Autor: Helen Roots • 28. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palgalõhed ajakirjandusmaastikul

Täistööajaga töötavad naised teenivad USA-s tavaliselt 79 senti iga dollari kohta, mille teenib meessoost töötaja.
Foto: pixabay.com
Diskrimineerimise väljajuurimine on võtnud enamikus arenenud riikides lausa nõiajahi mõõtmed. Mis juhtub aga siis, kui selgub, et ka jahtijad ise on kimpus samade probleemidega nagu jahitavadki?

The Wall Street Journali, MarketWatchi ja Barron’si ajakirjanikke koondav ühendus teatas möödunud nädalal, et Dow Jones, kellele kirjastused kuuluvad, maksab oma meessoost töötajaile samade tööülesannete eest rohkem palka kui naistele. Meessoost töötajad, kes on töötanud firmas kuni viis aastat, teenivad keskmiselt 13,5% rohkem kui samal tasemel naistöötajad ja isegi veidi rohkem kui need naised, kes on firmas töötanud kaks korda sama kaua.

IAPE 1096 (The Independent Association of Publishers' Employees 1096’s) analüüs kinnitas, et tavaliselt teenib Dow Jonesi naissoost täistööajaga töötaja umbes 87 senti iga dollari kohta, mille teenib täistööajaga meestöötaja. See hõlmab kõiki töötajaid, kellele Dow Jones tööd annab ja keda ühendus esindab – kokku ligi 1400 inimest kogu Põhja-Ameerikas, sh autorid, toimetajad ja klienditeenindajad. Võrdlusena võib esile tuua, et täistööajaga töötavad naised teenivad USA-s tavaliselt 79 senti iga dollari kohta, mille teenib meessoost töötaja.

Dow Jonesi palgatase, nagu analüüsist selgus, sõltub ka rassist: valgele naisele makstav nädalatasu on 24% suurem mustanahalisele naisele makstavast, valge mees teenib aga nädalas 36% rohkem kui mustanahaline.

IAPE 1096 tegevjuhi Tim Martelli sõnul vaatas ühendus oma palgaandmed üle pärast seda, kui paar liiget väljendas kahtlust ebavõrdse tasustamise kohta. Kokku koguti personali nädala aja palgaandmed ja võrreldi saadud tulemusi samalaadse uuringu tulemustega aastast 1991, mis näitasid, et naissoost töötajad teenisid toona 76% sellest, mida teenisid mehed.

„See näitab, kui vähe on asjad vahepealse ajaga muutunud,” ütles Martell. Ainult seitse uudistemaastiku 30 kõrgeimast palgast kuulusid naistele – see ei kõla kuigi hästi.”

Kaadritagune pilk Dow Jonesile peegeldab laia palgalõhet Ameerika uudistemaastikul. Üks Wall Street Journali ajakirjanik on märkinud, et nn ühiskonna valvekoerad, kes peaksid paljastama ebavõrdsust inimeste tasustamisel, siplevad hoopis ise palgalõhes.

Allikas: The Washington Post

 

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456