Autor: Äripäev • 5. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööturg soosib väljakutsetele avatud töötajaid

Tööjõupuuduse all ägav tööturg sunnib tööandjaid rohkem pingutama ning pakub töötajatele paremaid võimalusi, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Foto: Anti Veermaa

Palgainfo Agentuur ja tööportaal CVKeskus.ee avaldasid möödunud nädala lõpul tööturu- ja palgauuringu, millest selgub, et inimesed, kes on altid töökohta vahetama, teenivad oma alalhoidlikest kolleegidest suuremat palka. Hea erialase ettevalmistuse ja kogemusega töötajad, kes on viimase aasta jooksul töökohta vahetanud, teenivad keskmiselt 18 protsenti rohkem kui üle kümne aasta ühe tööandja juures töötanud inimesed.

Kuigi uuring on oma valimi tõttu kindlasti kallutatud just aktiivsete tööotsijate ja -vahetajate kasuks, on vaieldamatu tõsiasi, et praegune tööturg soosib töövõtjat ning heal töötajal on töökoha vahetamine lihtsam ja tulusam kui kunagi varem.

Tööealiste inimeste majanduslik aktiivsus ei ole olnud viimase iseseisvusaja jooksul veel kunagi nii kõrgel tasemel, kui see on praegu. Inimeste tööturul osalemise määr Eestis on kogu euroala suurim. Kõik, kes vähegi tööd tahavad ja oskavad teha, on endale töö leidnud ning ettevõtjad kurdavad kibedat tööjõu puudust.

Võitlus töötaja pärast

Pole siis imestada, et tööandjaid ning töötajaid ja tööotsijaid küsitlenud Palgainfo Agentuuri juhi Kadri Seederi sõnul on tööandjad töötajate puuduses sunnitud värbama teistes organisatsioonides töötavaid inimesi ning tegema ka paremaid palgapakkumisi, mis võivad olemasolevat palka 20–30 protsenti ületada. Uuringu tulemusi vaadates tasub muidugi arvestada, et selle on koostanud tööportaal, kelle huvides on suunata inimesi oma teenust kasutama.

Võimekaid töötajaid jahitakse aga mujalgi kui tööportaalides ning üle meelitada proovitakse ka inimesi, kes aktiivselt uut töökohta otsida ei pruugigi. Võrgustunud ühiskonnas on inimeste karjäärialased saavutused pidevalt LinkedIni ja muude keskkondade kaudu nähtavad ning tööandja võib arvestada, et tema parimatele töötajatele tehakse keskmiselt korra kvartalis pakkumine töökohta vahetada.

Kui viljakale pinnasele sellised pakkumised langevad, sõltub juba väga palju tööandjast. Töötasu on loomulikult väga oluline, aga kindlasti mitte ainus ega kõige olulisem asi, millega inimene töökoha valikul arvestab. Töösuhte olemus on viimasel kümnendil oluliselt muutunud ning see muutus laieneb järjest uutesse valdkondadesse. Eriti teravalt on seda näha noorte Y- ja Z-põlvkonna tööturule sisenejate näitel, kelle lojaalsus tööandja vastu ei põhine enam kohusetundel. Kui töö ei tundu piisavalt mõtestatud või arendav, on lahkumisotsus kiire tulema.

Loevad ühised väärtused

Atraktiivne tööandja peab suutma leida töötajatega järjest rohkem ühiseid väärtusi ja põhjuseid, miks midagi koos tehakse. Lihtsalt müügi- või kasuminumbrite eesmärgiks seadmine enam ei tööta. Eesti tööturu arenguid uurinud Sihtasutuse Kutsekoda eksperdid Siim Krusell ja Yngve Rosenblad leiavad oma Äripäevas ilmunud arvamusloos, et üha enam peab levima mõtteviis, et ettevõtja ja töövõtja on partnerid.

Head partnerid aga hoiavad üksteist. Tark tööandja investeerib oma töötajatesse ja premeerib lojaalsust, sest konkurent ei maga. Töötaja, kes jagab oma tööandjaga samu väärtusi ning tunneb, et tema töö on mõtestatud ja hinnatud, ei kibele töökohta vahetama isegi pisut suurema palganumbri pärast.

Neile aga, kes oma tööga rahul ei ole, on praegu parim aeg uue otsinguil ringi vaadata.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456