Autor: Piret Prangel, Swedbanki tasuvaldkonna juht • 16. november 2022

Samm läbipaistvama tööturu poole: aasta tasuvahemike avalikustamisest Swedbankis

Tänavu oktoobris täitus aasta tasuvahemike avalikustamisest Swedbankis. Avaldati nii sisemiselt oma töötajatele kui ka töökuulutustel põhipalga vahemikud, sest ettevõtte arvates aitab selline avatus peegeldada paremini Eesti palgaturu olukorda ja annab tööotsijale indikatsiooni, mida konkreetne ametikoht ettevõtte meelest väärt on. Lisaks muudavad selged tasuvahemikud nii karjääri plaanimise kui ka värbamisprotsessi sujuvamaks, mistõttu soovitab Swedbank sama katsetada teistelgi ettevõtetel.
Swedbanki tasuvaldkonna juht Piret Prangel julgustab teisi ettevõtteid samuti oma tasuvahemikke avalikustama ja loodab, et läbipaistev palgasüsteem on peagi normaalsus.

Tööandjad alahindavad sageli värbamisprotsessi läbipaistvust ja tööandja-töötaja omavahelist suhtlust (kandidaadikogemust) konkursiga lõpuniminekul ja lõpuks ka tööpakkumise vastuvõtmisel. Tasuteemat puudutatakse tavaliselt värbamisprotsessi lõppfaasis, mis võib tekitada osas kandidaatidest, eriti tagasihoidlikumates, kes ei tunne ennast piisavalt mugavalt, et ise palgateemat varem tõstatada, pettumust. Ei ole õige loota, et infot kinni hoides saaks justkui individuaalset palgataset ja selle kaudu eelarve osas madalat profiili hoida, sest tunnetus on tööturul niikuinii olemas – tööotsijad suhtlevad ja vahetavad infot. Seetõttu oli ootuspärane, et aasta tagasi tehtud otsus olla ametikohtade palgavahemike osas läbipaistvad ja avatud, tõi kaasa positiivset tagasisidet nii maja seest kui väljastpoolt.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456