20. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kus peitub tööturul raha tegelikult?

Foto: Scanpix/Panthermedia
Kuigi tööturule sisenejate tüüpiline alampiir „poolteist kilo kätte” jääb enamikule saavutamatuks, võivad mõnes sektoris hea ettevalmistusega inimesed ka esimesel töökohal 1500-eurost netopalka teenida.

Selline netopalk esimesel töökohal on realistlik näiteks IT ja telekomi, turunduse, kinnisvara ja finantsvaldkonnas, näitab Eesti suurima palgauuringukeskkonna Palgad.ee analüüs. Samamoodi võib hea ettevalmistuse, kuid kogemuseta töötaja teenida 1500-eurost netopalka ka transpordi-logistika ja meditsiiniteenuste valdkonnas.

Üldiselt võib 1500-eurost netopalka Eesti tööturul realistlikuks pidada aga haritud ja kogenud spetsialist või juht. „Tüüpiline 1500-eurose netopalga saaja on kõrgharidusega, 5–10-aastase töökogemusega oskus- või juhtivtöötaja Tartu- või Harjumaalt, kes teenib mõnes eduka valdkonna ettevõttes,” selgitas CV-Online’i tööturuekspert Rain Resmeldt Uusen.  

Väga head tehnilised oskused annavad palgaturul suure eelise logistika, IT ja telekomi ning arhitektuuri ja energeetika valdkonnas. Mittetehniliste oskusteadmistega saab suurimat palka teenida aga õigusabi, reklaami ja turu-uuringute, panganduse ning logistika valdkonnas.

Kõrgepalgaliste, st üle 1500-eurose netopalgaga töökohtade seas torkavad omakorda kõrgeima keskmise palgaga silma kinnisvarasektori ametid, Harjumaal on kõrgepalgaliste kinnisvaratöötajate keskmine netotöötasu 2216 eurot.

Pindi Kinnisvara müügipartneri Peep Soomani sõnul võib kinnisvarasektoris teenida ka 5500-eurost palka. „Siin on ametid paljuski tulemustasupõhised – kui oled tulemuslik, siis see ongi võimaluste maa. See nõuab aga teatud iseloomuomadusi ja kindlasti töökust,” lisab ta. Samas on Soomani sõnul sektoris ka palju läbipõlejaid, sest enne suure sissetulekuni jõudmist tuleb teha väga palju n-ö musta tööd. 

LVM Kinnisvara juhataja Ingmar Saksingu sõnul on tulemused saavutatavad vaid väga süsteemse tööga. „Tulemusteni võib jõuda ka päris tempokalt – aasta-kahega, kui oled oma töös süsteemne ja tegeled teadlikult tulemuste saavutamisega. Aga see nõuab ka kindlasti täna rohkem teadmisi kui viis aastat tagasi,” rõhutas ta. „Arvamus, et kinnisvarasektoris piisab vaid pealehakkamisest, enam ei kehti.” 

Kinnisvarasektori headele palkadele järgnevad reklaami ja turu-uuringute sektor (kõrgepalgaliste keskmine töötasu 2043 eurot) ning arhitekti- ja inseneritegevustega seotud tööd kõrgepalgaliste keskmise netotöötasuga 1901 eurot kuus.

Tartumaal 1500 eurot ja rohkem kuus kätte teenida soovijad peaksid end sättima tööle IT valdkonda või toiduainetööstusesse. Huvitaval kombel on eelarvamuste kiuste kõrgepalgaliste keskmine töötasu viimases isegi suurem. Tartumaal on hästi tasustatud magistrikraadiga tehniliste teadmistega oskustöölised keskmise netotöötasuga 1808 eurot kuus.

Sellest rohkem teenivad Tartumaal kõrgharitud ja üle 10-aastase tööstaažiga IT valdkonna tehnilise taibuga oskustöölised.

STATISTIKAT

Harjumaa kõrgepalgaliste keskmine töötasu kogemustest sõltuvalt

Töökogemus      kõrgepalgaliste keskmine netotöötasu kuus

Üle 10 aasta       1833 eurot6-10 aastat        1803 eurot3-5 aastat          1732 eurot1-2 aastat          1639 eurotalla aasta           1566 eurot

Tartumaa kõrgepalgaliste keskmine töötasu kogemustest sõltuvalt

Töökogemus      kõrgepalgaliste keskmine netotöötasu kuus

Üle 10 aasta      1844 eurot6-10 aastat       1691 eurot3-5 aastat         1551 eurot1-2 aastat         andmed puuduvadalla aasta          andmed puuduvad

Kõrgepalgaliste keskmine netotöötasu

Harjumaa               1763 eurot

Tartumaa               1712 eurotEesti keskmine*     1125 eurotNaiste keskmine     1009 eurotMeeste keskmine    1260 eurotMehed                   1787 eurotNaised                   1710 eurot* Palgad.ee andmeil.

Kõige kõrgemini tasustatud valdkonnad (kõrgepalgaliste keskmine netotöötasu kuus)

Kinnisvara ost, müük, rentimine ja haldus    2217 eurot

Reklaam ja turu-uuringud                           2043 eurotArhitekti- ja inseneritegevused                   1901 eurotMasinatööstus                                           1879 eurotPangandus/finants                                     1862 eurotToiduainete, jookide, tubaka tootmine         1830 eurotMeditsiiniteenuste osutamine                      1820 eurotTransport/logistika                                     1812 eurotKindlustus                                                 1799 eurotAdministratiivsed tegevused                       1795 eurot

Kõrgepalgaliste TOP positsioonide lõikes

Tippjuhid                                             2436 eurot

Keskastmejuhid                                   1773 eurotTehniliste teadmistega oskustöölised     1735 eurotMittetehniliste alade oskustöölised         1731 eurot

 

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456