10. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks on juhina ülimalt tähtis olla haavatav?

Kas sinu töötajad julgevad sulle öelda, kui nende töö on mõjutatud eraelulistest raskustest? Kui nende haige ema sattus vanadekodusse ja nad ei suuda juba mitmendat päeva keskenduda? Kas sinu töötajad julgevad sinu jutule tulla, kui nende puhkusepäevad on otsas, kuid nad väga vajavad lihtsalt paari päeva veel? Kas nad riskivad anda sulle konstruktiivset tagasisidet? Noomida sind hilinenud boonustasu eest? Ja avaldada oma arvamust, tuua esile omi ideid ja küsida sinu nõu?

Ehk: kas sa lood oma töötajatele haavatava keskkonna, kus igaüks saab olla tema ise ilma maskide ja kaitsemüürideta?

Tõsiasi on, et iga meeskond on oma juhi nägu. Fakt. Kui sa juhina vastasid kas või ühele eelnevale küsimusele eitavalt, on sul kindlasti mõtlemisruumi, kuidas seda kohe oma meeskonnas muuta. Muidugi on meile juba lapseeast sisse süstitud arusaam, et juht peab olema teistest kõrgemal positsioonil. Ta on see, kes on kõige targem, perfektsem, väheste vigade ja eksimustega ning teised austavad ja kardavad teda. Tegelikkuses selline versioon aga tänapäeval ei tööta. Mida „ideaalsem” ja võimukam on juht, seda enam üritavad ka alluvad juhi sarnaselt „veatud” olla, mis viib aina suuremasse omavahelisse distantsi, julgemata näidata oma tõeliseid tundeid, arusaamu ja ideid.

ChangeLabsi tegevdirektor Pete Sheahan väidab, et suurim motivatsiooni lõhkuja on häbi. Seda ei saa küll mõõta, aga see hõlmab ja tuimastab peaaegu kõiki. Tööpaigas on häbi see, mis ei luba töötajatel oma ideid väljendada, juhile väärtuslikku nõu anda ja tähtsa kliendi ees oma arvamust avaldada. Pete’i sõnul ongi seesama tunne, et me pole piisavalt ideaalsed, väärtuslikud ja head, vastuseks küsimusele, miks paljud firmad kunagi edukaks ei saa. Kui töötajad on samamoodi kaitses nagu nende juhid, ei saa looming ega innovatsioon kasvada. Samal ajal kui juhid julgustaksid oma töötajaid arvamust avaldama, loomingut kultiveerima, uusi mõtteid genereerima ja kohe oma tundeid väljendama, siis pikapeale lahustuks ka töötajates hirm riskide ees. Ning olgem ausad – innovatsioon saab juhtuda vaid pidevalt riskides.

Kuna häbi on otseselt seotud haavatavusega ja olemata haavatavad ei suuda me vastu astuda ka häbile, tuleme tagasi haavatavuse vajalikkuse juurde tööl. Haavatavus on Brene Browni sõnul midagi, mille puudumisel ei saa me eales elada täisväärtusliku elu. Selle asemel et tunnistada oma vigu, oma hirme, häbi ja tumedamat poolt, surume pikalt kõik emotsioonid alla, tehes näo et oleme ideaalsed, probleemideta ja alati naeratavad robotid. Pikas perspektiivis on allasurutud emotsioone aga nii palju, et me ei suuda enam olla kaastundlikud, inimlikud ega näha oma tõelisi tundeid, muutudes iseendale täielikult võõraks. Kas see on aga õnneliku elu valem? Ning olles töötajatena suurel distantsil oma meeskonnaliikmetest, pidevalt hirmul, kuidas mingi käitumine teistele näib, ja igaveses kaitses, et oma nõrku külgi varjata – on kindlasti ka eduka firma valem, eks? Kas see on eeskuju, mida näidata juhina oma töötajatele ja vanemana oma lastele?

Või on see midagi, mida saad just sina iseendas muuta, et ka teised pidevast hirmust ja kaitsemüüride küüsist vabastada. Tegelikult soovib ju iga töötaja olla oma kolleegidega lähedane, oma juhiga võimalikult haavatav, et tööalaselt areneda, ja iseenda vastu täielikult aus.

See aga jääb iga juhi enda südametunnistusele, kas tema oma töötajatele sellist võimalust pakub – sõltudes otseselt sellest, kui haavatavaks ta ise jääb.

Allikas: Motivaatori blogi

Autor: Kathleen Kanervikko, Motivaatori turundusjuht

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456