Autor: Birgit Linnamäe • 6. september 2022

Kuidas kasvatada eksporti ja ise seejuures elu nautida?

Kuidas kasvatada oma toote või teenuse ekspordimahtu, ise seejuures elu nauditavaks voolides, avab ettevõtja, juht ja mentor Birgit Linnamäe.
Koolituskonverentsil tutvustab ettevõtja, juht ja mentor Birgit Linnamäe nelja sammu, millega tasub kursis olla, kui tahad samuti eksporti kasvatada ja samal ajal ka elu nautida

Eksporditehingud ja äritulemused tehakse inimeste vahel. Me elame paljususe ja ülestimuleeriva mitmekülgsuse ajastul, mil reegleid ei ole ja retseptid ei kehti. Seejuures inimesed janunevad hea õhkkonna järele, millest on saanud defitsiitne kaup.

Ühest küljest on inimesel vaja toime tulla iseenda kõhkluste, ärevuse ja muredega ning hoiduda oma negatiivsete tunnete peegeldamisest tööolukordadesse. Teisest küljest on ettevõtete jätkusuutlikuks kasvuks vaja luua uusi ja kasvavaid müügitulemusi konkurentsitihedatel turgudel. Kuidas edasi?

Ekspordi- ja turundusstrateegia teemal on igasuguseid õpikutarkuseid ja mida rohkem aastaid inimene tööturul tegev on, seda rohkemate segadusseajavate tarkustega ta kokku puutub. Näiteks ühel perioodil oli Chan Kimi ja Renée Mauborgne'i Sinise ookeani strateegia moes. Võib tekkida tunne, et teame justkui palju, kuid jääb küsimus, milline suund siis see õige on. Mida võtta ja mida jätta? Võib tekkida stress info ja valikute paljususest.

Lohutav on teada, et retsepti ega reeglit ei ole. Ekspordistrateegia, mis kehtis teise ettevõtte puhul, ei pruugi sinul kehtida. Juhi õnnestumine näiteks ühes börsiettevõttes ei pruugi garanteerida häid tulemusi teises, on tõestanud Nobeli preemia saanud sotsiaalpsühholoog D. Kahnemann. Kindel on aga see, et eesmärkide selgus ja vahetu tagasiside märkamine on tulemuslik, haarab meid ja on nauditav. Vahel on eesmärgid liiga pikaajalised või umbmäärased.

Ekspordijuht ei pruugi liiga täpselt teada, kust kahekohaline protsent kasvu aastas tuleb. Ent müügitiim peab tunnetama oma kavatsusi. Tegevused, mis viivad müüki teatud järgmisse punkti, peavad meile ütlema, kas liigume soovitud suunas.

Meil tuleb ettevõttes kehtivatest oludest, loodud kontaktidest ja saadud turukogemustest lähtuvalt oma unikaalne ekspordistrateegiline tee ja valikute kogum luua. Ehk teisisõnu – tuleb süveneda väikestesse märkidesse ja signaalidesse, mis annavad meile eduvihjeid, näiteks leida vastus küsimusele, keda ja kus te juba tunnete. Isiklik kontakt või soovitus on sageli hea viis, kuidas tehingupartnerini jõuda ja usaldust luua.

Eesti ettevõtted peavad enamasti kõigepealt n-ö maha müüma oma riigi, siis iseennast ja alles siis oma toote või teenuse. Tuleb õppida märkama, missugused toimunud tehingud kõige paremini sobivad, ja otsida viise, kuidas just sobilike eesmärgistatud tehingute arvu suurendada. Oma ettevõtjakogemusele tuginedes on välja kujunenud 4 sammu, kuidas kasvatada eksporti, ise seejuures elu nautides. Nimetan neid samme LOFTiks ja tutvustan neid lähemalt 9. novembril toimuval Koolituskonverentsil, kuhu veel kuni 28. septembrini saab registreerida end soodushinnaga.

Heaolutunnet loob struktureerimine – näiteks isiklike eesmärkide sobitamine ettevõtte ja ühiskonna eesmärkidega. Minu pakutavad ekspordiarenduse 4 LOFT-sammu on üks praktikas rakendatud viis, kuidas ettevõtte arengueesmärke ja etappe tulemuslikult struktureerida. Nii eesmärkide seadmine ja tagasiside märkamine kui elu nautimine on õpitavad!

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456