Autor: Personaliuudised.ee • 25. märts 2024

Liina Kadari

Rubriigis "Vali endale coach!" leiad suurepärase ja mitmekülgse valiku tunnustatud ja pädevatest coachidest, keda endale strateegiliseks partneriks kutsuda. Vali targalt!

Kuuluvus ühingusse: ICF

Tase või diplom: Associate Certified Coach (ACC)

Veeb/sotsiaalmeedia: liinakadari.com

E-posti aadress: [email protected]

Kontakttelefon: +372 504 0770

Psühholoogiast teame, et kiired lahendused ei too üldjuhul kaasa suuremat ja püsivat positiivset muutust, kuid ärimaailmas kipume selle baasteadmise unustama. Märksõnadeks on pigem kiiremini, rohkem, kõike, samaaegselt ning selles virvarris leiame ennast tihti kohast, kus on keeruline teha olulisi otsuseid, valida parimad strateegiad, olla parim mina ning läbi selle ise kasvada.

Oma töös klientidega põimin oma psühholoogiaalase haridusliku tausta tööalase juhtimiskogemusega rahvusvahelistes suurkorporatsioonides. Minu kogemus näitab, et ühe tööpäeva jagu coaching’ut teeb ära kordades suurema töö, kui inimesed oskaksid kunagi oodata. Siin on märksõnadeks fokusseeritus, empaatia – ennekõike kliendil iseenda suunas, hinnanguvaba õhkkond, eneseteadlikkuse kasv ning muidugi sihipärane töö.

1:1 Coaching

Kui juhtidelt uurida, et millest nad kõige enam puudust tunnevad, siis tavapärane vastus on, et ajast strateegiliseks mõtlemiseks. Nii tundsin ma ka ise ettevõtet juhtides. Pidevas võidujooksus on keeruline aega maha võtta, et luua oma mõtetes selgust, struktuuri ning näha pikemat visiooni. 1:1 coaching on selleks sobiv koht.

Coaching’us kuulen juhtidelt tihti, et nad olid unustanud tunde kuidas on rääkida kellegagi, kellel ei ole nende osas ühtegi ootust ning kuidas see laseb fookuse pöörata iseendale. Ja see pööre teistelt endale saab tihti olulise teekonna alguseks.

Spetsialistide puhul näen, et coaching loob usaldusruumi, kus julgetakse enda mõtteid ja tundeid ilma võimaliku hukkamõistu ja valehäbita väljendada. Ning alles siis, kui need mõtted ja tunded on sõnadesse pandud, saame sõnastada eesmärgid ja edasi liikuda.

Psühholoogiline turvalisus meeskonnas

Coachiv kultuur organisatsioonis on üks oluline tee psühholoogiliselt turvalise õhkkonna loomiseni ja uuringutest on teada, et psühholoogiline turvalisus meeskonnas on kõige olulisem faktor, et meeskonnad toimiksid efektiivselt ning et selle osalised saavutaksid nii isikliku kui meeskonnale seatud kasvu.

Oman Eestis ainsana Fearless Organization Scan sertifikaati. Fearless Organization Scan mõõdab meeskonna psühholoogilist turvalisust ning programmi raames luuakse turvaline ruum tulemuste aruteluks ning edasise tegevusplaani loomiseks.

Programmi loojaks on Amy Edmondson, kes on kahel viimasel aastal tänu oma uurimistöödele psühholoogilise turvalisuse valdkonnas valitud globaalselt Thinkers50 nimekirjas #1 positsioonile. Omades juhikogemust organisatsioonis, mis tegi koostööd Amy Edmondsoniga psühholoogilise turvalisuse kontseptsiooni elluviimisel kogu organisatsioonis, oman lisaks teoreetilisele baasile ka praktilist kogemust.

Psühholoogilise turvalisuse teadlikkuse tõstmine, selle mõõtmine ja tulemuste analüüs koos meeskonnaga annab hea arusaama, et kas meeskonnas valitsev õhkkond on arengut ja innovatsiooni soodustav. Numbrilised tulemused erinevatel skaaladel on heaks alguskohaks aruteludeks „pehmetel“ teemadel, mida tuntakse, kuid millele on tihti raske sõrme peale panna.

Nende kohtumiste tulemusena jõutakse tihti ka kas 1:1 või meeskonna-coaching’u vajaduseni, et tunnetuslikud, kuid silmale nähtamatud teemad lahendusteni jõuaks.

Meeskondade coaching

Meeskondades tuleb toime tulla erinevate isiksuste, suhete, ootuste ja arusaamadega, mis võib ‘seesolijale’ osutuda tihti keeruliseks ülesandeks, eriti kui käimas on palju muudatusi, uued kiired projektid vajavad teostamist või on lihtsalt vaja teha meeskonnale restart, et saaks värskete mõtetega hoogsalt edasi liikuda.

Meeskonna-coach’ina saan siin abiks olla ja luua ruumi, kus kõik meeskonnaliikmed saavad üheskoos luua selgust, leida lahendusi takistuste ületamiseks ning mõistavad enda rolli ja vastutust nii eesmärkide kui ka teiste meeskonnaliikmete osas.

Meeskonna-coachingu abil tõuseb meeskonnaliikmete kaasatus, motivatsioon ja väärtustatuse tunne (psühholoogiline turvalisus) ning läbi selle jõutakse ka kiiremini seatud eesmärkideni.

Psühholoogilise turvalisuse kohta saab ülevaate Äripäeva konverentsi salvestusest:

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456