
Transport/logistika                                     1812 eurot
Kindlustus                                                 1799 eurot
Administratiivsed tegevused                       1795 eurot

Kõrgepalgaliste TOP positsioonide lõikes

Tippjuhid                                             2436 eurot
Keskastmejuhid                                   1773 eurot
Tehniliste teadmistega oskustöölised     1735 eurot
Mittetehniliste alade oskustöölised         1731 eurot

 

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Personaliuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Valdkonna töökuulutused