12. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suhtuge oma inimestesse kui vastutustundlikesse täiskasvanutesse

Netflixi endine personalipealik ja raamatu „Jõud. Kuidas luua vabadusest ja vastutusest kantud töökultuuri” autor Patty McCord usub, et juhi peamine ülesanne on kujundada organisatsioonikultuur, mis ei pidurda ega takista meeskonna tulemuslikkust. Võti peitub inimeste kohtlemises vastutustundlike täiskasvanutena.
Veiko Valkiainen. Foto: Meeli Küttim

Üle kahekümne aasta tagasi posti teel DVD-de laenutamisega alustanud väikesest ettevõttest on praeguseks välja kasvanud maailma tormiga vallutanud videote voogedastuskeskkond Netflix. Netflix on võimas. Viimaste andmete järgi on Netflixil ligi 140 miljonit klienti 190 riigis ja nende teenuste peale kulub hinnanguliselt 15% kogu maailma interneti lairibavõrgu allalaadimismahust. Mida meil on inimeste juhtimise valdkonnas Netflixi eduloost õppida?

Juht pole lapsehoidja

Netflixi pöörane kasvutempo on nõudnud ettevõttelt pidevalt uuenduslikke lahendusi, et kasvava turunõudlusega toime tulla. Küsimus, mille ees Patty koos ülejäänud juhtidega seisis, oli: kuidas saab organisatsioon toetada töötajate püüdlusi ületada rasked katsumused võimalikult kiiresti ja hästi? Kui tavapäraselt tähendab organisatsiooni kasv seda, et tegevuse keerukuse haldamiseks hakatakse kehtestama kõikvõimalikke protseduure ja reegleid, siis Netflixi vastus oli risti vastupidine: loobume võimalikult paljudest reeglitest ning suhtume oma inimestesse kui vastutustundlikesse täiskasvanutesse.

Patty räägib raamatus sellest, kuidas paljud n-ö parimad juhtimismeetodid lähtuvad seisukohast, et töötajad ei suuda võtta ise enda eest vastutust, ning juhtimine ongi seetõttu taandatud n-ö lapsehoidja rollile. Netflix loobus paljudest poliitikatest, kordadest ja protseduurireeglitest, sest tajuti, et need külvavad pigem ebaefektiivsust ning takistavad tööd. Paradoksaalsel moel oleme omaks võtnud hulga juhtimismeetodeid, mis justkui peaksid tulemuslikkusele kaasa aitama, kuid Patty sõnul hoopis halvavad inimesi.

Vabaduse ja vastutuse kultuur

Selle asemel et tegeleda mikrojuhtimisega – kordade, juhendite ja protseduurireeglite kehtestamisega –, hakkas juhtkond kokku panema palju laiemapõhjalist Netflixi väärtuste ja oodatud käitumismustrite kirjeldust, mis selgitas, kuidas Netflixis toimitakse ja toimetatakse. See oli põhimõtete ja printsiipide kogum, mis settis ligi kümne järgneva aasta jooksul tänaseks juba tuntud Netflixi organisatsioonikultuuriks, mille kaks alustala on vabadus ja vastutus (vt https://jobs.netflix.com/culture). Netflixi kogemus ütleb, et inimestele suurema vabaduse andmine ning nende kohtlemine vastutustundlike täiskasvanutena annab ettevõtte kasvule jõudu.

Soovitan väga seda raamatut kõigile juhtimisest huvitatud lugejatele.

Kuula intervjuud Patty McCordiga SIIT.

Loe lisaks
Tulevik on vabakutseliste müügimeeste päralt
Raimo Ülavere raamatusoovitused

Raamat

Patty McCord "Jõud. Kuidas luua vabadusest ja vastutusest kantud töökultuuri?"

Väljaandja: Äripäev

Lisainfot saab SIIT.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456