Autor: Personaliuudised.ee • 15. mai 2020

Kas eriolukorra ajal tegemata jäänud töötunnid tuleb järele töötada?

Kas tööandja saab nõuda, et töötaja teeks tegemata jäänud töötunnid tasa? Kuidas summeeritud tööajapuhul töötunde õigesti arvestada? Lugeja küsimusele vastab Tööinspektsiooni nõustamisjurist.
Foto: Pexels

Kauplus oli märtsis, aprillis ja mai alguses avatud ainult vastavalt vajadusele ning töötati osalise tööajaga. Näiteks tuli töötajal aprillis kokku 50 töötundi. Kuna ettevõte on eriolukorra tõttu raskustes, vähendati töötajate palka 30% võrra. Kuna töötunde arvestatakse kvartalipõhise graafikuga ning aprillis oli vähe töötunde, siis uue töögraafiku järgi peaksid töötajad tunnid mais ja juunis n-ö tasa tegema. Maikuus peaks kalendri järgi olema 167 töötundi ja kui töökoormust vähendati 30% võrra, tuleks töötada 117 tundi. Töögraafikusse on aga märgitud hoopis 145 tundi. Kas tööandja saab ühelt poolt töötajate töökoormust vähendada, kuid samas nõuda ületundide tegemist? Töötajatel polnud võimalik aprillis tööl käia ja tunde täis teha – kas tööandja saab neid tunde nüüd mais ja juunis nõuda?

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456