Autor: Personaliuudised.ee • 1. oktoober 2019

Tööandjate ja Koja ühiskiri 2020. aasta sisserände piirarvuga seotud eelnõude kohta

Kuna sisserändu piirarvu kaotamiseks või oluliseks suurendamiseks poliitiline kokkulepe puudub, siis soovitavad Eesti Tööandjate Keskliit ja Eesti Kaubandus-Tööstuskoda vabastada piirarvu alt usaldusväärse tööandja juures töötavad välismaalased.
Foto: Pixabay

Usaldusväärse tööandja võimalikud kriteeriumid on, et ettevõte on tegutsenud vähemalt ühe majandusaasta jooksul, tal ei ole maksuvõlgu, teda ei ole karistatud süütegude eest ettevõtluse alal, majandusaasta aruanded on esitatud tähtaegselt ning ettevõte vastab käibe ja töötajate arvu poolest mõistlikele miinimumnõuetele.

„Sarnane regulatsioon kehtib näiteks Leedus, kus muidu puuduvad elamisloa kvoodid ja kus tööandjate diferentseerimine aitab kaasa elamislubade vormistamise protsessi kiirendamisele,“ kommenteeris Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuht Arto Aas. „Praegu siseministeeriumis plaanitavad välismaalaste seaduse muudatused liiguvad aga risti vastupidises suunas. Need ei aita leevendada Eesti majanduse arengut takistavat tööjõupuudust, vaid hoopis võimendavad olemasolevaid probleeme.“

Tööandjad ja Koda saatsid eile (30. septembril) siseministeeriumile ühise kirja, kus taunivad planeeritavaid muudatusi välismaalaste seaduses.

Eelnõu kohaselt on 2020. aastal sisserände piirarv 1314, kuid ettevõtjad saavad ilma ministri soovituskirjata elamisluba taotleda ainult 647 töötajale. Samuti ei saa töötamiseks mõeldud elamislube taotleda suure tööjõupuudusega valdkonnad nagu ehitus ja teenindus.

2020. aasta sisserände piirarvu soovitakse eelnõu kohaselt jaotada elamisloa liikide lõikes ning kvoodid on järgmised:

- elamisluba töötamiseks: 647

- elamisluba kaaluka riikliku huvi korral: 650

- elamisluba ettevõtluseks: 13

- elamisluba välislepingu alusel: 4

Töötamiseks mõeldud elamislubade arv väheneb rohkem kui kaks korda. Kui sellel aasta anti välja 1311 kvoodi alla minevat elamisluba töötamiseks, siis eelnõu kohaselt on see number järgmisel aastal vaid 647.

Kõige suurem osa elamislube antakse välja kaaluka riikliku huvi korral, mille jaoks on vaja täita tavanõuded ja saada lisaks mõne ministri soovituskiri ning siseministeeriumi nõusolek. Selline lähenemine aga tekitab ettevõtlusorganisatsioonide hinnangul korruptsiooniohu ja ebavõrdse kohtlemise. Viimase neljal aastal ei ole väljastatud ühtegi elamisluba kaaluka riikliku huvi korral.

Kvoot piirab 16 sektori võimalusi kaasata elamisloaga võõrtööjõudu. Eelnõus on toodud välja, et töötamiseks mõeldud elamislubasid antakse sisserände piirarvu alt välja üksnes viie valdkonna tööandja juures töötamiseks. Need valdkonnad koos piirarvudega on järgmised:

- töötlev tööstus: 311

- info ja side: 195

- veondus ja laondus: 89

- haridus: 39

- tervishoid: 13

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456