21. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

6 omadust, mida juhendajad praktikandis otsivad

Foto: GraphicStock
Taas on käimas põnev praktikahooaeg ja paljud usinad õppurid nii kõrg- kui ka kutsekoolidest asuvad sel suvel praktikale, et saada lisaks teoreetilistele teadmisele ka kogemusi. Sellega seoses toome välja, millised on viis tähtsat iseloomuomadust, millele rõhuda praktikal olles.

1. Ettevõtlikkus

Praktikandina võid pakkuda oma initsiatiivil välja ideid ja neid täide viia. Pikka aega oma erialal töötanud inimesed ei tarvitse näha olukordi teisest küljest või sa oskad pakkuda välja midagi täiesti uut. Seega ei maksa oma mõttelendu ainult enda teada jätta või jääda ootama, et keegi teine need ideed teoks teeb.

2. Kohusetunne

Praktikandina oodatakse sinult samamoodi nagu teistelt töötajatelt, et peaksid kinni kellaaegadest, reeglitest ja tähtaegadest. See on tähtis aspekt tööelus, sest tänu sellele on võimalik näha, kuidas suhtud oma töösse ja kui palju jagub sul motivatsiooni, et oma erialal läbi lüüa. Ajaplaneerimine ja organiseeritus on edu võti!

3. Entusiasm

Kõiges kaasalööva ja tegutseva praktikandina paistad silma juba kaugelt. Särav silm, mis ei kustu ka apsakaid tehes, paneb tööandja tahtma sind kaasata ka teistesse projektidesse, mis alguses polnud sulle mõeldud, sest innukas ja püüdlik töötaja on iga tööandja unistus. Entusiasm ja pealehakkamine avab uksed tööturul.

4. Julgus

Praktika võib viia sind täiesti ootamatutesse olukordadesse, mis alguses tunduvad hirmutavad. Praktikandina ei tohiks karta uusi situatsioone, sest need õpetavad ja arendavad sind. Samuti, kus viga näed laita, seal tule ja aita. Kui näed kusagil mõnda puudust, anna sellest kindlasti teada, sest tähelepanekud ei ole kunagi liiast.

5. Ausus

Ausus peaks algama juba endast: ei maksa võtta enda peale üle jõu käivaid või liiga palju kohustusi. Kui mõni tegevus tundub uus, siis anna sellest juhendajale teada ja ta oskab pakkuda sulle lisatuge. Tekkinud viga või ebameeldivat olukorda ära tööandja eest peida, sest tema teab, kuidas lahendada probleeme.

6. Õpihimu

Praktikandina ei ole küsimus kunagi liiga palju, kui sa milleski kahtled, siis küsi juhendajalt julgesti selle kohta lisa. Ükski tööandja ei oota, et sa peaksid täiesti üksinda kõike kohe oskama. Varakult küsimine ja uudishimu aitab vigu ennetada. Pigem kontrolli oma teadmisi mitu korda, mitte ära täida ülesandeid uisapäisa ja looda õnnele. 

Need kuus omadust võivad tuua sind Eesti parima praktikandi konkursi kandidatuuri ja tõsta ehk isegi konkursi võitjaks, sest Eesti Tööandjate Keskliit korraldab tänavu suvel konkursi „Praktik Cum Laude” parimate praktikantide otsimiseks. Vaata lähemalt, kuidas kandideerida, siit. Konkurssi rahastab Euroopa Sotsiaalfond.

Allikas: Eesti Tööandjate Keskliit

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456