Autor: Personaliuudised.ee • 15. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Värbamisoptimism on langustrendis

Värbamisplaane kaardistava rahvusvahelise uuringu kohaselt on ettevõtjate värbamisoptimism juba mitu kvartalit järjest langenud, kuigi töökohtade vähenemist pole ühelgi suurel turul veel otseselt näha.
Foto: Pixabay

ManpowerGroupi kvartaliuuringu raames küsitleti enam kui 59 000 tööandjat 44 riigist. Eesti lähiriikidest on hetkel värbamises kõige optimistlikumad Rootsi ja Poola, kus 9% ettevõtjatest plaanib selles kvartalis inimesi juurde palgata. Eesti inimestele töises vaates huvipakkuvatel turgudel Soomes ja Suurbritannias on värbamisplaan 4% ettevõtetest. Kui eelmises kvartalis oli Suurbritannia värbamisootus viimase 18 kuu kõige optimistlikum (6%), siis praeguseks on Brexiti segane seis väikese tagasilöögi andnud. Soome värbamisoptimism on langenud 7%-lt 4%-ni. Hetkel leidub Soomes enim vabu töökohti riigi lõunaosas, lisatööjõudu otsitakse kaevandus-, finantsvahenduse, turismi- ja põllumajandussektorites.

„Mitu aastat oleme saanud rääkida üleilmsest värbamisoptimismi kasvust, aga nüüd on kurss muutumas,” rääkis Manpoweri Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra. „Meil pole küll veel põhjust rääkida pessimismist, aga optimism on raugenud ja neid riike, kus töökohti juurde ei looda, tuleb järjest juurde. Viiteid majanduse üleilmsele jahtumisele on veelgi, nii et ilmselt näeme langustrendi jätkumist ka järgmistes kvartalites,” lisas Kaldra.

Uuringu raames küsitleti tööandjaid 44 riigist – 15 riigi värbamisoptimism on võrreldes eelmise kvartaliga kasvanud, 18 riigi oma kahanenud ning 11 oma jäänud endiseks. Kõige värbamisoptimistlikumad riigid on hetkel Horvaatia, Jaapan, Kreeka, USA ja Hong Kong, kõige pessimistlikumad seevastu Argentiina, Ungari, Hispaania ja Türgi, kus ettevõtjad selles kvartalis inimesi juurde palgata ei plaani. Võrreldes aastataguse ajaga on optimism kasvanud 10 riigis, samas väljavaated nõrgenenud viieteistkümnes.

ManpowerGroup Employment Outlook Survey on maailmas enim tsiteeritud kvartaalne värbamisuuring, mida on koostatud üle 50 aasta.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456