Autor: Personaliuudised.ee • 28. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti inimesed vahetavad töökohti keskmiselt kolme aasta tagant

Värbamisagentuuri Brandem analüüsi kohaselt oli veel viis aastat tagasi keskmine ühe tööandja juures töötamise aeg ligi neli aastat ja kuus kuud. Praeguseks on see vähenenud kolme aasta ja nelja kuuni.
Foto: Andriy Popov, Photobox/Panthermedia

Statistikaameti andemete põhjal lõpetas 2018. aastal töösuhte Eestis kokku peaaegu 202 000 inimest ja uut töösuhet alustas veidi üle 203 000. Tööga hõivatute arv oli 665 000 inimest. Keskmine ühe tööandja juures töötamise aeg on seega kolm aastat ja neli kuud. Varasemast lühem staaž tähendab seda, et aastane personalivoolavus on kasvanud viie aastaga 22% pealt 30,3%-ni.

Keskmine tööstaaž on vähenenud peaaegu kõigil tegevusaladel. Erandina paistavad silma info- ja side tegevusala ning finants- ja kindlustustegevus, kus on ühes ettevõttes töötamise aeg aastate jooksul püsinud viie ja poole aasta ringis. Keskmine tööstaaž on kasvanud ka mäetööstuses.

Brandemi analüüs statistikaameti andmete põhjal

„Personalivoolavus on ettevõtetele väga kulukas. Näiteks tippspetsialistide ja juhtide puhul on ühe töötaja asenduskulu kuue kuu kuni kahe aasta keskmine palgakulu,” kommenteeris analüüsi tulemusi Brandemi partner Paavo Heil.

„IT- ja finantsvaldkond paistavad lisaks suuremale keskmisele töötasule silma ka sellega, et nad panustavad töötajate hoidmisesse teistest rohkem. Väiksema personalivoolavuse tagab nendes valdkondades parem juhtimine ja töökorraldus, tavapäraselt atraktiivne töökeskkond, aga ka tööandja brändi strateegiline juhtimine, mis võimaldab värvata sobivamaid inimesi ning vältida värbamisvigu,” lisas Heil.

Statistikaameti andmetest selgub veel, et eksisteerib tugev seos personalivoolavuse ja palgakasvu vahel. Tegevusaladel, kus personalivoolavus kasvab kiiremini, on ka palgakasv kiirem.

Allikas: Brandem

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456