23. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sporditoetus – noore spetsialisti värbamise kohustuslik element

Foto: Willow Dempsey/Shutterstock.com
„Tule meile tööle! Meie juures saad igas kuus 30 eurot sporditoetust, et lõunapausil kikkpoksis käia ja suvel töökaaslastega tänavakossus võistelda.” Ühe lausega ütled noorele spetsialistile, et tema unistuste töökohal on olemas kolm kõige ihaldusväärsemat omadust: paindlikkus, lõbu ja isiklikku arengut soodustav keskkond. Kas sina kasutad oma värbamisprotsessis sporditoetuse maagiat?

Kogemused näitavad, et üksik spordiüritus aastas erilisi tulemusi ei too, küll aga annab spordiüritus efekti siis, kui sellele eelneb järjepidev (ühis)treening. Kompensatsioonireeglit määrates saad otsustada, kas kompenseerid treeningud, võistlused, taastusravi või treeningnõustamise, ent valikus on ka spordikaubad ja meditsiiniteenused. Vali kõik või lähtu iga töötaja eripäradest!

Miks loeb noorele just spordi- ja tervisetoetus, mitte tingimata suurem palk või jõuluboonus? Nagu öeldud, lähtub noor kuldsest kolmikust: töö paindlikkus, töö võime arendada ja motiveerida ning töö meelelahutuslik pool. Spordikompensatsioon on noorele selge signaal, et pakkumisel on kõik eelmainitu. Tööandjale on aga sporditoetus erinevalt palgalisast ja teistest boonustest alates 2018. aastast ka väga mõistlikus ulatuses maksuvaba. Võidavad kõik!

Iga personalijuht tunneb oma valdkonda kõige paremini ja teab, kuidas seal sporditoetusesse suhtutakse. Küsi endalt, kas sporditoetus on sinu sektoris võimalus või kohustus. Näiteks IT-sektoris on kompensatsioon töö ja töötajaskonna eripäradest tulenevalt võrdsel pulgal palgaga. „Kui me seda ei pakuks, jääksime teistest lihtsalt maha,” tõdeb Fujitsu personalijuht Elery Ulmova. Magnumi kontserni kuuluva Apotheka personalijuht Häli Siimaste hindab toetust aga eeliseks. „Noored ütlevad, et sporditoetus on üks argument, miks nad valivad meie ettevõtte,” kinnitab ta.

See, kuidas spordi- ja tervisetoetus ühe ettevõtte värbamisprotsessile kaasa saab aidata, sõltubki eeskätt konkreetsest sektorist. Seega on aeg turgu uurida! Kui konkurendid noorele sporditoetust pakuvad, on käes viimane aeg see boonus kibekiiresti ka enda lisade nimekirja kanda, kui aga teised toetust veel avastanud pole, on see imelihtne võimalus noorele tööotsijale eredalt silma hakata. Mis siis muudab sporditoetuse niivõrd maagiliseks?

Esimene põhjus: motivatsioon

Noorte spetsialistide piirid töö ja vaba aja vahel on oluliselt hägusemad kui põlvkond vanematel töömesilastel. Seega peab noor lugu sellest, kui töö motiveerib ja arendab teda ka isiklikus plaanis. Apotheka personalijuht Häli Siimaste on näinud: kui panna inimese palgale juurde 25 eurot, ei tunneta ta seda, kui anda talle see aga sporditoetusena, peab ta seda eriliseks. Miks? „Inimesed ei mõõda alati väärtust rahas, vaid ka motivatsioonis, mida töökoht talle selle toetusega annab,” teab Siimaste. „Minu eelmises töökohas võtsime tööle põhiharidusega inimesi, tingimusel, et nad peavad minema ja keskhariduse omandama. Pärast gümnaasiumi lõpuaktust tulid nad tänama, kui hea on see, et me tööandjatena selle tõuke andsime. Ja läksid sealt edasi veel ülikooli. Spordikompensatsiooni antav tõuge on samamoodi oluline,” kinnitab Siimaste.

Psühholoog Daniel Kahneman on oma uuringutes leidnud, et sellesama 25 euro väärtus sõltub ka võrdluspunktist. See tähendab, et 1400-eurose palga lisana pole 25 eurot kuigi palju väärt, sest ei erine varasemast summast kuigivõrd. Kui aga töötaja sporditoetus tõuseb senise olematu pealt 25 euroni, on muutus suurem ja psühholoogilise efekti tõttu võtab sinu noor spetsialist seda suure boonusena – mida sporditoetus ka tegelikult on. Seega on just sinu ettevõttel võimalus olla esimene ja ainus, kes temas neid erilisi tundeid tekitab!

Noor saab energiat endaga sarnastelt inimestelt, kes teda uute särtsakate ideedega tegutsemas hoiavad. Kui motiveerid oma töötajat trenniga alustama, tahab ta sinu juurde tulla ja jääda. „Kui pean kell seitse õhtul Viljandis korvpalliturniiril võistlema, lubab minu tööandja mind selleks kell neli Tallinnas asuvast kontorist minema. Ja see on suurem asi kui palk,” kinnitab 26-aastane mehaanikainsener Andro. Sporditoetuse pakkumine annab noorele signaali, et tööandja suhtub temasse hästi ka isiklikul tasandil ja toetab tema harrastusi, olgugi et need võivad jääda tööajast väljapoole. Noor ootab, et tema töö ei piirduks pelgalt kontoris veedetud ajaga ja palk vaid pangaarvele laekuva igakuise summaga.

„Kui me sporditoetust ei pakuks, jääksime teistest lihtsalt maha,” tõdeb Fujitsu personalijuht Elery Ulmova.
Foto: Hendrik Osula

Mida meeldivam valitud sport noorele on, seda suurema tõenäosusega ta jätkab ja seda enam see temas ka häid emotsioone tekitab. Niisiis ei tohiks kompensatsiooniga võimaldatav spordivalik erineda võimalustest, mis noorel muidu oleks – eesmärk ei ole ju vaid spordivõimaluste eest n-ö linnuke kirja saada, vaid noor ettevõttesse tööle ja ametikohale jääma meelitada. SportID keskkonnas on valikus üle 500 spordi- ja terviseasutuse ning -võistluse, seega leiab endale sobiva trenni igas Eestimaa paigas töötav noor spetsialist.

Teine põhjus: paindlikkus

Ettevõtetes, kus sporditoetus on kehtestatud, kehtib tihti ka reegel, et trenni tohib ja võikski teha pikendatud lõunapausil. Mõnus liikumispaus keskpäeval annab töötajale jõudu juurde ja kella viiese väsimuse asemel valitseb kontoris hoopis midagi hommikuse energiapuhangu sarnast.

Muide – keskpäeval treenides jääb ära võitlus koha pärast jõusaali jooksulindil, seega kingid sa oma noorele töötajale ühes lõunase spordipausiga ka ajavõidu! Trenn saab päeval tehtud stressivabalt ja aega raiskamata, pikema lõunapausi tõttu hiljem lõppev päev päästab sinu töötaja aga tüütutes ummikutes koju venimisest. Treening keskpäeval on noorele selge sõnum tööandja paindlikkusest ja usaldusest.

kõigi töötajate spordi- ja tervisekulud ühel arvel;

enam kui 500 spordi- ja terviseteenuse pakkujat;

kuni 67% soodsamad hinnad;

personaalne kompensatsioonireegel igaühele;

kasutamine isikut tõendava dokumendi alusel;

toome üle kõik teie senised soodustused.

Loo oma kompensatsioonisüsteem koos SportIDga!

Võta meiega ühendust:Kadri Säde, tel (+372) 5657 5897e-posti aadress [email protected]

Ning viimaks: lõbu!

Viimaks on sport ka see piisav annus fun’i, mida noored nii tihti oma unistuste töölt ootavad. Astu sisse mõne noorusliku kollektiivi kontorisse ja võid kindel olla, et leiad sealt pinksi- või jalgpallilaua. Või rattaparkla kontori seinal. Või karika firmaspordivõistlustel osalemise eest. Noor otsib kollektiivist potentsiaalset sõpruskonda ja sport seob erinevad isiksused ka kõrvallaudadest kaugemalt tihedamalt kokku. „Nende peale, kellega koos spordivõistlustel tulest ja veest läbi oled käinud, võid hiljem ka tööolukordades kindel olla,” kinnitab Elisa spordiklubi juht Jaanika Parts. Ja Elisas juba teatakse, kuidas noortega ümber käia, oli ju nende hiljutine 6-tunniste tööpäevade kampaania suunatud selgelt just noortele.

Noori spetsialiste tööle oodates ei tasu unustada ka nende eripära: suur osa päevast veedetakse telefonis või arvuti taga. Praegu ei oska aga keegi veel ette näha, kui suured täpselt saavad olema sellise eluviisi mõjud tervisele või mis vanuses need tõsiselt välja löövad. Siit ka lihtne soovitus: kui tahad, et noore spetsialisti innukus sinu ettevõttes kestaks kaua, suuna ta sportima! Liikumine on praktiliselt ainus, mis seda tulevikku helgemaks suudab teha.

Mida sellest loost kaasa võtta? Kui tööandja soovib spetsialiste oma ettevõttes hoida ja parima uue tööjõu endale saada, on sporditoetus samal pulgal ja palgapakkumise ja töötooliga. Viimane, muide, on tegelikult miski, mida igast ettevõttest enam ei leiagi. Seda põhjusel, et traditsiooniline kontorilaud ja tool on just noorte, tulevikku vaatavate töötajate soovil seisulaua vastu välja vahetatud. Tööjõul on üha enam sõnaõigust. Kui sinu unistuste tööjõud on juhtumisi noor, paku talle sporditoetust!

Autor: Britt Rosenberg, SportID Internationali avalike suhete juht

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456