16. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome ettevõtjate värbamisplaanid on tagasihoidlikud

Foto: Meeli Küttim
Tööjõu värbamise plaane kaardistav rahvusvaheline uuring kinnitas, et robotiseerumisest hoolimata plaanivad ettevõtjad lähiajal töötajaid juurde värvata. ManpowerGroupi rahvusvahelise uuringu raames küsitleti 59 000 tööandjat 43 riigis. Nendest kõige positiivsemalt näevad lähitulevikku Jaapani, Taiwani, Ungari ja USA ettevõtjad ning kõige nõrgemad ootused järgmise kvartali osas on Itaalia, Tšehhi ja Soome ettevõtjatel.

41 riigi küsitletud ettevõtjad kinnitasid, et plaanivad 2017. aasta kolmandas kvartalis töötajaid juurde palgata. Vaid kahes riigis, Itaalias ja Tšehhis arvati, et töökohti jääb pigem vähemaks või muutusi ei toimu. Kõige tagasihoidlikumad värbamisootused on kolmanda kvartali osas Soomel.

Värbamisuuringu kohaselt asuvad lähituleviku suhtes kõige optimistlikumad riigid jätkuvalt Aasias. Enim on soovi töötajaid juurde palgata Jaapanis (24% tööandjatest) ja Taiwanis (24% tööandjatest). Euroopa riikidest on kõige optimistlikumad Ungari (20%), Rumeenia (14%), Bulgaaria (12%), Portugal (12%) ja Sloveenia (12%).

Eestlaste seas populaarsetest tööturgudest on eelmise kvartaliga võrreldes oluliselt optimistlikumad Rootsi ettevõtjad, seal plaanib III kvartalis inimesi juurde värvata 11% tööandjatest. Austraalias plaanib töötajaid juurde värvata 9% tööandjatest, Norras 6%, Iirimaal ja Suurbritannias 5%. Eestlaste jaoks populaarseimal turul Soomes on aga optimism värbamise osas langenud, seal on värbamisprognoos vaid 1%.

„Alles hiljuti rõõmustasid Soome ettevõtjad, et on pikast majanduslikust madalseisust üle saanud, ja värbamisprognoosid näitasid pidevat kasvu,” rääkis Manpoweri Eesti tegevjuht Heigo Kaldra. „Seekord olid Soomes küsitletud 625 ettevõtjat pigem tagasihoidlikult optimistlikud. Kõige suuremat töökohtade vähenemist näevad nad ehitus- ja transpordisektoris, töökohti on juurde oodata turismisektoris, finantsvahenduses, kaevandustes ja kaubanduses,” rääkis Kaldra põhjanaabrite uuringutulemustest.

Allikas: Manpower

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456