Autor: Keiu Kasch • 18. november 2020

Tervisenädal – töötajate vaimse ja füüsilise tervise võti

Igal aastal korraldab SEB oma töötajate teadlikkuse suurendamiseks ning igapäevase töö rikastamiseks tervisenädala, kus on fookuses vaimne ja füüsiline tervis. Põhjus on väga lihtne – tervislik eluviis, piisav liikumine ja teadlik toitumine mõjutavad meie keha ja vaimu ning tugev tervis on hea elukvaliteedi alus.
Muu hulgas tehakse tervisenädala jooksul ka tervisekontrolle.
Foto: SEB Eesti

Tervisenädala eesmärk on jagada teadmisi tervise hoidmiseks ja parandmiseks. Nädala jooksul korraldame töötajatele erinevaid sündmusi, mis panustavad heaolu ja elukvaliteedi parandamisse: tervisekontrollid, treeningud, tervisemess, stand-up-etendus ja loengud. Tervisemessile oleme möödunud aastatel kutsunud mitmeid külalisi: treenerid tutvustavad uusi treeningvahendeid ja kohalikud ettevõttajad uusi energiat andvaid protseduure. Tänu 2019. aastal toimunud tervisemessile saime oma töötajateni tuua uusi ja juba tuttavaid tooteid ning teenuseid, toetades seejuures kodumaiseid ettevõtteid.

Tervisenädalal toome töötajateni erinevaid loenguid aktuaalsetel ja põnevatel teemadel, mille viivad läbi eksperdid. Teemad oleme aastate jooksul välja valinud vastavalt selle, kus tunneme kõige enam töötajate huvi või millele soovime rohkem tähelepanu pöörata, tuginedes töötajate ja juhtide tagasisidele. Sel aastal olid fookuses just pärast koroonat üles kerkinud küsimused ja väljakutsed.

• Kuidas saab iga inimene aidata kaasa enda ja oma lähedaste ning kolleegide vaimse tervise püsimisele?

• Sotsiaalse distantseerumisega kaasnevad üksildustunne ja hirmud. Kuidas ennast mitte eemaldada sotsiaalsest elust ajal, kui teistega suhtlemine on piiratud?

• Töökultuur enne ja pärast koroonat. Kuidas leida keerulisel ajal paremini tasakaal pere ja kodu vahel ning kuidas saab juht töötajaid selles toetada?

Keha ja vaim tööstressist vabaks

Kuigi tervisenädala raames tõstetakse vaimne ja füüsiline tervis esikohale, pakkudes erinevaid sündmusi ja initsiatiive terve nädal, siis SEB võimaldab mitmeid heaolu suurendavaid tegevusi ka aasta läbi. Näiteks pakume oma töötajatele iga nädal värskeid puuvilju, kuna nii tagame vähemalt alguse tervislikele toitumisharjumustele. Lisaks sellele asuvad kontoris massaažitoolid, mida saavad töötajad kasutada iga päev, võimaldades regulaarset ja kvaliteetset massaaži kiirete tööpäevade keskel – nii ennetame töötajate tervisemuresid ning vähenevad sundasenditest tingitud vaevused ja valud.

Üha enam koguvad populaarsust mindfulness'i ehk teadliku kohaloleku koolitused, mida oleme pakkunud töötajatele juba alates 2017. aastast. Psühholoogilise mõistena tähendab mindfulness tähelepanu suunamist erilisel viisil, eesmärgipäraselt ja hinnanguid andmata. See on viis oma mõtete ümberhäälestamiseks, eesmärgiga tunda vähem stressi ja kogeda vähem negatiivseid emotsioone. Teadusuuringud näitavad, et see oskus muudab meid tööga seotud situatsioonides rahulolevamaks, parandab keskendumisvõimet, vähendab ärevuse ja depressiooniga seotud ilminguid ning lisab töökeskkonda palju teisi tõenduspõhiseid kasutegureid. Töötajate tagasiside mindfulness'i koolitustele on olnud positiivne, kuna koolitused aitavad paremini toime tulla stressiga ning saavutada vaimset tasakaalu.

Töötajate vaimne tervis on esikohal

Vaimse tervise mured on keerukad ja mitmetahulised. Töö ja töökeskkond võivad moodustada küll osa probleemist, ent võivad pakkuda ka lahendust, sest mõjutavad märkimisväärselt inimese vaimset tervist ja heaolu. Töö võib tõsta enesehinnangut, võimaldades eneseteostust, sotsiaalset suhtlemist ja sissetulekut, ent tekitada ka pingeid. Meie peamine eesmärk on hoida töötajad tervena ja aidata neil raskel ajal toime tulla.

Vaimse tervise kaitsmisele oleme oma organisatsioonis tähelepanu pööranud aastaid, kuid alates sellest aastast võtsime selle tõeliselt fookusesse, võimaldades kõigile töötajatele privaatset psühholoogilise nõustamise teenust. Iga inimene saab valida enda jaoks sobiliku spetsialisti ja arved seansside eest on hüvitatud ravikindlustuse kaudu. Nõustamisele võib pöörudada ükskõik millise küsimuse või probleemi korral: kui muret teevad kiire töötempo või stress, koroonast tingitud elukorralduste muutuste, karjääri planeerimise ja enesearenguga seotud teemade korral või kui vaevavad pere- ja paarisuhteprobleemid.

Üleeuroopalise ESENER-2 (Second European Survey of Enterprises on New and Emering Risks) uuringu kohaselt on Eesti üks kolmest riigist, kus psühholoogi abi kasutatakse ettevõttes kõige vähem (allikas: agprojekt.ee, 7.03.2019). Meil on hea meel, et oleme suutnud SEB-s kummutada vaimse tervisega seotud väärarusaamad ja et psühhoogilise nõustamise teenus on hästi vastu võetud. Töötajad kasutavad järjest enam võimalust erapooletus ja turvalises õhkkonnas endasse vaadata ning oma ideedele ja probleemidele tagasisidet saada. Vaimse ja füüsilise tervise väärtustamise tulemuseks on pingevabam tööõhkkond ning tugevad ja motiveeritud töötajad, kes mõjutavad organisatsiooni käekäiku ja tulemusi olulisel määral.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456