Autor: Personaliuudised.ee • 25. oktoober 2023

Vaimse tervise konverents „Meelerahu 2023“ pakub kogemuslugusid ja teadust

„Kui Tele2 oma töötajatele piiramatu puhkuse välja kuulutas, hõõrusid paljud silmi – kas see võib tõesti tõsi olla?!“ Nii algab üks kogemuslugu, mida kuuleme 1. detsembril vaimse tervise konverentsil „Meelerahu 2023“.
Programmijuht Aira Tammemäe: "Tahame tõsta inimeste teadlikkust vaimse tervise teemadel, et nad ei satuks eetiliselt või ka meditsiiniliselt ebapädeva ravitseja meelevalda."
Foto: Virge Viertek

Mis toetab meelerahu töökohal?

Tööalaste komistuskivide leidmise ja n-ö arengutee puhastamisega tegeleb Meelerahu konverentsil terve pärastlõunane sessioon. Täienduseks peresõbraliku tööandja märgise programmi partneri Ave Laasi ja organisatsioonipsühholoogia edendaja Liina Kadari ettekannetele kuulete arvukalt värvikaid kogemuslugusid.

Lisaks Tele2 IT-teenuste valdkonna juhi Janek Jaago kogemusloole „Vabadusest ja vastutusest töösuhetes“ räägib Roche Eesti juht Kadri Mägi-Lehtsi, kuidas nad integreerisid igapäevasesse tööellu mindfulness'i praktikad ja milline oli kasu tööandja seisukohast vaadatuna. Ettekande mindfulness'i mõjudest läbi teadusuuringute teeb Vaikuseminutite eestvedaja ja Tartu Ülikooli lektor Nelli Jung.

Häirekeskuse peadirektori Kätlin Alvela tagurpidi-intervjuu oma psühhiaatriga avab ühe üdini ausa loo juhi võitlustest läbipõlemise ja depressiooniga. Kätlin on öelnud, et räägib oma loo, et murda tabusid ja stigmasid vaimse tervise teema ümber ja innustada inimesi professionaalset abi otsima. Tema lugu kommenteerib intervjuu vormis psühhiaater ja psühhoterapeut Katrin Orav.

Mida teha ärevuse ja perfektsionismiga?

Eri uuringute järgi esineb elu jooksul ärevushäireid kuni 28% inimestel. Piiripealseid olukordi, kus normaalsest ajutisest ärevustundest võib saada häire, on kogenud tõenäoliselt paljud. Meelerahu konverentsil annab üleliigse ärevusega toimetulekuks soovitusi kliiniline psühholoog Dagmar Ainsoo. Dagmar on värske silmavaatega noor psühholoog, kellel kogemus psühholoogilise abi pakkujana Tallinna vanglas, SA PERH Psühhiaatriakliinikus ja Vaimse Tervise Keskuses. Lisaks lõi ta sel aastal Remedio eneseteraapiaplatvormi, et muuta psühholoogiline abi inimestele kättesaadavamaks.

Üleliigse ärevuse kõrval on samavõrd kahjulik liigne perfektsionism, soov anda alati maksimum – kõik-või-mitte-midagi suhtumine, pidev rahulolematus enda või oma saavutustega. Meelerahu konverentsil jagab soovitusi juhtimis-coach Reelika Ojakivi, kes on muuhulgas öelnud, et just liigne perfektsionism toob kaasa pinge ja raskuse lõdvestuda, mis omakorda võib tekitada ärevushäireid, stressi, läbipõlemist, söömishäireid.

Kuidas luuakse emotsioone ja uskumusi?

Eesti keeles on peagi ilmumas Lisa Feldman Barretti raamat emotsioonidest. Barrett on üks maailma tuntumaid emotsioonide uurijaid, kelle tööd on totaalselt muutnud arusaama inimesest kui ratsionaalsest olendist. Barretti tööde põhjal räägib Meelerahu konverentsil emotsioonidest mentor ja karismaatiline esineja Aivar Haller, kes on muuhulgas öelnud, et Barretti raamat muudab nii juhtimises kui ärimaailmas valitsevaid reegleid ja muidugi annab uue perspektiivi ka enda emotsioonide mõistmiseks.

Ka uskumuste teema käsitlemisel on aluseks mitmete raamatute autor. Lion Goodmani loodud The Clear Beliefs Method annab võimaluse vaadata kiiresti üle oma uskumuste süsteem ja tuvastada võimalikud kahjulikud ebakõlad. Uskumuste teemal teeb konverentsil ettekande Tiina Tohver, kes on hiljuti saanud rahvusvahelise Therapeutic Coach sertifiktaadi.

Konverents püstitab küsimuse: kas meelerahu toob usk või teadmine?

„Sellele küsimusele pole ühest vastust, muidu me seda Meelerahu konverentsil ei püstitaks,“ tõdeb programmijuht Aira Tammemäe. Küll aga toob ta välja Meelerahu konverentsi eesmärgi aidata teha teadlikke valikuid tänapäeva vaimse tervisega seotud teenustes, mida kohati hägustab uhhuu-udu.

„Minu arust on oluline tõsta inimeste teadlikkust, et nad ei satuks eetiliselt või ka meditsiiniliselt ebapädeva ravitseja meelevalda. Mõistes psüühilise tasandi protsesse, oskame me adekvaatselt hinnanguid anda, ilma et keegi peaks sõrme viibutama,“ loodab Tammemäe ja lisab: „jah, mõnes mõttes see konverents vastandub kiirelt-õnnelikuks-ja-rikkaks-tüüpi programmidele, püüame vaadelda psühholoogilisi protsesse teaduslikust perspektiivist, aga igale inimesele arusaadavas keeles.“

Konverentsi „Meelerahu 2023“ programmi veab meelerahu stuudios ajakirjanik ja ETV saatejuht Joonas Hellerma ning programmist leiate veel hulgaliselt säravaid esinejaid, näiteks teeb ettekande psühholoog, meeskonna- ja juhtimiskoolitaja Andero Teras jpt.

Konverentsile „Meelerahu 2023“ on oodatud juhid koos oma meeskonnaga. „Oleme selle konverentsi piletihinnad toonud nii madalale kui võimalik just seetõttu, et osaleda saaksid kõik, kelle jaoks vaimse tervise teemad on ka tööalaselt olulised,“ kommenteerib piletite valikut programmijuht Aira Tammemäe.

Kuni oktoobri lõpuni kehtivad konverentsile „Meelerahu 2023“ järgmised piletite soodushinnad.

Veebipilet, mis annab vabaduse täisprogrammist osa saada ajast ja kohast sõltumata – olenevalt osalejate arvust kehtib ettevõttele veebipileti erihind al 79 eurot + km osaleja. Üksikpileti hind on kuni oktoobri lõpuni 129 eurot + km.

Veelgi soodsama hinnaga veebipilet eraisikule. Veel mõne päeva kehtib soodushind 69 eurot + km

Stuudiopilet neile, kes soovivad esinejatega silmast-silma suhelda, olla kohal ja kaasa rääkida. NB! Hetke seisuga on saadaval veel viimased 14 stuudiopiletit.

Vaata „Meelerahu 2023“ programmi ja vali endale sobiv pilet SIIN.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456