28. märts 2024

Tahad head töötajat? Investeeri õpipoisiõppesse

Margus Zujev (vasakult), Krister Peetmaa ja Lembit Vali.
Foto: Andres Laanem
Üks võimalus, mis aitab tööandjatel võidelda kvalifitseeritud tööjõu puudusega, on töökohapõhine ehk õpipoisiõpe.

Kvalifitseeritud tööjõu puudus on üks suurimaid väljakutseid, millega ettevõtted iga päev silmitsi seisavad. Erialad arenevad ja muutuvad ning koos nendega muutuvad ka töö sisu ja kvalifikatsiooninõuded.

Töökohapõhist õpet on Eesti kutsekoolides läbi viidud pea paarkümmend aastat, abiks Euroopa Sotsiaalfond. Õpipoisiõpe toimub ettevõtte, kooli ja õppija koostöös ning vähemalt 2/3 õppest toimub töökohal ning kuni kolmandik koolis. Läbitakse kutseõppekava ja lõpetanule omistatakse kutsekvalifikatsioon.

Õpipoisiõpe on eriti oluline valdkondades, kus töö iseloom ja tingimused ei võimaldagi õpet läbi viia koolis. Samuti erialadel, kus kvalifikatsiooninõuded on muutumas või kus kvalifitseeritud tööjõudu napib ning ümberõpe võiks tööjõupuudusele leevendust pakkuda.

Räägime saates “Õppetund” lahti töökohapõhise õppe protsessi, selle väljakutsed ja kasutegurid ning teeme seda elektritööde ettevõtte E-Servise näitel. Eesti Elektritööde Ettevõtjate Liidu eestvedamisel ja koostöös Tallinna Polütehnikumiga koolitatakse sel viisil töötajaid juba kaheksandat aastat.

Saatekülalisteks on Tallinna Polütehnikumi energeetika ja automaatika erialaosakonna kutseõpetaja ja projektijuht Lembit Vali ning elektritööde ettevõtte E-Service tegevjuht ja juhatuse liige Krister Peetmaa ning projektijuht Margus Zujev.

“Õppetunni” saadet juhib Katre Savi.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456