Autor: Kersti Vannas, Instar EBC • 28. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaheksa sammu, kuidas end alates 1. septembrist upgrade’ida

Jah, eile sa teadsid oma valdkonnast kõike, kuid täna tunned end taas õpipoisina, sest kogu süsteem löödi parendustele viidates segi. Kas on tuttav tunne? See on tunne, millega tasub harjuda, sest igas valdkonnas toimub praegu väga kiire areng, mis tähendab, et töö ja töötamise mängureeglid on pidevalt muutumas.

Kas ka sina oled pidevas muutuste vajalikkuses kahelnud ja ehk ka salamisi mõelnud, kas suudad seekord sellest supist välja ujuda? Me kõik kahtleme aeg-ajalt endas, eriti kui meid suunatakse mugavusstoonist välja. Samas, mida rohkem seda juhtub, seda immuunsemaks me selle stressi suhtes muutume ja seda osavamalt suudame uuendustega toime tulla. Aga kuidas siiski saada südamerahu, et ka homme ja viie aasta pärast on mul töö, mis mind rahuldab?

Instar EBC juht Kersti Vannas astub üles ka "Palga Päeval"

Siinkohal tasub pöörata pilk peeglisse ja mõelda, millised on su tugevused ja milliseid oskusi vajatakse sinu tuleviku töös edukalt hakkama saamiseks. Kui selgubki, et sinu ja tulevikuoskuste vahel laiutab kuristik, siis ära heida meelt. Suure saladuskatte all võin vihjata, et reeglina on enamik oskusi omandatavad ja juurde õpitavad. Vaja on vaid tahet seda teha.

Tänasida toimetusi ära viska homse varna.

Pole paremat aega oma arengusse investeerida, kui just praegu – 2018. aasta augustikuus, vahetult enne suurt õppimiskuu algust. Miks mitte teha endale kingitus ja omanda veel selle aasta jooksul vähemalt üks põnev või vajalik oskus!

Kaheksa soovitust, kuidas end septembrist upgrade’ida

1. Kas sul on praegu ametikoht, mida armastad, või oled hoopis olukorras, kus loodad leida sobivamat tööd? Tea, et miski ei kesta igavesti, ei hetke rahulolu ega ka rahulolematus. Seega kaardista oskused, mis on sinu erialal olulised ja mida sa peaks endas arendama selleks, et olla tuleviku jaoks valmis ja leida see töö, mis sulle sobib.

2. Leia endale sobiv arenguvõimalus. Kiire lahendus on koolitustel ja konverentsidel osalemine. Kui sul on aga mõne teema vastu sügavam huvi, siis kaalu ülikoolide pakutavaid põhjalikumaid kraadiõppe kursusi. Usu, see amet või kraad, mille sa 5 või 50 aastat tagasi omandasid, andis sulle küll kunagi hea tööalase stardipaugu, kuid selleks, et olla ka veel viie aasta pärast edukas, on vaja täna end tuleviku jaoks pidevalt ja süsteemselt harida.

Instar EBC juht Kersti Vannas esineb avaettekandega tööturu trendidest ka 6. septembril toimuval konverentsil „Palga Päev 2018: kas palgaerinevus rikastab?”.

10 aasta jooksul on tööturg ja töötajate ootused oluliselt muutunud. Ettevõtete pakkumised aga nii palju muutnud ei ole. Kuidas ühildada nõudlus ja pakkumine? Millised on olulisemad tegurid, ilma milleta on keeruline töötajaid leida ja hoida? Tulevikku vaadates arutame, kuidas leida ka noori meeskonda ning kas noorte ja kogenud töötajate ootused töökohale on ikka nii erinevad? Heidame pilgu peale 2018. aasta Eesti tuntumatele ja atraktiivsematele tööandjatele.

Kui soovid sellest kõigest rohkem kuulda, registreeri ennast enne augusti lõppu soodushinnaga! Rohkem infot SIIN!

3. Liitu erialaühinguga – erialaühingutest käivad läbi ka valdkonnas olulised teemad. Need on sulle suurepärane võimalus olla ise muutuse looja või muutuse loomise juures.

4. Avarda oma silmaringi ja hari end oma igapäevatöö valdkonnast erineval teemal. Jah, igasugused personaalsed hobikoolitused on toredad, kuid miks mitte teha endale selgeks erialaselt hoopis teine valdkond? Unusta ära kõnekäänd „Mida Juku ei õpi, seda Juhan ei tea”, tänapäeval võib Juhan ehk iga kogenud töötaja sõltumata oma tööalasest minevikust uusi ameteid ja oskusi juurde õppida. Loengutel pole enam ammu üllatav näha 60–70-aastaseid üliõpilasi 20-aastastega kõrvuti. Ka eriala on lihtne muuta: ülikoolides on IT-kursuseid IT-tausta mitte omavatele inimestele. Kutsekoolides on põnevaid igapäevatöö kõrvalt omandatavaid ameteid.

5. Ära ole kade, vaid jaga oma teadmisi ka teistega. Sageli kiputakse oma olemasolevaid oskusi ja teadmisi alahindama. Usu, sinu kogemused on väärt jagamist, seda siis kas oma sõprade-tuttavatega, töökohal, kuid miks mitte valdkonnas laiemalt.

6. Tunne teiste inimest vastu huvi. Usu, sellest ei piisa, kui oled kõige targem. Tööalases edus on ka suhted väga olulised. Ole sina see inimene, kes tunneb huvi teiste vastu ja on valmis teisi vajadusel ka toetama. Teiste vastu huvi ülesnäitamine ja heateod tulevad alati sulle positiivselt tagasi ja seda isegi siis, kui sa ei usu Karma seadusesse.

7. Võrgustu! Meil on kohati ebamugav võõra inimesega juttu alustada. Samas võib just see võõras inimene anda tulevikus ideaalse tööalase vihje või ehk on ta hoopis sinu tulevane parim sõber – kontaktid on endiselt parim valuuta! Ükskõik milline koolitus, konverents, loeng või muu üritus jääb vaid poolikult kasutatuks, kui piirdud üksnes pakutava info talletamisega ega kasuta võimalust võrgustuda. Võta endale alates septembrist eesmärgiks, et suhtled igal üritusel vähemalt kolme uue inimesega.

8. Kuidas olla atraktiivne töötaja? Loo endale persoonibränd. Kui ettevõtted tegelevad aktiivselt oma tööandja brändi loomisega ja seda ikka selleks, et sobivamad tööotsijad leiaks tee nende juurde, siis töötajal on võimalus luua endast selline mulje, et tööandja sooviks just teda tööle võtta. Juhi ise enda mainet, mitte ära lase oma mainel juhuslikult kujuneda. Kui sind teatakse kui inimest, kes saab alati oma töödega hästi hakkama ja kes ei häbene ka oma edusamme jagada, on sul lihtsam ka sobivat tööd leida või hoida. Näita ise, kes sa tegelikult oled!

Õppimine ja uudishimu on kvaliteetse ja pikaajalise elu alus. Kõige keerulisem on uute asjade puhul alustamine. Seega miinimumplaanina vali kohe välja paar koolitust, kus sooviksid osaleda. Ja vabandus ei saa olla raha, sest tänapäeval pakutakse lisaks väga headele tasulistele õpivõimalustele ka väga palju tasuta võimalusi. Leia endale sobivaim elukestva õppe variant ja võta see sihikule ning loo endale juba 2018. aastal veelgi ilusam ja sisukam elu. Ära lõpeta kunagi õppimist!

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456