Autor: Kaidi Kuusmaa, SEB Mentorite Klubi juht ja kõrgendatud äririski divisjoni direktor • 2. november 2022

Mentorlus kui tõhus meetod juhtimiskultuuri edendamiseks

Mitmed SEB Eesti (edaspidi SEB) juhid hakkasid juba üle 10 aasta tagasi ennast koolitama erinevates mentorprogrammides mentoriteks. Tihti oli neile esimeseks kogemuseks just mentee rollis olemine ja sellest saadud väga hea kogemus viis ka neid endid mentoriks õppima. Järgnevatel aastatel hakkasid aina enam erinevatel töötajate ja juhtide arengut puudutavatel ettevõttesisestel aruteludel kostuma sõnad ”mentor”, ”mentorlus” jms. Ka töötajate poolt hakkas tulema signaale, et erinevates olukordades ollakse huvitatud mentorlusest.
SEB Mentorite Klubi juht ja kõrgendatud äririski divisjoni direktor Kaidi Kuusmaa
Foto: Jake Farra

2015. aastaks jõudsime SEB-s selleni, et koostöös Fontesega läks käima SEB esimene mentorprogramm, kus osales 22 SEB töötajat, st 11 mentorpaari. Tänaseks on SEB-s kokku läbiviidud kuus ettevõttesisest mentorprogrammi, mille raames on mentoriks õppinud 55 juhti. 2023 jaanuaris plaanime alustada juba SEB seitsmenda mentorprogrammiga.

SEB-s on mentorlust nähtud algusest peale kui tõhusat meetodit üldise juhtimiskultuuri edendamiseks. Mentori väljaõppes omandatud oskused on abiks ka juhi igapäevatöös.

Väljastpoolt tulijaid on alati huvitanud, kuidas saab ettevõttesiseselt luua toimivaid mentorpaare ja kui usalduslikud need vestlused on. SEB-s oleme paaride kokku panemisel lähtunud sellest, et mentor ja mentee ei oleks teineteise suhtes ettevõtte struktuurist ja rollidest tulenevalt sõltuvuses. Samuti oleme avalikult rõhutanud, et mentorsuhe on konfidentsiaalne.

Ja tõesti - ei ole teada, et üheski SEB mentorprogrammis oleks keegi konfidentsiaalsuse reeglit rikkunud. Mentorsuhtes mentorina tegutsev juht on selles koostöösuhtes tõesti ainult mentor, kelle eesmärk on lähtuda mentee huvidest. Kindlasti on olnud juhtumeid, kus mentorina võid kuulda midagi sellist, mis sinus kui SEB juhis võib tekitada ka siira soovi ise sekkuda. Just SEB üldist huvi silmas pidades. Kuid ka nendes olukordades on mentorid käitunud eetiliselt, säilitanud konfidentsiaalsuse ja samas toetanud menteed nii, et asjad on saanud lahenduse ilma konfidentsiaalsuse reegleid rikkumata.

Juba esimesest mentorprogrammist alates on lähtutud sellest, et kõik mentori- ja menteekandidaadid peavad ise avaldama soovi programmis osaleda. Mentorsuhte hästi toimimise aluseks on mõlema osalise vabatahtlik tahe – mentoril tahe olla mentoriks ja mentee jaoks päriselt olemas ning mentee valmisolek enda teemadega tegeleda. Mentoriks või menteeks hakkamist ei ole mõtet kedagi sundida.

Samuti on juba esimesest programmist alates olnud eesmärk, et mentorid õpivad just coachivat mentorlust. Sest neid põhimõtteid saavad juhid kasutada ka enda igapäevatöös, olles coachiv juht.

2018. aasta lõpuks oli kogunenud juba üle 30 SEB juhi, kes olid mentoriks õppinud. Korduvalt oli ilmnenud ka nende soov antud teemal enesearenguga jätkata ja kõige suuremat poolehoidu tekitas mõte teha seda kõik koos. Mentorlusest oli saanud ettevõttesisestest rollidest väljaspool olev ühendav teema, mis viis kokku inimesed, kes enda töö iseloomust tulenevalt muidu ei oleks kokkupuudet omanud.

Sellest ajendatuna alustas SEB-s 2019. aasta alguses tegutsemist SEB Mentorite Klubi. Meie esimeseks juhiks sai SEB Eesti juhatuse esimees Allan Parik, kes ka ise oli üks mentorkoolituse juba läbinud juhtidest ja tegutses mentorina.

Leppisime kokku, et iga kahe aasta möödudes valitakse SEB Mentorite Klubile liikmete poolt juht või juhid, kelle ülesandeks on tagada mentorprogrammi kvaliteetne rakendamine SEB-s, hoida seda panga juhtkonna fookuses ning planeerida tegevusi ja eelarvet.

SEB Mentorite Klubi liikmeteks saavad kõik SEB-s töötavad juhid, kes on mentorprogrammides mentoriks õppinud või osalenud koolitustel, mis arendasid nende coachingu ning mentorluse oskuseid. Tänaseks on klubil kokku 29 liiget.

Kõik SEB Mentorite Klubi liikmed osalevad klubi töös ja mentordavad teisi oma põhitöö kõrvalt. Sellest tulenevalt oleme liikmete omavaheliseks regulaarseks toimivaks suhtlemiseks proovinud erinevaid formaate. Alustasime kord kvartalis kohtumistega. Kuid siis selgus, et kui sellel kuupäeval ei lubanud töökohustus klubi kohtumisel osaleda, võis tekkida olukord, kus liikmel tekkis pool aastat või isegi pikem paus klubi tegevustes osalemiseks. Sellest tulenevalt kujunes regulaarseks kohtumiseks üks kord kuus.

Nende kohtumiste sisu on olnud väga erinev ja liikmed ise vastutavad rotatsiooni korras selle sisustamise eest. On olnud mitmeid kohtumisi SEB väliste külalistega, kes mentorluses või coachingus tegutsevad või teeb seda nende ettevõte. Jagatud on raamatusoovitusi. jaa on ka lihtsalt mõnusalt kohvi kõrval arutletud juhtimist, mentorlust ning coachingut puudutavatel teemadel.

Kindlasti on SEB Mentorite Klubi üks eesmärk pakkuda liikmetele ka igal poolaastal vähemalt ühte täiendkoolituse päeva, et mentoriks õppinud juhid ka pärast mentorprogrammi saaksid ennast edasi arendada ja uusi oskuseid omandada. Vaieldamatult on nendel kohtumistel alati kõige rohkem osalejaid.

Kui programmis on menteeks soovijaid olnud rohkem, kui mentoriks soovijaid, on SEB Mentorite Klubi liikmed osalenud vilistlasmentoritena. Samuti on klubi liikmed osalenud ka üle Baltikumi toimunud erinevates SEB arenguprogrammides sealsete osalejate mentoritena. Osad liikmed tegutsevad SEB-siseste n-ö on-call mentoritena, kovisioonide läbiviijatena, karjääricoachidena või ka uutes mentorprogrammides menteede koolitajatena. Seega tegevusi, milles SEB Mentorite Klubi liige saab enda omandatud mentori oskusi rakendada, on mitmeid.

Hea on tõdeda, et enamuse uute SEB Mentorite Klubiga liitujate sooviks on leida endale ruttu uus mentee. Kui mõelda, mis on SEB-s tänane väljakutse mentorluse vallas, siis tegutsemegi just selle nimel, et veelgi soodustada programmidevälistel aegadel n-ö isetekkeliste mentorpaaride moodustumisi.

Kui 10 aastat tagasi võisid sõnad ”mentor”, ”coach”, ”coachiv juhtimine” jms terminid paljude jaoks paista sellel hetkel ajutise järjekordse juhtimise moehullusena, siis rõõm on tõdeda, et tänaseks on see muutunud juhtimises normiks. Mentorit või coachi omav inimene on märk ise enda arengu ja heaolu eest vastutuse võtmisest ning teadlikust enesejuhtimisest. SEB Mentorite Klubi eesmärk on toetada selles nii oma liikmed kui ka kõiki SEB töötajaid.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456