Autor: Personaliuudised.ee • 23. juuli 2019

Muudatused puhkusetasu ja keskmise töötasu hüvitamise korras

Sotsiaalministeerium plaanib riigieelarvest hüvitatava puhkusetasu ja keskmise töötasu maksmise korrast jätta välja isapuhkuse hüvitamisega seotud reeglid. Muudatus on tingitud sellest, et alates 1. juulist 2020 ei käi isapuhkuse tasu hüvitamine enam tööandja kaudu, vaid sotsiaalkindlustusamet maksab otse isale.
Foto: pixabay

Keda mõjutab?

Muudatus mõjutab kõiki tööandjaid, kelle töötajad kasutavad isapuhkust.

Kuidas praegu isapuhkuse tasu makstakse?

Praegu maksab isale isapuhkuse tasu tööandja. Tööandjal on õigus nõuda sotsiaalkindlustusametilt väljamakstud isapuhkuse tasu hüvitamist.

Mis muutub?

1. juulil 2020 jõustuvad perehüvitiste seaduse ja töölepingu seaduse muudatused, mille kohaselt hüvitatakse isapuhkuse kasutajale isapuhkus täiendava vanemahüvitisega ning seda maksab sotsiaalkindlustusamet otse hüvitise saajale. See tähendab, et tööandja ei pea edaspidi enam sotsiaalkindlustusametilt isapuhkuse tasu kompenseerimist taotlema. Seetõttu jäetakse ka määrusest „Riigieelarvest hüvitatava puhkusetasu ja keskmise töötasu maksmise kord ja hüvitamise taotluse andmete loetelu“ välja isapuhkuse hüvitamisega seotud reeglid.

Millal plaanitakse muudatused jõustada?

Muudatused jõustuvad 1. juulil 2020. aastal. Kui laps sünnib pärast 2020. aasta 30. juunit, on isal õigus saada isapuhkuse eest hüvitist uue korra kohaselt.

Kui laps sünnib enne 2020. aasta 30. juunit, on isal õigus võtta isapuhkust kuni 2020. aasta 30. juunini kehtinud isapuhkuse reeglite kohaselt. Sellisel juhul on isal õigus ka puhkusetasule kuni 2020. aasta 30. juunini kehtinud regulatsiooni kohaselt.

Tutvu lähemalt plaanitavate muudatustega eelnõu ja seletuskirjaga.

Allikas: Eesti Kaubandus- Tööstuskoda

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456