Autor: Keiu Kasch • 15. september 2020

SEB YouthLAB: ühe armastatuima suvepraktika retsept

Praktikal on oluline roll nii ettevõtte kui ka noore spetsialisti seisukohalt. Ettevõttena saame tänu praktikandi kaasamisele olla ühenduses tööturule jõudva põlvkonnaga, tutvuda selle väärtuste ja ootustega, samuti tugevdada oma värbamisvõrgustikku ja tööandja brändingu poolt. Noorele aga tähendab reaalne töökogemus võimalust teha tutvust valitud erialaga ja vajaduse korral oma soove korrigeerida.
SEB personali- ja koolitusdivisjoni spetsialist Keiu Kasch

SEB jaoks on suvise praktika korraldamine kindel edulugu, millest räägime paari sõnaga lähemalt.

SEB Eestis läbib igal suvel praktika 30 kuni 50 noort inimest ja iga neljas praktikant jääb panka ka pikemalt tööle. See tähendab võimalust suvel algatatud projektid rahulikult lõpule viia või jääda tööle juba tähtajatu lepingu alusel. Tänu praktikale oleme oma meeskonda toonud mitte ainult otseselt pangandusega seotud erialasid, näiteks majandus- või turundusharidusega noori, vaid ka insenere, lennuspetsialiste ja sotsiaaltöötajaid – sel lihtsal põhjusel, et sageli ei piirdu asjatundlikkus töökohal ülikoolis omandatud teadmistega. Pole tõenäoline, et leiaksime neid noori talente klassikalise värbamisprotsessi kaudu: tööd pangas ümbritseb üsna palju müüte, mille murdmisele praktikaprogramm samuti kaasa aitab.

Üks valdkond, mida tihti ülikoolist tulnud noorte oskustepagasis ei leia, kuid mis on SEB seisukohalt tänapäeva majandus- ja ettevõtlusruumis aina kriitilisemaks muutumas, on innovatsioon, ettevõtlus ja tootedisain. Selleks, et tuua ühiskonda vajalikku asjatundlikkust, asutas SEB kolm aastat tagasi eraldi praktikaprogrammi, mis on nüüdseks kujunenud Eesti noorte seas üheks populaarseimaks.

SEB Youth LAB ehk suvepraktikantidele loodud kuuenädalane innovatsiooniprogramm on tasustatud suvine praktika, mis jaguneb sisu poolest kolmeks osaks.

1. Individuaalne töö valitud pangaüksuses, kus igale noorele on määratud praktikajuhendaja.

2. Igal nädalal toimuvad loengud, mille käigus tutvuvad noored organisatsiooni ja valdkonna juhtidega ning räägivad innovatsiooni, ettevõtluse, panganduse ning start-up-ärikultuuri teemadel.

3. LAB-i töötuba, mille raames arendavad praktikandid ühel päeval nädalas käed-külge-stiilis valitud pangateenusega seotud äriideed. Mitmed ideed on nende aastate jooksul ka käiku läinud: selle hiljutisim näide on SEB maisist toodetud pangakaart ISIC.

Sellele kõigele saame lisada, et töö pangas toimub peamiselt paindlikult ning võimalik on ka kodukontoris ja/või teises, suvises pangakontoris töötamine (näiteks Pärnus, Haapsalus, Kärdlas).

Samuti on oluline märkida, et õpingutele ja start-up-tööle on tervest suvest pühendatud kuus nädalat, mille jooksul saavad noored võimalikult laialdase ideede arendamise, disaini-, kliendiuuringute, loomis- ja esinemiskogemuse. Praktika võib aga alata siis, kui noor spetsialist seda enda jaoks õigeks peab, ja kesta täpselt nii kaua, kui tema tööalased eesmärgid seda nõuavad. Näiteks 2018. aasta noored lõid lisaks suvisele praktikale ka oma blogi keskkonnas Delfi.ee, mis tõi neile kokku ligi 5,5-miljonilise kajastuse ja tasustatud suvetöö.

Kokkuvõttes on SEB suvepraktika paindlik, avatud ja ajakohane programm, mis on tasustatud ja lisaks lubab ka pikemaks ajaks panka tööle jääda. Aastatega näeme, et see lähenemine on noorte kolleegide seas aina rohkem väärtustatud ning teeme omalt poolt kõik, et nende ootustele ja soovidele veelgi paremini vastata.

Tänavu toimus esimest korda kogu praktikaprogramm Balti-ülestes virtuaalsetes tiimides. Youth LAB-i programm pani ühte meeskonda kokku Eesti, Läti ja Leedu esindajad, seega said paljud noored oma esimese rahvusvahelise kogemuse juba praktika ajal. Kõik äriideed sündisid kolme riigi tihedast koostööst ning üheskoos seljatati rahvusvahelist suhtlust puudutavad hirmud ja stereotüübid.

2020. aasta praktikantide tagaside näitas, et kõige enam hinnati Youth LAB-i praktikaprogrammis rahvusvahelise meeskonnatöö tegemise võimalust, kontaktide loomist, koostööd mentoritega ning Youth LAB-i töötubade ülesehitust. Võib julgelt öelda, et Youth LAB on väärtuslik praktikaprogrammi, mille käigus saavad noored kogemusi, mille omandamiseks on tavaliselt vaja ettevõttes töötada 6 kuud kuni 6 aastat.

SEB viimase noorteuuringu kohaselt ei saa umbes kolmandik Eesti noortest oma valitud erialal praktikat läbida. Põhjuseid on tootud mitmeid, kuid 90% noortest on kinnitanud, et see ei jää nende huvi või motivatsiooni taha. Teisisõnu, enne tööturule jõudmist tunnevad tänapäeva noored vajadust teha tutvust reaalse töökogemusega. Meie SEB-s usume, et noor talent on ülioluline meeskonnaliige, eriti sellises võrdlemisi konservatiivses äris nagu pangandus. Seega oleme valmis ka edaspidi noori oma meeskonda vastu võtma ja innustame seda tegema ka teistes Eesti ettevõtetes.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456