Autor: Kristi Jõeorg • 10. november 2021

Mida pead teadma töökeskkonna kemikaalide kohta?

Kui olen koolitustel küsinud, kas ettevõttes kemikaale kasutatakse, saan tihti vastuseks: „Ei kasuta, meil on ainult nõudepesuvahend köögis.” Töökeskkonna mõistes on ka nõudepesuvahend kemikaal, mille olemasolu tuleb kajastada töökeskkonna riskianalüüsis, tuues välja kemikaali nimetuse, kemikaali koostiskomponendid, mida on rohkem kui 1%, kemikaali kasutaja, kasutuse kestuse, kas peaks hindama kemikaali sisaldust ruumõhus ja milliseid isiku- ja üldkaitsevahendeid tuleb kasutada.
Töökeskkonna mõistes on ka nõudepesuvahend kemikaal
Foto: Unsplash

Igal kemikaalil peab olema peal märgistus ja kaasas kemikaali ohutuskaart. Kemikaali ohutuskaart kirjeldab, millest see kemikaal täpselt koosneb, kuidas tervist mõjutab, kuidas tuleb sellega töötada ja seda hoiustada. Tänapäeval kasutatakse ka n-ö looduslikke kemikaale. Ohutuks saab lugeda seda kemikaali, mida ollakse valmis sööma või vedelikuna alla neelama. Ma kahtlen, et keegi on valmis looduslikku kemikaali manustama. Kemikaal on ikkagi kemikaal ja sellega tuleb teadlikult ja nõuetele vastavalt töötada.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456