Autorid: Gerly Truuväärt, Kaidi Reinart • 8. mai 2019

Kuidas ennetada seljavalu kontoritööl

Seljavalud on paljudele kontoritöötajatele paratamatu osa igapäevast, kuna kaheksa tundi järjest sundasendis istumist mõjub lülisambale koormavalt.
Foto: Photobox/Panthermedia

Confido Erameditsiinikeskuse kiropraktik dr Gerly Truuväärt tõstab esile mõned lihtsat nipid, mis võiksid seljavalude ennetamiseks ja leevendamiseks iga kontoritöötaja töörutiini kuuluda.

1. Väikesed muudatused igapäevaelus annavad kokku märgatava mõju. Aja oma igapäevatoimetused korda jalgsi: mine tööle ja kohtumistele kõndides, eelista alati treppe liftile, pärast tööd ja vabal ajal veeda aega õues. Nii hoiad oma lülisamba vormis.

2. Jälgi riietust. Vali riietus, mis ei pane sind higistama. Hoia alati põhimõtet, et pigem olgu pisut jahe kui liiga palju riideid. Alati saad kerge füüsilise koormusega kehatemperatuuri tõsta.

3. Tee töökohal istudes pause iga 30–40 minuti järel, et muuta keha liikumismustrit. Võimaluse korral siruta ja kõnni ringi. Kuula näiteks oma lemmiklugu ja tantsi, kõnni tagurpidi, tee mõned kükid, kätekõverdused või vastu seina harjutusi rühile. Kutsu oma kolleegid kampa, koos on lõbusam ja motivatsiooni liigutada rohkem.

4. Igasugune sundasend on seljale koormav. Istumine iseenesest ei ole kehale halb. Seljale on koormav igasugune sundasend, ka näiteks pikalt seismine või füsiopallil istumine. Mõtle liikumisele kui võimalusele anda erinevatele lihastele erinevat koormust.

5. Vee joomine on rohkem kui trend. Liikuva ja valutu keha jaoks on ülioluline piisavas koguses vett tarbida. Kuigi soovitatav on juua 8 klaasi ehk ligikaudu kaks liitrit vett päevas, pole see norm igaühele. Oleneb elustiilist, toitumisharjumustest, keha tüübist ja töö iseloomust.

6. Võta aega korralikuks lõunasöögiks. Õige toitumine annab kehale piisavalt mikrotoitaineid, et toetada tervet luustikku ja lihaskonda. Ürita vältida jooksu pealt võileiva ampsamist, vaid võta aega, et süüa korralik tasakaalustatud lõuna. Kui on kiire, siis ebatervisliku snäki asemel joo pigem vett. Kord aastas tasub lasta testida mineraalide ja vitamiinide taset oma kehas, mille põhjal saab menüüd korrigeerida või vajaduse korral toidulisandeid juurde võtta.

Confido kiropraktik dr Truuväärt lisab, et kontoris ei teki terviseprobleemid üleöö. „Kontoritöötajate peamisi terviseprobleeme põhjustab vale tööasend ning väsimusest põhjustatud sundasend ja -liigutused. Olgu seljavalu nõrk või tugev, seda ei pea kannatama, vaid abi saamiseks on mõistlik pöörduda füsioteraupeudi või kirporaktiku poole.”

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456