Autor: Pille Ivask • 20. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tunda ära kiuslik kolleeg?

Kiuslikud kolleegid on sageli ka aktiivsed kuulujuttude vestjad, seda peaks iga töötaja meeles pidama.
Foto: SHRM
Buffalo Ülikooli uuringust selgub, et need töötajad, kes tunnevad end töökeskkonnas teistest nõrgemana, on suure tõenäosusega kolleegide suhtes ka kiuslikumad, vahendab Äripäev Business Insiderit.

Negatiivne töökeskkond on üks peamisi faktoreid, mis sunnib inimesi töökohta või koguni ametit vahetama. Eriti ohtlik on aga see, et sageli inimesed ei mõista, miks neile tööl olla ei meeldi, ehk ei suudeta aru saada, et halbade emotsioonide põhjustajaks võib olla üks kolleeg, kes suudab kõik ära rikkuda.

Järgnevalt 12 märki, mis näitavad, et sul on kiuslik kolleeg.

Mäng käiks justkui mõisa peale. Sageli võib olla keeruline vahet teha võistluslikkusel ja ebatervel konkurentsil. Siiski on selge, et kui su kolleeg tunneb rõõmu su ebaõnnestumiste üle, on parem sellisest inimesest eemale hoida.

Sa pead end alati kaitsma. Kuigi sa oma kolleegiga iial ei tülitse, esitab ta sulle selliseid väiteid, et pead end alati kaitsma ja oma seisukohti õigustama.

Sa pole ainus ohver. Kiuslikud kolleegid on endale välja valinud reeglina mitu töötajat, kelle kallal norida.

Sa kuuled pidevalt, kuidas nad kuulujutte levitavad. Kuulujutud on üldjuhul põnevad seni, kuni need sinu enda kohta ei käi. Kiuslikud kolleegid on reeglina väga aktiivsed kuulujuttude vestjad ja seda peaks iga töötaja meeles pidama.

Su töötamist segatakse piisavalt. Kui kolleeg kiusab sind töö tegemise ajal, võib see olla märk sellest, et ta ei taha näha su progressi ja edu. Töökaaslaste vaheline suhtlus on igati tore, ent selleks peab olema oma aeg ja koht.  

Sind jäetakse välja. Kuigi unustamine on inimlik, võiksid olla tähelepanelik, kui mõni kindel kolleeg sind pidevalt mingitest ühistest tegemistest välja jätab. Eriti kui märkad, et oled ainus, keda kuhugi üritusele või olengule ei kutsuta.

Sa oled kuulujuttude keskmes. Kui saad teada, et keegi levitab su kohta kuulujutte, ole selle inimese suhtes tähelepanelik.

Sinu edu ei märgata. Kui kolleeg võtab kogu sinu ja tema ühise töö eest saadud kiituse endale, on tegu kahtlemata ohu märgiga. Siinkohal oleks mõistlik rääkida sellest ka oma kolleegide või isegi ülemusega.

Sind tehakse maha. Kui kolleeg näitab end sinuga võrreldes oluliselt edukamana ja tal selleks tegelikult mingit põhjust pole, on taas kord tegu ohu märgiga. Samuti tasub väga tõsise probleemina näha, kui sa tunned, et kolleeg teeb sind teiste ees maha, lugedes ette su tehtud vigu ja apsakaid või halvustades sind ja su tegemisi.

Teiste suhtumine sinusse on muutunud. Kui tunned, et oled käitunud nii nagu alati, ent mingil põhjusel suhtuvad kolleegid sinusse erinevalt, tasuks mõelda, ega kellegi kuri käsi pole selles mängus olnud.

Kiuslik kolleeg tundub võlts. Kui märkad, et keegi kolleegidest käitub sinu juuresolekul ühtmoodi ning äraolekul teisiti, tasuks sellele tähelepanu pöörata.

Kiuslik kolleeg tekitab sus negatiivsust. Kui kaastöötaja hoiatab sind, et ülemusel on täna halb tuju, võib seda tõlgendada kui sõbralikku ja abistavat käitumist. Samas kui kolleeg tuleb su juurde ja räägib pidevalt negatiivseid lugusid, võib see tähendada, et ta tahabki sind negatiivselt häälestada.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456