Autor: Personaliuudised.ee • 23. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lisatasude osatähtsus töötasus on kahanemas

Foto: pixabay.com
Keskmine lisatasude osatähtsus töötasus on aastaga langenud ja põhipalga osa kasvanud, näitavad täna avaldatud Palgainfo Agentuuri töötasude uuringu tulemused. Kui eelmise aasta aprillis oli keskmine tööga seotud regulaarsete lisatasude osatähtsus töötasus keskmiselt 21%, siis selle aasta aprillis oli see 17%.

Sagedamini maksti töötajatele tulemustasu, ületunnitöötasu ja tasu öösel või riiklikel pühadel töötamise eest.

Palgakasv tuleneb eelkõige põhipalkade tõusust

38%-l uuringus osalenutest oli põhipalk viimati muutunud 2017. aastal, 26%-l 2016. aastal, ülejäänutel varem. Seega on üle poolte töötajate töötasu muutust oluliselt mõjutanud põhipalga taseme muutus.

Foto: Palgainfo Agentuur, OÜ Tark Tööandja

Lisatasude osatähtsus töötasus on vähenenud peaaegu kõikides ametirühmades, suuremad on muutused lihtsamate tööde puhul. Näiteks kui eelmisel kevadel moodustasid lisatasud oskustööliste töötasust 31%, siis sel kevadel oli lisatasude osatähtsus 23%. Lihttööliste töötasus oli lisatasude osatähtsus aasta tagasi 28%, sel kevadel 19%.

„Tööliste seas võib lisatasude osatähtsuse vähenemise põhjus olla lisatasude maksmise põhimõtete muutmine, mida survestavad töötajate rahulolematus lisatasude teenimisvõimalustega ning lisatasude asemel pigem stabiilse põhipalga eelistamine,” kommenteeris uuringu tulemusi Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder. 

„Lihtsamate tööde tegijate tasustamisel kasutatakse sageli mitme mõõdiku põhjal arvutatavaid lisatasusid, mis ei pruugi töötajatele arusaadavad olla. Nii võib kaduda seos oma tööpanuse ja töötasu vahel, mis tekitab rahulolematust. Samuti võib lisatasude osatähtsuse vähenemist töötasus lihtsamate tööde puhul mõjutada alampalga kasv, mis suurendab põhipalga osakaalu töötasus. Tööandjate jaoks tähendavad sellised arengud tasustamise jäigemaks muutumist, mis sunnib täpsemalt tööde mahte, tähtaegasid jms planeerima,” lisas Seeder.

Foto: Palgainfo Agentuur, OÜ Tark Tööandja

Töötajate aktiivsus tööturul surub põhipalkasid üles

„Tööturu aktiivsus on üsna suur ja paljud töötajad on parematele pakkumistele avatud. Töötajate valmisolek töökohta vahetada surub ka põhipalkasid üles, sest kui töötajal on uus tööpakkumine laual, tekib tal hea võimalus küsida soovitud palka nii uuelt tööandjalt kui ka anda võimalus palgakõrgenduse pakkumiseks olemasolevale tööandjale,” kommenteeris tulemusi uuringu partner, Eesti suurima tööportaali CV Keskus.ee Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt.

Foto: Palgainfo Agentuur, OÜ Tark Tööandja

„Lisaks on aktiivsemaks muutunud ka madalama palgaga lihtsamate tööde tegijad, kelle jaoks töökoha vahetamise peamine argument ongi kindel põhipalk. Uuringu tulemused näitavad, et kui töökuulutuses puudub info pakutava töötasu kohta, jätavad üle pooled töötajad sellele kandideerimata. CV Keskus.ee tööportaalis on praegu juba iga neljas tööpakkumine avaliku palganumbriga – seega on paljud tööandjad valmis muutma oma palgasüsteemi läbipaistvamaks, et lihtsustada personaliotsinguid,” lisas Auväärt.

Palgainfo Agentuur korraldas tööturu- ja palgauuringu selle aasta mais. Küsitlusele vastas 12 790 inimest, kellest 10 965 oli aprillis tööga hõivatud ja 1825 ei töötanud. Tööandjate uuringus osales 342 organisatsiooni.

Palgainfo Agentuur küsitleb tööandjaid ning töötajaid ja tööotsijaid kaks korda aastas – kevadel ja sügisel. Lisaks põhjalikule töötasu küsimustikule uuritakse töötajate rahulolu, motivatsiooni, sidusust ja tööturukäitumist. Tavapäraselt osaleb küsitlustes üle 10 000 töötaja ja üle 300 organisatsiooni esindaja. Agentuuri uuringud on osalejate arvult kõige suuremad tööturu- ja palgauuringud Eestis.

Uuringut toetasid auhindadega ajakiri Imeline Teadus, ESTONIA Resort Hotel & Spa 4*, Loodusvägi, MuaMua Studio, Prisma Peremarket, Saku Õlletehas ja Viking Line.

Uuringut aitasid korraldada Eesti suurim tööportaal CV Keskus, tööandja turunduse agentuur Brandem,  Eesti Ametiühingute Keskliit, personalitöö teenuseid pakkuv HR factory, Innove Rajaleidja, töödisaini labor Vivic ja Tartu Ülikooli majandusteaduskond.

Allikas: Palgainfo Agentuur

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456