Autor: Jaanus Vogelberg • 16. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurtööstus avas tehase ja ootab sadu töötajaid

Éolane Tallinn ASi juhatuse liige Antoine Yon pakatas kõnet pidades uhkusest.
Foto: Andras Kralla
Eesti ühe suurima elektroonikatootja, Prantsuse omanikega Éolane Tallinn ASi juhatuse liige Antoine Yon pakatas täna kõnet pidades uhkusest. Värskelt avatud tehas on kogu grupi suurim, kus saab tööd üle 500 inimese.

Tehasega loodab Éolane jõuda lähemale Põhjamaade klientidele ja laiendada tooteportfelli, näiteks tahetakse siseneda meditsiiniseadmete turule. 2–3 aasta perspektiivis soovitakse olla Tallinna tööstusettevõte number üks.

Mitu kohale kutsutud kõrget külalist ei saanud avamisel kahjuks osaleda – kontserni juht peab parasjagu Prantsusmaa valitsusega kõnelusi, samuti ei näidanud nägu paljud kohalikud poliitikud. "Kutsusime nad kõik kohale, aga praegu on valimised. Aga teie olete siin!" oli Yon rõõmus. Prantslastele kohaselt ei tulnud puudu veinist ja kohalviibijate meelt lahutasid moderntantsutrupp ning elav muusika.

Kohalviibijate meelt lahutasid moderntantsutrupp ning elav muusika.
Foto: Andras Kralla

Kohale oli tulnud Lasnamäe linnaosa vanema asetäitja Indrek Ahlberg. Ta märkis, et kui Google Street Viewst Peterburi tee 49b asuvat tehast otsis, vaatas vastu üsna kole pilt. "Ma ei tea, millal see tehtud on," naeris ta. Ahlberg tänas Éolane'i "vägeva investeeringu eest". "Usun, et mõnigi kohalik saab leiva lauale," märkis ta.

Samuti austas üritust oma kohalolekuga Prantsusmaa suursaadik proua Claudia Delmas-Scherer, kelle sõnul on hea näha Prantsusmaa ja Eesti partnerlust.

Elektroonikaettevõte toodab Lasnamäel eriotstarbelisi sideseadmeid ja leedvalgusteid autotööstusele.
Foto: Andras Kralla

Töötajate nimel tuleb pingutada

Uue tehasehoone arhitekt on Tõnis Tarbe, ehitaja Tallinna Ehitustrust OÜ ja omanik Capital Mill. Hoones on pinda ligi 11 000 ruutmeetrit. Tehas peaks varasema info kohaselt looma lähiaastatel veel kuni 300 uut töökohta.

Yon märkis siiski, et päris kindlalt uute töökohtade arvu veel öelda ei saa. Küll tehakse personali leidmiseks kõvasti tööd, seejuures on partneriks võetud ka töötukassa. Yon möönis, et palgasurve on ka Éolane'ile väljakutse. Muu hulgas püütakse igati rõhuda töötajate haridusele – koostöövõimalusi otsitakse ülikoolidega, kuid väljaõppega tegeletakse ka kohapeal. Suund on võetud lihtsamate tööde automatiseerimisele ja töötajate ümberõppele.

Päris kindlalt uute töökohtade arvu veel öelda ei saa.
Foto: Andras Kralla

Éolane Tallinn AS

Prantsuse päritolu Éolane'i kontserni suurim tütarettevõte, mille 68 miljoni eurone käive moodustas mullu viiendiku kogu kontserni käibest. Ettevõtte kasum oli samal ajal 1,7 miljonit eurot.

Ligi 100% toodangust eksportiv elektroonikaettevõte toodab Lasnamäel eriotstarbelisi sideseadmeid ja leedvalgusteid autotööstusele.

Prantslased ostsid pankrotistunud Elcoteqi Tallinna tehase 2011. aastal. Toona oli eesmärk laieneda Põhjamaade regiooni. Huvitaval kombel rääkis ettevõtte juht Mark Pasquier 2012. aastal peaaegu sõna-sõnalt sama juttu, mida oli kuulda nüüd – eesmärk oli toonagi laiendada tooteportfelli ja leida uusi kliente.

Éolane'il on tehas Ühendkuningriigis. Teadupärast kukkus just läbi Briti peaminister Theresa May Brexiti plaan – kas see ka kuidagi Éolane'i mõjutab? Yoni sõnul valitseb siin veel palju ebaselgust. Tarneprobleeme võib tema sõnul teoreetiliselt tekkida, samas pidas ta seda pigem administratiivseks probleemiks.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456