Autor: Inga Lunge • 24. august 2022

Kehakeele saladused – kuidas need sind aidata saavad?

Me saame kokku – sina näed mind ja mina näen sind. Võib-olla oleme ainult meie kahekesi, võib-olla esinen mina suuremale auditooriumile või hoopis sina mulle, võib-olla jälgin ma sind eemalt ja ei tunnegi veel sind. Me oleme erinevad, aga meie mõlema ajud registreerivad kaaslaste kehakeelt ja selle kaudu edastatavaid sõnumeid.
Armastatud näitleja ja koolitaja Inga Lunge avaldab kehakeele saladusi 9. novembril toimuval Koolituskonverentsil.

Sina loed neid kogemata ja juhuslikult, ise sellest enamasti aru saamatagi, mina teen seda aeg-ajalt teadlikult. Ma saan aru, kuidas üks või teine žest, poos või signaal kuulaja limbilisele ajule mõjub, mis aitab meil teistega paremini kontakti hoida, kuidas ennast vajadusel kehtestada, kuidas oma kehakeelega iseennast toetada ja julgustada. Ma näen juba eos, kui sinus tekib ebakindlus või kui sa tunned ennast rõõmsalt ja turvaliselt. Tänu sellele oskan esinedes juhtida publikut täpselt endale soovitud viisil.

Los Angelese California ülikooli psühholoogia emeriitprofessor Albert Mehrabian on tuntud eelkõige teooria poolest, milles ta juhib tähelepanu, et meie omavahelises suhtluses on verbaalse osakaalu mõju kõigest 7%. Vaevalt, et see reaalselt päris täpselt mõõdetav on, kuid usun siiski selle teooria tõsiseltvõetavusse.

On ridamisi koolitajaid, tippjuhte, poliitikuid, kes toetuvad usule, et neil on midagi äärmiselt tarka öelda ja et sellest piisab. Loodame ka lähisuhetes, et meie sõnad räägivad enda eest. Selleks, et meie sõnumid aga päriselt soovitud viisil kohale jõuaksid, on olulised veel kaks komponenti – see, kuidas me räägime (millist tooni kasutame), ja see, milline on meie kehakeel (Mehrabiani järgi vastavalt 38% ja 55% suhtlusest). Muidugi on võimalik eri meetodeid kasutades erinevate tulemusteni jõuda, kuid me ei saa siiski eitada kehakeele tähtsust suhtlemise mõjutamisel.

Inga Lunge on eesti näitleja. Ta lõpetas 2004. aastal Eesti Humanitaarinstituudi teatriõppe ning 2011. aastal Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Lavakunstikooli magistriõppe lavakõne ja hääle tervishoiu alal. Inga on öelnud oma koolitaja-tegemiste kohta järgmist: “Mul on hea meel kui minust on natukenegi kasu, et hajutada inimeste hirme avaliku esinemise ees.”

Tänavu astub Inga Lunge esimest korda koolitajana üles ka 9. novembril toimuval Koolituskonverentsil "Teadmiste jõgi". Ta astub üles enesejuhtimise ja -arengu töötoas, kus teeb ettekande teemal "Kehakeel – saladus inimeste mõistmisel ja mõjutamisel".

Kui soovid ennast või oma meeskonda arendada inimestetundmises, siis tea, et veel vaid täna ja homme saab end Koolituskonverentsile kirja panna soodushinnaga 229 eurot (+ km).

Tule kindlasti ja kuula, mida on sulle rääkida Ingal ja veel ligi 30 suurepärasel koolitajal. Konverentsi meelelahutusliku poole eest kannab hoolt Kristjan Kasearu.

Meie kõigi aju loeb partnerite kehakeelt ja teeb selle pinnalt järeldusi. Enamik inimesi ei tea, mida üks või teine žest, märk või kehakeele signaal endaga kaasa toob. Limbiline aju ei arutle, vaid reageerib. Mingil seletamatul põhjusel tundub üks inimene meile eriliselt tore ja usaldusväärne, teine aga paistab juba esimesel kohtumisel eemaletõukav. Kui sinu töö hõlmab inimestega suhtlemist, kui sa soovid, et sinu sõnumitel oleks mõju, siis oleks hea, kui tead veidigi kehakeele saladusi ja oskad neid õiges olukorras enda kasuks rakendada.

Me saame kokku, me kätleme ja ma tean kohe, kas sa oled tähtis mees, kes soovib, et ta saaks piisavalt tähelepanu ja tunneks ennast olulisena. Ma vaatan sind eemalt ja saan aru, kas partner, kellega sa suhtled, on sulle sümpaatne või sa soovid vestlusest lahkuda. Usun, et selline salasilm oleks sulle suureks abiks nii koduste kui töiste kohtumiste juures. Olla teadlikum sellest, kuidas me toimime, teeb elu ja suhtlemise lihtsamaks ja põnevamaks.

Olen huvist iseenda, teiste inimeste ja maailma vastu õppinud ülikoolis psühholoogiat ning läbinud teatrikooli bakalaureuse ja magistri astme. Õppematerjali jagub õnneks elu lõpuni. Seda osa, mis mulle selgeks on saanud, jagan hea meelega teistega. Miks? Sest veidi teadlikumana on meil kõigil palju toredam siin elus olemas olla.

*Kui sa seda teksti lugedes toetasid kontori laua taga avatud peopesaga põske, siis oli sul ilmselt igav, või oled nii väsinud, et peaksid puhkama minema. Silmade pööritamine ja dramaatiliselt ohkamine sind sellises olukorras ei päästa – võta väike paus, muidu suudad tööpäeva lõpuks veel mingi jamaga hakkama saada.

** Kui sa aga eelmise jutu peale kergelt muigasid, siis kohtume juba õige varsti koolitusel.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456