Autor: Helen Roots • 24. jaanuar 2023

Millega algab ja lõpeb offboarding?

Elle Muuga ja Tiina-Katrina Kaber (paremal).
Foto: Andres Laanem
Värbamisprotsess lõpeb tavaliselt onboarding’uga ehk valitud kandidaadi pardalevõtmisega, tema n-ö sisseelatamisega. See hõlmab tegevusi nagu töökeskkonna ja kolleegidega tutvustamine, töövahendite üleandmine jne. Offboarding peaks olema justkui selle vastand, n-ö pardalt maha arvamine – ühe teekonna algus ja lõpp, kaks täiesti vastandlikku emotsiooni.

Kui pardale astub inimene teatava ootusärevusega ja on elevil, talle näidatakse parimat külge sellest, mis teda ees ootab, juht on sõbralik ja naeratav, kolleegid viskavad nalja jne, siis töösuhte lõpus võib vaatepilt olla risti vastupidine – elevust ei paku enam miski, nii juht kui lahkuv töötaja on mornid ja vaiksed … võib olla kõõrdpilke, süüdistusi ja karme sõnu, pisaraidki …

Õnneks ei lõpe kõik töösuhted nii ja aina sagedamini soovitakse lahkuvale kolleegile siiski tuult tiibadesse, edu uutes ettevõtmistes, antakse mõista, et ta on alati tagasi oodatud, ning tänatakse tehtud töö ja antud panuse eest. Lahkuja ise aga tunneb tagasi vaadates rõõmu kõige üle, millesse ta panustas, tekkinud sõprussuhete ja kollegiaalsete sidemete üle, samuti ootusärevust uute väljakutsete ees.

Saade „Töö ja palk“ on alustamas oma uut hooaega ning aasta esimeses saates tuleb vaatluse alla töötaja töökaare lõpp ja me räägime offboarding’ust. Saates on külas offboarding’u-spetsialistid – arenguentusiast ja enter-trainer Tiina-Katrina Kaber ning konsultant ja koolitaja Elle Muuga. Vestlust veab Personaliuudiste juht Helen Roots.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456