25. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaiksete juhtide varjatud eelised

Hea juht on karismaatiline, inimeste inimene, suhtleb vabalt suurte rühmade ees ja sees, osaleb diskussioonides, tal on kohe ja alati olemas oma arvamus. Oskused ja isikuomadused, millega head juhti kirjeldatakse – nii meedias, koolitustel kui rahvasuus –, ei jäta kahtlust: hea juht peab olema ekstravert!

Üks minu arvates paremaid eesti soost juhte, keda olen kohanud, töötab ühes rahvusvahelises kontsernis. Tema töökoht pole kahjuks Eestis, vaid Rumeenias. Ja tõenäoliselt muutub see mõne aasta pärast jälle – ta liigub edasi järgmisse riiki, juhtima ühe maailma suurima ja tuntuma kontserni harusid. Tema sõnavõtte pole ma Eesti meedias kohanud, ta ei armasta ka ennast eksponeerida. Tema kõnemaneer on pigem vaikne kui vali, ta räägib pigem vähe kui palju. Ma pole näinud teda tegemas äkilisi otsuseid, pidamas silmade põledes sütitavaid kõnesid massidele või juhtimas koosolekut, kus pea ainsaks kõnelejaks on tema ise. Ent kui ta räägib, siis teda kuulatakse. 

Kirju, ent tulemuslik meeskond

Tema meeskond on üks kirjumaid – nii vanuseliselt kui ka kogemuselt –, keda juhtkonna tiimides olen näinud. Ja igalühel on seal oma arvamus, mida enda teada ei jäeta, osaliselt ehk ka lõunamaa temperamendi tõttu. Tema kui juhi töö on tulemuslik mis tahes mõõdupuu järgi. Tema juhitud firma teenib korralikult ja on paremas seisus kui n-ö konkurendid kontsernis. Tema inimesed on temaga väga rahul – ta on rahulik, nõudlik ja õiglane. Ta on isikuomadustelt pigem … introvert.

Muuseas, ta pole ainus. Maailma nimedest rääkides nt Microsofti asutaja Bill Gates, üks maailma edukamaid investeerimispankureid Warren Buffet, Facebooki asutaja Mark Zuckenberg ... neid on palju. Ja suuremat osa nimesid me ilmselt ei kuulegi, sest nad on introverdid, inimesed, kellele liigne avalik tähelepanu võib olla pigem häiriv.

Uuring introvertsuse ja tulemuslikkuse seose uurimiseks

Kuulan audioraamatuna Susan Caini mõne aasta tagust bestsellerit „Quiet” ja seal on üks hirmus hea uuringu kirjeldus. Adam Grant, Francesca Gino ja David A. Hofmann avaldasid mõni aasta tagasi uuringu tulemused, kus nad jälgisid juhtide tulemuslikkust just introvert-ekstravert teljega seotuna. Esiteks, et kas sellel on üldse mingitki seost tulemuslikkusega, ja teiseks, kui on, siis milline. Nad võtsid luubi alla ühe suure pitsaketi 130 frantsiisipunkti ja uurisid, kas selle juht on skaalal pigem intro- või ekstravert, ning panid selle siis tulemuslikkuse konteksti. Tulemused olid üsna üllatavad.

Introverdid on paremad juhid aktiivsetele

Jah, ekstraverdid on paremad ja tulemuslikumad juhid, estravertidest juhtidega frantsiisipunktid tegid keskmisest 16% paremat kasumit, ent seda ainult siis, kui töötajad olid väheaktiivsed, väheinitsiatiivikad, pigem käsutäitjad. Kui töötajad olid aga aktiivsed, pakkusid omi ideid ja võtsid rohkem ise otsuseid vastu, tegid ekstravertidest juhtide all töötavad müügikohad keskmisest 14% väiksemat kasumit. Ja nende viimaste, aktiivsete töötajatega müügipunktide puhul olid keskmisest kasumlikumad just need kohad, kus juhiks oli introvert. Seega, introverdid võivad olla paremad juhid, kui inimeste aktiivsus, vastutuse võtmine ja initsiatiivikus on see, mida neilt eeldatakse. Hmm, remargi korras: näidake mulle organisatsiooni ja meeskonda, kus nendest asjadest ei räägita …

Introverdid kuulavad inimesi

Miks siis suudavad just introverdid aktiivseid ja initsiatiivikaid inimesi ja meeskondi paremini juhtida? Nad kuulavad ja keskenduvad enam ning on ka tublisti avatumad teiste ideede ja ettepanekute suhtes. Ekstravertsed juhid aga kipuvad vahest n-ö tähelepanu endale virutama, lehvitades meeskonna ees joostes lipuga ning kuulates peamiselt iseennast ja oma juttu.

Seega, kui peaksid meeskonnale juhti otsima ja tahad, et meeskond oleks tulemuslik, siis pea meeles: kui on vaja, et inimesed oleks initsiatiivikad ja võtaks vastutuse, siis võib-olla tasub otsida pigem introverti. Kui aga vaja on juhti inimestele, kes pigem teevad nii, nagu öeldakse, siis ekstraverti.

PS. Kui tahad teada saada, kas sina ise oled pigem intro- või ekstravert, siis leiad lühikese kiirtesti siit!

Allikas: Raimo Ülavere blogi

Autor: Raimo Ülavere, koolitaja ja <i>coach<i/>

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456