1. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tähistab 1. septembrit tööandja?

Nii mõneski ettevõttes saab 1. septembril vaba päeva ka vanavanem.
Foto: Erakogu
Kooliaasta alguse puhul tegi Personalijuhtimise Ühing PARE kiire küsitluse, küsides organisatsioonidelt, millised on nende tavad esimest koolipäeva puhul.

Kõigepealt tahtsime teada, kas organisatsioonid võimaldavad lapsevanemal esimese koolipäeva ärevust ja rõõmu koos lapsega kooliteel tunnetada või peavad siiski töökohustusi täitma. 99% vastanutest ütles, et lapsevanem, mõnel juhul ka vanavanem, saab vaba päeva. 53% vastanutest ütles, et mingit eraldi puudumise arvestust ei peeta, antakse vaba päev, kuid tööaja arvestusse läheb see kirja tavalise tööpäevana. 36% vastanutest arvestab vaba päeva eest keskmist töötasu ja 10% vastanute praktikas tähendab esimene koolipäev lapsevanema võimalust võtta tasustamata vaba päev.

Kui firmapoliitika vaba päeva andmist ette ei näe, on tööandjad siiski leidnud võimaluse töötajale vastu tulla, võimaldades vormistada nt ühepäevase puhkuse. Vaba päev antakse üldjuhul lapsevanematele, kelle laps esimest korda õpilasena kooliuksest siseneb (61%), teisel kohal on praktika, kus vaba päeva saavad esimese nelja kooliaasta koolijuntside vanemad, ning on ka piisavalt neid organisatsioone, kus vaba päev antakse esimese kolme kooliaasta korral. On praktikaid, kus töötajale võimaldatakse tasuta vaba päev, olenemata lapse või lapselapse vanusest.

Kas kooliaasta alguse puhul on organisatsioonides tavaks maksta lapsevanematele toetust või teha kingitus? Vastanute seast 96% seda teeb, neist umbes pool maksab toetust ja teised teevad kingituse. Enim toetatakse 1. klassi minevate laste vanemaid. Toetuse või kingituste summad on väga erinevad alates 10 eurost kuni 100 euroni lapse kohta. Kingitustest oli enam mainitud koolitarbeid, koolikotte ja raamatupoe kinkekaarte. Samas on vahva, et on ka erilisi kingitusi, neid mille emotsionaalne väärtus kestab pikki aastaid. Nii on näiteks ühes organisatsioonis esimest korda kooliminejale kingituseks nimeline käekell.

Edukat alanud kooliaastat kõigile ja toredat tarkuse päeva!

Autor: Ene Olle, Eesti Personalijuhtimise Ühingu PARE tegevjuht

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456